Annonce
Aarhus

Tilsyn slår alarm over pleje af handicappede: Bosteder og dagtilbud under Aarhus Kommune trues af lukninger

Bosteder og dagtilbud for handicappede århusianere under Aarhus Kommunes Borgercenter Nord har tidligere været lukningstruet på grund svigt i pleje og kvalitet. Nu er den gal igen. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Socialtilsyn Midt overvejer at varsle lukninger af en række af Aarhus Kommunes botilbud og dagtilbud for handicappede. Det sker efter blandt andet uanmeldte besøg i Bofællesskabet Elev. Tilsynets kritik gælder aktiviteterne under Borgercenter Nord, der for blot et år siden stod i en lignende situation.

AARHUS: Vi er alvorligt bekymrede for forholdene.

Sådan lyder den klare besked fra Socialtilsyn Midt, der overvejer at varsle lukninger af otte af Aarhus Kommunes botilbud samt fem kommunale dagtilbud for handicappede mennesker.

Tilbuddene hører under Borgercenter Nord, der også i sommeren 2020 var truet af lukning, da Socialtilsyn Midt fandt mangler i sundhed og trivsel. Siden er der sat gang i en række initiativer for at rette op på forholdene, men blandt andre forældre har fortsat kritiseret forholdene.

Annonce

Nu har tilsynet igen så store bekymringer, at det på et møde onsdag i sidste uge orienterede Aarhus Kommune om overvejelser om at varsle en lukning af Borgercenter Nord.

Det skete med baggrund i blandt andet uanmeldte besøg i bostedet Elev hus 5 i Bofællesskabet Elev. Der bor i alt 36 mennesker.

- Det er fuldstændig utilstedeligt. Jeg er frustreret og rasende over, at ingen tilsyneladende lytter og handler på de bekymringer, som pårørende i flere år har fremført omkring forholdene på bostederne. Vi taler om de allermest sårbare borgere i Aarhus, siger formand Anne Kjeld Pedersen fra LEV Aarhus.

Fuldstændig uforståeligt

På mødet onsdag 26. maj orienterede Socialtilsyn Midt om, at det er alvorligt bekymrede for forholdene på Bofællesskabet Elev hus 5.

Det gælder overordnet i forhold til manglende effekt og efterlevelse af den handleplan, der i kølvandet på sidste års kritiske situation skal forbedre botilbuddet.

Konkret går kritikken på botilbuddets vikarforbrug, andelen af uuddannede medarbejdere samt at faste medarbejdere på et lavt timetal ikke indgår i kompetenceudvikling, personalemøder og supervision - selvom de har haft flere timer på afdelingen.


Det er fuldstændig uforståeligt, at det ikke er lykkes for rådmanden Kristian Würtz (S) at få nedbragt vikarforbruget og ansætte flere faste medarbejdere. Vi er jo slået tilbage til start.

Gert Bjerregaard (V), Social- og beskæftigelsesudvalget


Onsdag skal Aarhus Byråds udvalg for socialområdet drøfte situationen i Elev hus 5 og resten af Borgercenter Nord. Udvalgsmedlem Gert Bjerregaard (V) forventer øjeblikkelig handling fra rådmanden for området, Kristian Würtz (S).

- Det er fuldstændig uforståeligt, at det ikke er lykkes for rådmanden Kristian Würtz at få nedbragt vikarforbruget og ansætte flere faste medarbejdere - vi er jo slået tilbage til start. For præcis ét år siden stod vi i samme utilfredsstillende situation - nu må der handling til, siger Gert Bjerregaard.

Annonce

Afgørende tryghed

Kommunens område for Sociale Forhold og Beskæftigelse arbejder nu på et svar til tilsynet.

Ifølge et kommunalt notat i sagen vil svaret fortælle, hvordan der er arbejdet med handleplanen overordnet set, hvordan der er arbejdet med handleplanen for Elev hus 4-5, hvad den nye arbejdsplan vil betyde i forhold til forventet fald i brug af tilkaldevikarer - og at der nu igangsættes mere kompetenceudvikling for medarbejdere med lavt timeantal.

Rådmand Kristian Würtz (S) fortæller, at han ser frem til at drøfte udfordringerne for bosteder og dagtilbud under Borgercenter Nord. Det skal blandt andet ske på et møde i byrådets udvalg for sociale forhold. Foto: Kim Haugaard

Rådmand Kristian Würtz er optaget af, at Bofællesskabet Elev er godt sted at bo. Ifølge rådmanden skal det være et sted, som både beboere og pårørende føler sig trygge ved.

- Der er allerede taget initiativ til at ansætte yderligere fast aftenvagt, og jeg ser frem til at drøfte situationen og yderligere handlinger med udvalget, fortæller han i en sms til avisen.

Aarhus Kommunes social- og handicapområde har tre borgercentre - og Borgercenter Nord er altså et af dem.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce