Annonce
Aarhus

To år uden tog: Stribevis af forsinkelser.

Nej, i drift er letbanens tog endnu ikke på strækningen mod Odder. Men der arbejdes på sagen med testkørsler. Og nu mangler Aarhus Letbane kun en godkendelse, inden den kan sætte Odderbanen i drift. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Nu nærmer Odderbanen sig to års jubilæet som jernbane uden tog.

Annonce

ODDER: Det er ikke så underligt, hvis pendlerne forlængst har mistet tålmodigheden, mens de sveder i de togbusser, der erstatter Odderbanen.

Det er snart to år siden - fredag 26. august 2016 - at Aarhus Nærbane indstillede driften, så arbejdere fra den italienske jernbaneentreprenør, GCF, kunne komme i gang med at bygge Grenaabanen og Odderbanen om til letbane og rejse master til de elektriske letbanetogs kørestrøm.

Dengang var optimisten stor hos både letbanen og Midttrafik, der skrev sådan har på sin hjemmeside:

"Aarhus Nærbane lukker ned, fordi togstrækningen skal elektrificeres og ombygges til letbanestrækning. Letbanen sættes i drift i maj 2017 på den indre strækning, Aarhus H - Lisbjerg. Fra august 2017 starter driften på strækningen Odder-Aarhus og fra oktober 2017 på strækningen Grenaa - Aarhus".

Optimismen viste sig at være helt uden hold i virkeligheden, for allerede i marts 2017 blev åbningen på den indre strækning udskudt.

En ny dato for åbningen af strækningen i Aarhus blev sat til 23. september 2017.

Annonce

Forsinkelse på forsinkelse

Men Trafikstyrelsen nægtede at sikkerhedsgodkende banen, den stort anlagte åbningsfest måtte aflyses og Aarhus Kommune og Region Midtjylland brændte inde med 5000 stykker kransekage.

Da var åbningen af Odderbanen og Grenaabanen allerede udskudt til november 2017 for Odderbanens vedkommende og foråret 2018 for Grenaabanen.

Belært af erfaringen fra den aflyste indvielse i september, er Aarhus Letbane blevet meget forsigtig med at melde nye åbningsdatoer ud.

Og selv om de sidste testkørsler er i gang, er det stadig ikke til at få at vide, om Odderbanen når at holde to års jubilæum som togløs jernbane.

"Vi rykker tæt på en åbning af Odderbanen og strækningen til Lisbjerg. Hvis alt går som planlagt, er det fortsat vores forventning, at vi kan begynde at køre med passagerer på de to strækninger i løbet af sommeren," skriver Aarhus Letbanes direktør, Michael Borre, i en pressemeddelelse.

Udsigten til at få Grenaabanen i gang er noget længere. Senere i denne uge begynder de allerførste testkørsler på skinnerne fra Østbanetorvet til Grenaa.

Aarhus Letbane har tidligere meldt ud, at målet er at få Grenaabanen i drift inden udgangen af 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce