Annonce
Østjylland

Tinge-linge-later, tinsoldater, blymatroser, bum-bum-bum trak børnene væk fra skærmen

Otte-årige Alfred Vestergaard (billedet) var tirsdag sammen med sin farmor, Sonja Vestergaard, på Odder Museum for at lave tinsoldater. Foto: Søren E. Alwan

Odder Museum inviterede tirsdag børn og voksne inden for, så de kunne prøve kræfter med at lave tinfigurer og hjemmelavede smykker. Mange børn nød at arbejde med hænderne, mens flere bedsteforældre glædede sig over, at børnebørnene fik en pause fra skærmtid.

Odder: Tinge-linge-later, tinsoldater, blymatroser, bum-bum-bum. Sådan lyder første sætning i den gamle børnesang, men selvom vi skriver 2019, er tinsoldater- og prinsesser samt hjemmelavede halssmykker tilsyneladende ikke er gået af mode.

I hvert fald var de små stykker legetøj omdrejningspunktet ved Odder Museums arrangement tirsdag middag. Her var godt 70 børn, forældre og bedsteforældre mødt op for at bruge lidt af vinterferien på at lave legetøj på gammeldags manér.

En af de børn, der havde taget et afbræk fra iPad og computerspil for at være med, var otte-årige Alfred Vestergaard. Han kan nemlig godt lide at bruge sine hænder, for han synes, at det kan noget andet end at sidde ved en skærm.

- Det er sjovt, og det er ikke noget, man gør i hverdagen. Det gør, at du kan bruge din egen fantasi, og fantasien sætter ikke grænser, sagde Alfred, der bor i Odense men er i sommerhus ved Odder med sine forældre og farmor.

Annonce

Det er sjovt, fordi man kommer til at lave noget andet end bare at sidde og glo ned i en skærm.

Oliver Stockholm Pedersen
Forskellen ligger i detaljen. De fremmødte børn på Odder Museum var grundige, når de skulle male deres tinsoldater, -prinsesser og -kanoner. Der blev brugt mange kræfter på at få dem til at blive så flotte som muligt. Foto: Søren E. Alwan

Succesen gentog sig

Odder Museum har mange gange i løbet af de seneste 10-12 år inviteret børn og voksne inden for til at lave smykker og figurer i tin. Målt på fremmøde og børnens glæde ved arbejdet plejer det at være en succes, fortæller naturvejleder ved museet, Ole Sørensen. Og det var ikke anderledes i år.

- Fordybelsesdelen, synes jeg, er fantastisk. Selve processen i at det går fra en form, til det støbte og til at det bliver malet færdigt, er der for børnenes vedkommende stor ihærdighed og omhu med at lave pænt. Det er skønt at se børn, der gør sig umage, siger han.

Ole Sørensen fortæller, at museet har gentaget succesen, dels fordi interessen er stor og dels fordi, museet ønsker at vise børnene, at tidligere generationer selv har måttet lave deres legetøj.

Det er også en en afgrundene til, at Alfreds farmor, Sonja Vestergaard, har taget Alfred med. Hun synes, at det kunne være spændende for ham at prøve kræfter med at lave noget fra bunden.

- Jeg tror ikke, det behøver at være pc'ere og iPad det hele. Det er godt at lave noget andet, siger Sonja Vestergaard.

Og hun var langt fra den eneste bedsteforælder ved tirsdagens arrangement, der gjorde samme overvejelser.

Først blev tinnet opvarmet, derefter blev det hældt i forme og til slut blev det kølet ned. Herefter var de klar til at blive malet og leget med. Foto: Søren E. Alwan

Væk fra skærmen

Også Gitte Pedersen, der bor i Odder, mener at hendes børnebørn, Oliver og Alba, har godt af at komme lidt væk fra skærmen og prøve noget nyt. Netop derfor tog hun dem og deres mor med.

- Fordi det er langsomt kommer børnene ned i tempo her. De har brug for at være stille nogle gange, siger Gitte Pedersen.

- Hvorfor er det relevant for børnene at komme her i stedet for at sidde ved en computer?

- Fordi det gør de alt for meget. De gør det efterhånden både i skole og i fritid, så det er vigtigt at få dem trukket væk, siger hun.

Mormor Gittes ældste barnebarn, otte-årige Oliver Stockholm Pedersen, var da også glad for at få mulighed for at kreere noget selv.

- Det er sjovt, fordi man kommer til at lave noget andet end bare at sidde og glo ned i en skærm, siger Oliver.

Alba Sofie Stockholm Pedersen på seks år (th.) og hendes storebror Oliver Stockholm Pedersen på otte år (tv.) nød at lave deres egne tinfigurer og smykker. Her er det Alba, der saver i et gevir fra en hjort. Foto: Søren E. Alwan

Behov for fordybelse

Også Olivers lillesøster, seks-årige Alba Sofie Stockholm Pedersen, nød at kunne bruge noget af sin vinterferie på at være kreativ.

- Det har været det sjoveste at male figurerne, siger hun.

Ole Sørensen fra Odder Museum er glad for, at så mange børn får noget ud af museets aktiviteter, og han tror, at både børn og voksne har godt af at bruge tid og energi på sådanne projekter.

- Jeg tror, vi har behov for den her fordybelse. Det synes jeg i hvert fald, at det her vidner om, siger han.

Alfred Vestergaard synes, at det var sjovt og spændende at lave sit eget legetøj. Det at arbejde med hænderne gør, at man kan bruge sin fantasi, sagde han. Foto: Søren E. Alwan
Oliver Stockholm Pedersen, otte år, viser stolt sin lykkeamulet frem. Han har lavet den af et stykke gevir fra en hjort. Foto: Søren E. Alwan
Frivillige kræfter på Odder Museum stod bag fremstillingen af tinfigurerne. Her bliver tinnet varmet op, så det kan hældes i forme og blive til soldater, prinsesser og kanoner. Foto: Søren E. Alwan
Det varme tin bliver hældt over i en form. Kort efter kan en lille, fin tinfigur blive klækket ud. Foto: Søren E. Alwan
Når tinfigurerne er færdigstøbt ser de sådan ud. Så mangler de bare at blive malet, og så er de klar til leg. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Annonce