Annonce
Rejser

Tip til tre smutture i Esbjerg-området

Den store Riberhus Slotsbanke, som i dag ligger i udkanten af Ribe, er det synlige bevis på, at en af rigets vigtigste kongeborge lå her. Borgen menes opført af kong Erik Klipping i 1260’erne og blev gennem århundrederne udbygget og moderniseret. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019
Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.
Annonce
Annonce

Riberhus Slotsbanke

I Esbjerg Kommune er der kendskab til 11 middelalderlige voldsteder, og ved Riberhus Slotsbanke er der bevaret betydelige rester af borgbanken og voldgraven. Slotsbankens nuværende udseende skyldes i høj grad Nationalmuseets restaurering i 1940‑41, hvor den fik præg af Christian 3.s ombygning efter Grevens Fejde 1534‑36. Blandt andet stammer rondellerne ved bankens hjørner fra Christian 3.s modernisering af anlægget.

Annonce

Oplev museum og arkitektur ved Tirpitz

I 1944 påbegyndte besættelsesmagten byggeriet af kanonstillingen Batterie Vogelnest som en del af Atlantvolden, der skulle forsvare den europæiske kyst mod invasion. Stillingen ved Blåvand skulle sammen med Batteri Grådyb på Fanø beskytte indsejlingen til Esbjerg Havn. Byggeriet var stadig i gang ved befrielsen i 1945, og kun de to massive kanonbunkere, hvoraf den ene skulle have været udstyret med en kanon fra krigsskibet Tirpitz, stod færdige.

Tirpitz ved Blåvand med bunkeren og det underjordiske museum fra 2017. Arkitekturen åbner sig først, når man går ind ad en af de fire gange og ser ind i de store udstillingssale, hvoraf en er forbundet til bunkeren. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019

I dag er Tirpitz ved Blåvand Vardemuseernes bud på et museum, som kan tiltrække områdets mange sommerturister til at opleve og forstå mere om områdets kulturhistorie.

Museumstilbygningen, som stod færdig i 2017, er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG) og står i forbindelse med den sydlige af de to gamle kanonbunkere, som udgjorde Tirpitzstillingen.

Annonce

Tag på tur til Nordby

Fanøs hovedby, Nordby, tidligere kaldet Odden, har en befolkning på 2724 og et areal på 1,5 kvadratkilometer. Nordby er Fanøs største by og øens absolutte centrum for handel og privat og offentlig service.

Hovedbyen Nordby på øens nordøstside er ligesom den mindre Sønderho i øens sydlige ende anlagt som fiskerleje i 1400‑1500-tallet. Foto: Palle Peter Skov/Trap Danmark, 2019

Butikslivet, herunder mange specialbutikker målrettet turister, er koncentreret i den delvis brostensbelagte Hovedgaden, der løber fra sydvest mod nordøst gennem det centrale Nordby tæt ved kysten og havnen. Den ældste bydel omkring Hovedgadens nordlige del er anlagt i fire-fem meters højt terræn og slap for større skader i den voldsomme stormflod i 1981.

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 14: Varde, Esbjerg, Fanø. Bindet udkom 6. november 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus: Fortsat lille stigning i antallet af nysmittede

Annonce