Annonce
Navne

Tiltrædelsesforelæsning: Nyudnævnt professor sætter spot på børnelitteratur

Nina Christensen arbejder som den eneste professor i Danmark med børnelitteratur.

Når den nyudnævnte professor og centerleder for Center for Børns Litteratur og Medier på Aarhus Universitet, Nina Christensen, forsker i børnelitteratur på Aarhus Universitet, sker det på tværs af medier, på tværs af landegrænser og på tværs af historien. Det sker i konstant dialog med praktikere og beslutningstagere. Hun inviterer derfor alle interesserede til sin tiltrædelsesforelæsning fredag 18. januar kl. 15 på iNANO, Aarhus Universitet, bygning 1593-012, Gustav Wieds Vej 14, Aarhus C.

Tiltrædelsesforelæsningen bærer overskriften "Børnelitteraturforskning for fremtiden. Aktuelle spørgsmål omkring børns litteratur og medier". Hun vil blandt andet bruge forelæsningen til at række ud til de mange beslutningstagere på området.

- Der tages beslutninger om børns litteratur og medier hele tiden for eksempel i undervisnings- og kultursektoren, hvor der diskuteres, hvorvidt der skal bruges midler på bøger eller midler på digitale udtryk. Jeg vil gerne opfordre til, at man går i dialog med forskningen og sikrer, at der er et vidensgrundlag for at tage disse beslutninger, siger hun i en pressemeddelelse.

Nina Christensen vil tage fat på nogle af de aktuelle spørgsmål, der bliver stillet fra offentligheden, og kæde dem sammen med de spørgsmål, der er internt i forskningsfeltet. Her hører blandt andet spørgsmålet om forholdet imellem det digitale og det analoge, og hvordan bogen som medie spiller sammen med andre medier.

At Nina Christensen er den eneste professor på sit område vidner om, at det er en snæver forskerkreds. Det betyder også, at det er et meget internationalt område, fordi flere af Nina Christensens nærmeste samarbejdspartnere sidder i Tyskland, USA, Sverige, Norge eller England. Så selv om den gode kollegasnak over kaffen nogle gange foregår over Skype og på tværs af Atlanten, så er den vigtig.

- Jeg er blevet spurgt utroligt mange gange, hvorfor dansk børnelitteratur er så udfordrende. Der var engang en fransk forsker, som skrev, at dansk børnelitteratur er litteratur uden tabuer, fordi der er ingen grænser for, hvilke emner vi tager op i børnelitteraturen, hvad enten det er om død, seksualitet eller ved at sætte spørgsmålstegn ved autoriteter. Og så må vi heller ikke glemme humoren, forklarer Nina Christensen.

- Der er en lang tradition i Danmark for en antiautoritær barndomsopfattelse. Den går tilbage til oplysningstraditionen i 1700-tallet, hvor barnet skal ud og se verdenen, sanse og erkende den selv. Den styrkes igen med H.C. Andersen og får et boost i 1960'erne, hvor det bliver tydeligt, at børnelitteraturen bygger på en opfattelse om barnet som et tænkende væsen, og at litteraturen skal give barnet mulighed for, at danne sin egen opfattelse af ret og forkert, og hvad der er et godt og et mindre godt samfund.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce