Annonce
Fødselsdage

Tjenerindens mor fylder 80

Forfatteren Margaret Atwood med sin nyeste bog, "The Testaments", som hun 13. oktober i London modtog den prestigefyldte Booker Prize for. Hendes anden af slagsen vel at mærke. Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Tidens mest populære feminist er forfatteren Margaret Atwood, som er blevet en endnu større stjerne efter filmatiseringen af "Tjenerindens fortælling".

80 At få - endnu et - internationalt gennembrud i en alder af 78 år og samtidig genopstå nærmest som rockstjerne med en 32 år gammel bog. Det er de færreste forfattere forundt. Men den canadiske forfatter og digter Margaret Atwood, som mandag 18. november fylder 80 år, er ikke hvem som helst.

Som et litterært og udogmatisk feministisk fyrtårn og en af verdens bedst sælgende forfattere er hun svær at komme udenom, når man taler om historier om det at være menneske.

Den dundrende succes for HBO-serien "The Handmaid's Tale" i 2017 bygger på Atwoods bog "Tjenerindens fortælling" fra 1985. Hun bankede dermed igen lige ned i tidsånden med historien om et dystopisk fremtids-USA. Her er kvinder reduceret til voldtagne fødemaskiner og deres rettigheder knust af et pseudoreligiøst regime.

Med en ny amerikansk præsident ved roret i 2016 med et problematisk forhold til kvinder og med ønsker om at fjerne retten til abort fremstod Atwoods gamle bestseller pludselig mere aktuel end nogensinde. Flere opfølgende sæsoner af tv-serien har fornyet opmærksomheden om hendes omfattende forfatterskab.

Hun har udgivet over 60 værker og modtaget striber af litterære priser.

For en måned siden fik hun den prestigefyldte Booker Prize for anden gang. Denne gang for sin opfølger til "Tjenerindens fortælling", "The Testaments", som udkom på dansk 14. november. Opfølgeren er ifølge Atwood en advarsel om de totalitære tendenser, der vokser op kloden rundt lige nu. Hendes budskab er, at ingen tidligere fremskridt nogensinde må tages for givet.

Hun debuterede i 1964 med digtsamlingen "The Circle Game". Hendes første roman, "Den spiselige kvinde", kom få år efter. Derefter er det gået slag i slag.

Atwood voksede op i den canadiske ødemark, hvor faren studerede insekter. Børnene blev hjemmeskolede af moren, og Margaret blev en bogsluger. Først som otteårig flyttede hun med sin familie til Toronto, hvor Atwood bor den dag i dag.

Efter en vis tilpasning til civilisationen læste hun senere filosofi og litteratur på Harvard. Men sammenstødet mellem vildmark og civilisation har siden spillet en central rolle i forfatterskabet.

Hun er i dag fortsat aktiv debattør i kampen mod klimaforandringer. Ifølge hendes hjemmeside også med en masse adfærdsregulerende greb i egen barm.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce