x
Annonce
Aarhus

To-årige Somayah reddet ud af røgfyldt lejlighed: Brandvæsnet havde en bamse med til hende

To-årige Somayah og hendes far, Baktiar Eliassi, forlader deres lejlighed i Bispehaven efter en meget dramatisk morgen. Foto: Jens Thaysen
Flere personer måtte evakueres, da der fredag formiddag udbrød brand i en boligblok i Bispehaven.

AARHUS: Ud over slanger og stiger havde Østjyllands Brandvæsen også en bamse med, da de fredag formiddag reddede to-årige Somayah ud af en røgfyldt lejlighed i Bispehaven. Fire personer måtte en tur på hospitalet til observation for røgforgiftning.

- Jeg var ikke bange for mig selv, men for min datters sikkerhed, siger Baktiar Eliassi.

Fredag morgen var han alene hjemme med sin datter Somayah. Hun har meget svær astma. Så den røg, der vækkede far og datter i deres lejlighed i Bispehaven, var farlig for hende.

- Vi havde næsten ikke sovet i nat, fordi hun også havde feber, men nu var hun endelig faldet i søvn. Jeg vågnede og kunne se en masse røg ude på balkonen, siger Baktiar Eliassi.

Han åbnede døren.

- Der kom meget røg ind i lejligheden. Så jeg vidste, der var noget galt, siger han.

Strømmen var gået i opgangen. Så Baktiar Eliassi kunne ikke finde sin telefon.

- Jeg kunne ikke se noget, så jeg råbte til en mand nede på gade, at han skulle ringe til brandvæsnet, fortæller han.

Annonce

Brandmændene klarede det rigtigt godt. De var gode til at berolige Somayah. De havde endda taget en bamse med til hende

Baktiar Eliassi

Reddet af bamse

Det så voldsomt ud, da indsatsleder Anders Brix Christensen fredag morgen som den første brandmand ankom til Bispehavevej 125.

- Ikke på grund af branden, men der var sprunget en radiator, så der var utroligt meget damp, siger indsatslederen.

Der stod tre personer på altanerne på bagsiden af ejendommen.

- Vi satte sprøjter ind på forsiden af bygningen, siger Anders Brix Christensen.

På bagsiden af bygningen blev de tre personer reddet ned med stiger.

Fra parkeringspladsen kunne lille Somayahs mor, Nasrin Eliassi, se, hvordan hendes mand og datter kiggede ud af vinduet oven på den brændende lejlighed. De havde forskanset sig mod røgen i børneværelset, mens de ventede på, at brandvæsnet skulle komme og redde dem ud.

- Jeg er bange på grund af hendes astma, siger Nasrin Eliassi.

Kastede nøgle ned til brandmænd

Døren ind til lejligheden var låst, så Baktiar Eliassi kastede en nøgle ned til brandmændene.

- Der gik nok et kvarter, fra brandbilerne kom, til vi var ude af opgangen, siger Baktiar Eliassi.

Han så både glad og lettet ud, da den lille familie igen stod samlet nede på parkeringspladsen. Han havde stor ros til brandvæsnet.

- Brandmændene klarede det rigtig godt. De var gode til at berolige Somayah. De havde endda taget en bamse med til hende, fortæller han.

Brandvæsnet var inde i alle de andre lejligheder i opgangen for at kontrollere, at der hverken var ild, røg eller beboere i dem.

Somayah og Baktiar Eliassi "gemte" sig for røgen, i børneværelset, indtil brandvæsnet kom og reddede dem ud. Foto: Jens Thaysen

Lugt af røg

Direktør for Østjysk Bolig Allan Søstrøm havde fredag formiddag ikke overblik skaderne på boligblokken, der blev renoveret i 2004. Han ved heller ikke, hvordan branden opstod.

Familien Eliassi ved heller ikke, hvornår de kan vende tilbage til deres lejlighed.

- Der lugter meget af røg i lejligheden, og vi har ikke andre steder at tage hen, fortæller Baktiar Eliassi.

Har I ledige lejligheder i Bispehaven?

- Der er en eller to, der står tomme, men vi kender ikke omfanget af skaderne endnu, siger Allan Søstrøm fra Østjysk Bolig.

Nasrin Eliassi var bange for, at der skulle ske hendes datter noget, da den boligblok, familien bor i, brændte fredag. Foto: Jens Thaysen
Endelig er den lille familie genforenet. Foto: Jens Thaysen
Østjyllands Brandvæsen var massivt tilstede i Bispehaven. Fire personer blev kørt til observation for røgforgifting på Aarhus Universitetshospital efter der udbrød brand i deres boligblok. Foto: Jens Thaysen
Nasrin Eliassi spejder nervøst efter sin familie. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce