Annonce
Aarhus

To-årige Somayah reddet ud af røgfyldt lejlighed: Brandvæsnet havde en bamse med til hende

To-årige Somayah og hendes far, Baktiar Eliassi, forlader deres lejlighed i Bispehaven efter en meget dramatisk morgen. Foto: Jens Thaysen
Flere personer måtte evakueres, da der fredag formiddag udbrød brand i en boligblok i Bispehaven.

AARHUS: Ud over slanger og stiger havde Østjyllands Brandvæsen også en bamse med, da de fredag formiddag reddede to-årige Somayah ud af en røgfyldt lejlighed i Bispehaven. Fire personer måtte en tur på hospitalet til observation for røgforgiftning.

- Jeg var ikke bange for mig selv, men for min datters sikkerhed, siger Baktiar Eliassi.

Fredag morgen var han alene hjemme med sin datter Somayah. Hun har meget svær astma. Så den røg, der vækkede far og datter i deres lejlighed i Bispehaven, var farlig for hende.

- Vi havde næsten ikke sovet i nat, fordi hun også havde feber, men nu var hun endelig faldet i søvn. Jeg vågnede og kunne se en masse røg ude på balkonen, siger Baktiar Eliassi.

Han åbnede døren.

- Der kom meget røg ind i lejligheden. Så jeg vidste, der var noget galt, siger han.

Strømmen var gået i opgangen. Så Baktiar Eliassi kunne ikke finde sin telefon.

- Jeg kunne ikke se noget, så jeg råbte til en mand nede på gade, at han skulle ringe til brandvæsnet, fortæller han.

Annonce

Brandmændene klarede det rigtigt godt. De var gode til at berolige Somayah. De havde endda taget en bamse med til hende

Baktiar Eliassi

Reddet af bamse

Det så voldsomt ud, da indsatsleder Anders Brix Christensen fredag morgen som den første brandmand ankom til Bispehavevej 125.

- Ikke på grund af branden, men der var sprunget en radiator, så der var utroligt meget damp, siger indsatslederen.

Der stod tre personer på altanerne på bagsiden af ejendommen.

- Vi satte sprøjter ind på forsiden af bygningen, siger Anders Brix Christensen.

På bagsiden af bygningen blev de tre personer reddet ned med stiger.

Fra parkeringspladsen kunne lille Somayahs mor, Nasrin Eliassi, se, hvordan hendes mand og datter kiggede ud af vinduet oven på den brændende lejlighed. De havde forskanset sig mod røgen i børneværelset, mens de ventede på, at brandvæsnet skulle komme og redde dem ud.

- Jeg er bange på grund af hendes astma, siger Nasrin Eliassi.

Kastede nøgle ned til brandmænd

Døren ind til lejligheden var låst, så Baktiar Eliassi kastede en nøgle ned til brandmændene.

- Der gik nok et kvarter, fra brandbilerne kom, til vi var ude af opgangen, siger Baktiar Eliassi.

Han så både glad og lettet ud, da den lille familie igen stod samlet nede på parkeringspladsen. Han havde stor ros til brandvæsnet.

- Brandmændene klarede det rigtig godt. De var gode til at berolige Somayah. De havde endda taget en bamse med til hende, fortæller han.

Brandvæsnet var inde i alle de andre lejligheder i opgangen for at kontrollere, at der hverken var ild, røg eller beboere i dem.

Somayah og Baktiar Eliassi "gemte" sig for røgen, i børneværelset, indtil brandvæsnet kom og reddede dem ud. Foto: Jens Thaysen

Lugt af røg

Direktør for Østjysk Bolig Allan Søstrøm havde fredag formiddag ikke overblik skaderne på boligblokken, der blev renoveret i 2004. Han ved heller ikke, hvordan branden opstod.

Familien Eliassi ved heller ikke, hvornår de kan vende tilbage til deres lejlighed.

- Der lugter meget af røg i lejligheden, og vi har ikke andre steder at tage hen, fortæller Baktiar Eliassi.

Har I ledige lejligheder i Bispehaven?

- Der er en eller to, der står tomme, men vi kender ikke omfanget af skaderne endnu, siger Allan Søstrøm fra Østjysk Bolig.

Nasrin Eliassi var bange for, at der skulle ske hendes datter noget, da den boligblok, familien bor i, brændte fredag. Foto: Jens Thaysen
Endelig er den lille familie genforenet. Foto: Jens Thaysen
Østjyllands Brandvæsen var massivt tilstede i Bispehaven. Fire personer blev kørt til observation for røgforgifting på Aarhus Universitetshospital efter der udbrød brand i deres boligblok. Foto: Jens Thaysen
Nasrin Eliassi spejder nervøst efter sin familie. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Byrådet skal gøre det meget nemmere at være bilist i Aarhus

På mange punkter er jeg enig med Ole Christiansen (der skrev læserbrevet ”Byrådet må gøre det mere besværligt at være bilist i midtbyen” lørdag 15. februar, red.): Biler, der holder stille, forurener meget – men det gør de selvsamme biler også, når de holder i kø, og det sker hver morgen, og ligeså om eftermiddagen, fordi vores infrastruktur ikke er god nok på vores indfaldsveje og i den indre by. Jeg prøvede det selv forleden dag ved Nørreport-krydset. Jeg var så uheldig, at der skulle passere tre letbanetog, og det tog tre minutter og 25 sekunder. Det var over grænsen på tre minutter, som man mener, er maks.-grænsen for, hvor lang tid man må have sin bil til at gå i tomgang. Den grænse kunne nemt sættes ned til et minut, undtagen hvis man holder for rødt lys eller venter på letbanen. Vedr. CO2-forurening er jeg enig med Ole Christiansen i, at det skal vi gøre noget ved, men det løser sig selv, når vores bilpark kommer over på el. Vores dieselbusser skal fra 2027 være udskiftet til elbusser. Og kommunens egen bilpark kommer også over på el. Om road-pricing er en god ide, er jeg ikke sikker på, men derimod skal vi have lavet store parkeringsanlæg ved vores indfaldsveje, hvorfra der skal køre shuttle-busser ind til indre by. Det ville få mange biler ud af byen. Og så skal vi gøre det gratis for pensionister at køre med bus mellem kl. 9.00 og kl. 15.00 og igen efter kl. 18.00 og til midnat, det vil også få rigtig mange biler ud af byen og give ledige p-pladser. At vi skal gøre det besværligt at være bilist, er jeg ikke enig i, det er en forkert vej at gå, nej, vi skal have vores infrastruktur til at fungere, meget bedre end den gør i dag. Bl.a. med intelligent lysregulering, det vil kunne spare mange stop og meget tid. Vi skal også lave et passende antal parkeringspladser, når vi bygger nyt, også i midtbyen. Vi mangler parkeringspladser i Aarhus, og der skal ved enhver given lejlighed skabes flere parkeringspladser, også til elbiler. Hvis man tror, at bilen er på vej ud som transportmiddel, skal man formentlig revidere sin opfattelse. Privatbilen er kommet for at blive. Men vi skal derimod tænke ny tanker, og det skal vi, i særdeleshed når vi taler kollektiv trafik. Vi skal have el-busser og BRT-busser, vi skal stoppe med flere letbanetog, de er alt for dyre og kan ikke håndteres i indre by. Vi skal gøre det attraktivt at bruge kollektiv trafik, men det kræver, at der er busser til rådighed i hele kommunen. At nedlægge busruter, som man gør i øjeblikket, er det samme som at sige: ”I bliver nødt til at tage jeres private bil for at komme på arbejde eller komme ind til byen. Busruten er desværre nedlagt”. Og de mange busruter, der er nedlagt, er for at finansiere letbanen – det er en forkert vej at gå. Vi skal også opfordre alle til at stoppe deres bil, når de holder stille, det gælder også taxier, lastbiler, entreprenørmaskiner med flere, der vil kunne spares meget CO2-udslip i indre by, ja, i hele Danmark, ved at slukke bilmotorerne.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce