Annonce
Aarhus

Tilsyn griber ind mod kaos i hjemmeplejen: Ansatte brød sammen og græd

Hjemmeplejen og hjemmehjælpen i den sydlige del af Aarhus er under voldsomt pres. Det viser et besøg, som Arbejdstilsynet tidligere i år aflagde to af de lokale delområder. Besøget har ført til to påbud i den tunge vægtklasse. Arkivfoto: Casper Christoffersen/Scanpix

Under besøg i hjemmeplejen i Kolt og Tranbjerg mødte Arbejdstilsynet gråd, frustrationer og brud på reglerne for tunge løft. Fagforening er i alarmberedskab, mens ældrerådmand og forvaltning har stor tro på en ny handleplan.

To alvorlige påbud fra Arbejdstilsynet forstærker de seneste ugers uro om hjemmeplejen i Aarhus Kommune.

I juni gav Arbejdstilsynet de to påbud i hjemmeplejens Område Syd, hvor tilsynet konstaterede alt for store arbejdsmængder og tungt tidspres på de ansatte.

Siden har Aarhus Kommune lavet en handleplan, der senest fra nytårskiftet skal lovliggøre arbejdsforholdene i hjemmeplejen i delområderne Tranbjerg og Kolt.

- Det er meget alvorlige påbud, der i den grad er alarmerende. Vi ser frem til at se effekterne af kommunens initiativer, som dybest set skal forhindre mennesker i at gå i stykker på grund af deres arbejde. Desværre har jeg ikke på nuværende tidspunkt meldinger om, at der er sket fremskridt i arbejdsmiljøet. Men dem er kommunen altså forpligtiget til at skabe, siger formand Inge Jensen Pedersen fra FOA Aarhus.

Sagen kort

Avisen har de seneste uger fortalt om problemer i Aarhus Kommunes hjemmepleje.

Hjemmeplejen har blandt andet en pukkel af sager, hvor ældre venter på at blive visteret til alt fra hjælp til at bade til rengøring.

Den store pukkel skyldes ikke mindst store vanskeligheder med at få et nyt digitalt værktøj i hjemmeplejen til at fungere. Der er tale om platformen "Cura".

Desuden er der især i hjemmeplejens Område Syd problemer med arbejdsmiljøet. Det har udløst to påbud fra Arbejdstilsynet til delområderne Tranbjerg og Kolt. Område Syd omfatter Beder, Kolt, Mårslet, Solbjerg, Tranbjerg og en del af Viby.

Endelig viser en ny kommunal undersøgelse faldende tilfredshed med hjemmepleje og hjemmehjælp. Aarhus Byråd har en målsætning om en generel tilfredshed på 77 procent blandt modtagere af hjemmehjælp og hjemmepleje, men i undersøgelsen giver blot 69 procent udtryk for tilfredshed.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) erkender, at hjemmeplejen i Aarhus er udfordret. Hun tager to påbud fra Arbejdstilsynet meget alvorligt. Arkivfoto

Pres og tårer

Arbejdstilsynet besøgte Aarhus Kommunes hjemmepleje i Tranbjerg og Kolt midt i maj i år.

Tilsynsfolkene talte med medarbejdere samt den lokale ledelse, og de tegnede et billede af en pleje under ekstremt tidspres. De ansatte fortalte eksempelvis, at der ikke er tilstrækkeligt med tid til at skifte de ældres sengetøj, lære borgerne af være selvhjulpne, rense beskidte bækkenstole og følge reglerne for tunge løft.

Medarbejderne berettede også om stress-symptomer som stikken i hjertet, sitren i kroppen og manglende søvn. Under samtalerne med Arbejdstilsynet var flere af de ansatte meget berørte og græd.

Tirsdag 20. juni udstedte Arbejdstilsynet to enslydende påbud om at nedbringe arbejdsmængder og tidspres i hjemmeplejen i henholdsvis Tranbjerg og Kolt.

Begge påbud skal efterkommes senest 1. januar 2018, og Aarhus Kommune har pligt til efterfølgende at sende en redegørelse for diverse initiativer.

Annonce

Handleplan er klar

Mandag eftermiddag så politikerne i Aarhus Byråds Sundheds- og Omsorgsudvalg nærmere på påbudene og kommunens handleplan for at få styr på arbejdsmiljøet.

De blev orienteret om, at kommunen har rekrutteret flere ressourcekoordinatorer til at lave bedre kørelister til hjemmeplejerne, indført flere teammøder med fokus på trivsel og medarbejderforhold og taget fat på at løse IT-problemer med det ny journalsystem "Cura".

Der er altså søsat initiativer for at opnå en bedre organisering af arbejdet i hjemmeplejens Område Syd.

- Jeg imødeser med spænding Arbejdstilsynets tilbagemelding på handleplanen. Men i påbudene beskrives der problemer, som i bund og grund ser ud til at bunde i mangel på hænder. Spørgsmålet er, om man virkelig kan organisere sig ud af det, understreger Jan Ravn Christensen (SF), byrådsmedlem og medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Annonce

Rådmand og pres

Ældrerådmand Jette Skive (DF) fra Aarhus Kommune understreger, at hun tage påbudene meget alvorligt.

- Der er ingen tvivl om, at det, der udfordrer medarbejderne er, hvis der er store uvisheder - og der ikke er en sammenhæng i deres planer, så bliver der skabt et pres. Vi har udfordringer med nyt IT, og kørelisterne skal være mere sammenhængende, så medarbejderne kan forudse hvad, dagen bringer. Det løser vi med hjælp af flere koordinatorer, som laver kørelisterne. Samtidig skal ledere og medarbejdere rykke endnu tættere sammen om opgaverne, vurderer Jette Skive.

Rådmanden forklarer, at Sundhed og Omsorg er i dialog med Arbejdstilsynet.

- Vi forventer, at den plan, vi har iværksat, retter op på arbejdsmiljøet. Vi vil sikre, at påbudene bliver imødekommet, forklarer hun.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce