Annonce
Danmark

Tilstandsrapport for huset Europa

Annonce

EU er som et gammelt, bevaringsværdigt hus. Det har mange fine detaljer. Det er bygget på et solidt fundament, men det er også et hus, hvor der gennem årene er kommet revner i soklen og fugt i kælderen.

Skaderne er mere eller mindre alvorlige. Nogle er kritiske, andre er kosmetiske. Ikke desto mindre skal de udbedres, hvis huset skal bevares for fremtidige generationer. Derfor er det på tide at give EU et huseftersyn, så vi kan få sat fokus på nogle af de K3’ere og K2’ere, som gemmer sig i huset Europa.

Lad mig begynde med de mest kritiske. K3’erne - de fejl, som skal udbedres hurtigt for at sikre husets fortsatte funktionsdygtighed. Her er det svært at komme uden om coronakrisen, migrationskrisen og Østeuropas manglende vilje til at forlige sig med grundlæggende retstatsprincipper. Mens coronakrisen har ramt EU som en stormflod, der har oversvømmet kælderen uden varsel, har migrationskrisen og udfordringen med retsstatsprincipperne længe udgjort dybe revner i fundamentet.

Christel Schaldemose

Det skal løses. For det første skal vi have udbedret skaderne fra coronakrisen. Det skal vi gøre ved at investere i den grønne og digitale omstilling, så vi får skabt arbejdspladser her og nu, og samtidig fremtidssikret de europæiske virksomheder til verden af i morgen. Kort sagt skal have gang i vandstøvsugeren og lagt et nyt omfangsdræn rundt om de europæiske økonomier.

For det andet skal vi have lukket hullet i EU’s migrations- og flygtningesystem, og stoppet Polen og Ungarn i deres konsekvente brud på grundlæggende retsstatsprincipper. Det kræver masser af spartelmasse og to forskellige murstenstyper. Hvis flygtninge- og migrationsproblematikken skal løses er det nødvendigt, at vi får asylbehandlingen flyttet fra EU til sikre lande i nærområderne. På den måde undgår vi nemlig, at mennesker fristes ud på en farefuld færd over havet, at grådige menneskesmuglere forgyldes, og at reelle flygtninge svigtes.

Hvis udfordringen med retsstatsprincipperne skal løses er det nødvendigt, at vi får mulighed for at tage EU-støtten fra de lande, der ikke lever op til vores fælles regler for et demokratisk retssystem. Handlinger skal have konsekvenser og forbrydelser skal straffes. Det gælder for mennesker såvel som for lande: Vælger man at undergraveden frie presse eller forfølge den politisk eopposition, ja, så må konsekvensen være, at man mister sin EU-støtte.

Vender vi blikket mod K2’erne. Altså de skader som i dag er alvorlige og som på sigt kan udvikle sig til alarmerende problemer for unionens stabilitet, kan man pege på Kommissionens idé om indførelsen af en fælles europæisk mindsteløn og den evindelige snak om et føderalt Europa.


Vender vi blikket mod K2’erne. Altså de skader som i dag er alvorlige og som på sigt kan udvikle sig til alarmerende problemer for unionens stabilitet, kan man pege på Kommissionens idé om indførelsen af en fælles europæisk mindsteløn og den evindelige snak om et føderalt Europa.


Hvis vi begynder med den europæiske mindsteløn er det en idé, der måske bedst kan sammenlignes med et lidt forhastet tilbygningsprojekt, der - hvis det bliver lavet forkert - ikke bare ender med at være ubrugelig, men også risikerer at rive hele huset med sig ned. Indfører man en fælles europæisk mindsteløn, vil det nemlig ikke bare bringe den danske model i fare, den vil også risikere at blive et lønloft for de europæiske arbejdere. En lovbestemt mindsteløn er derfor ikke vejen til at bekæmpe social dumping eller forbedre vilkårene for Europas lønmodtagere. Derfor skal vi have projektet stoppet. Også inden tilbygning bliver rejst.

Det samme kan siges om den evige snak om føderalisme. For ligesom det ikke giver mening at låne penge til luftige udbygningsprojekter, uden at man først har fået byggetilladelsen på plads, ja, så giver det heller ikke mening at blive ved med at snakke om mere EU, når tiden i virkeligheden kalder på, at vi koncentrerer os om at løse de konkrete udfordringer, vi står i og over for.

Det gælder f.eks. den digitale og grønne omstilling. Hvis vi skal have huset Europa op i energiklasse A, er der nemlig behov for, at vi får isoleret ydervæggene og skiftet taget. Det gør vi med ambitiøse klimamål, fokus på cirkulær økonomi, og investeringer i forskning og ny teknologi. Det er en udgift nu, men gør vi det rigtigt, vil det, ligesom en klimarenovering af et hus, hurtigt blive en guldrendet investering.

Nu skal det ikke lyde som om, at Huset Europa er et håndværkertilbud, der er tæt på at styrte sammen. Tværtimod. Det er et velholdt og bevaringsværdigt hus, som til trods for sin alder kun har få K3’ere og K2’ere. Det er et hus, der er skabt på solide materialer som handel, fred og demokratiske værdier. Det er et hus, der sikrer vækst og velstand. Og hvis huset ikke allerede lå på grunden, skulle vi fluks i gang med at bygge det.

Jeg er sikker på, at Huset Europa kan forblive intakt i mange, mange år endnu. Men det kræver, at vi hele tiden husker at vedligeholde og renovere bygningen. Det kræver knofedt. Det kræver tålmodighed. Og vigtigst af alt så kræver det, at vi har beboerne med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce