Annonce
Mærk Aarhus

To generationer og kærlighed til design

Foto: Duus & Møller og Anne Bente Volf
De smukkeste møbler. Den renevare. Træ. Smukt formet og lækkert design. To personer står bag. Den ene former, den anden sælger. De vil det bedste. De vil begge mere. Ordentligheden. Designet. Det klassiske. Det nye. Smukt. Og helt i top

- Sikke et smukt bord, lyder det.

En mandestemme er kommet til. Faktisk er interviewet til denne artikel overstået. Vi har snakket, drukket kaffe, taget billeder og takket af. Bedst som vi alle tre er ved at pakke os ind for at gå ud, dukker herrestemmen op.

Hanne Møller vender sig om. Hun smiler.

- Kan du lide det? spørger hun.

Herren nikker og siger, at han har kigget på det et par gange, og nu vil han gerne købe det.

Hanne præsenterer sig som hende, der er en af personerne bag brandet og virksomheden Duus & Møller.

De snakker, og en handel går igennem. Han smiler.

Stedet er Otaku Store på Aarhus Ø. Her er der en glimrende mulighed for både at se, røre og næsten dufte et lille udvalg af design fra Duus & Møller, som straks fanger øjet.

Ingen tvivl

Der er 30 års forskel på de to indehavere af virksomheden, som lige så stille tager fart. De sælger designklassikere, som lige så stille finder ind i hjertet hos danskerne – ja, og resten af verden. Hanne Møller Andreasen og Tim Duus Jacobsen. De har kendt hinanden i mange år. Tim er nemlig skolekammerat og stadig rigtig gode venner med Hannes sønner.

- Jeg har kendt Tim, siden han var lille, men det er vel fire-fem år siden, at mine sønner kom til mig og sagde, at jeg burde kigge nærmere på de møbler, som Tim havde designet og skabt, fortæller Hanne.

- Det gjorde jeg. Og jeg var slet ikke i tvivl. Dem her, dem ville jeg kunne sælge, fortæller Hanne, som har stor erfaring efter mange år i møbelbranchen.

Hanne husker, at hun så en lænestol og så billeder af et spisebord. Hun vidste, hun måtte slå til. Og pludselig genopstod drømmen om og lysten til at være selvstændig. En drøm, hun ellers havde puttet væk.

Fra bunden

- Jeg havde værksted i en lille lejet garage, men var egentlig på vej til Sydtyskland, hvor jeg havde fået job hos et lille møbelsnedkerfirma, fortæller Tim.

- Men så … corona og nedlukning. Det blev ikke til noget, men i stedet kom Hanne så med et bud. Hun var egentlig lidt længere fremme i tankerne om, hvad vi ville kunne og hvordan, end jeg først havde troet. Men jeg var klar.

- Vi startede virkelig fra bunden. Her er der ikke nogen, der har puttet et større millionbeløb ind i virksomheden. Alt er fra nul.

Mange timer

Hanne er slet ikke i tvivl.

- Vi ved godt, at det tager tid at bygge op, og vi ved også godt, at man ikke bare lige kommer ind i de møbelhuse, vi jagter, men det er det, vi vil, så det må tage den tid, det tager, siger Hanne.

De to kigger på hinanden.

Der ligger mange ugentlige timer i værkstedet. Tim er alene om at tænke tegningerne, forud for at han så også bygger og fremstiller hvert møbel i værkstedet. Alt imens Hanne gør sit bedste for at overbevise de gode, de lækre, de særlige kvalitetsmøbelhuse om, at det her er værd at satse på. Møbler fra Duus & Møller.

Ikke to er ens

- Når vi kommer lidt længere hen, og der sker lidt mere, får jeg en kollega. Det glæder jeg mig til, lyder det fra Tim, som selv er ude og vælge, og ikke mindst vende, træet.

- Vi får hele træstammer hjem, og vi får det smukkeste produkt og det fineste møbel ud af det, hvis både eksempelvis bordplade og ben er fra samme stamme. Det er levende materiale, vi arbejder med. Ikke to stammer er ens. Det betyder, at farverne ikke er ens, hvis man har to stammer.

- Det er en udfordring, men det er bestemt også det, jeg holder så meget af ved det her fag. Det er sig selv. Det er levende. Det er med til at gøre det unikt, siger Tim.

- Men at det er et stykke træ, der ender ud med at blive til en stol, en skammel eller en bordplade. Det er da smukt.

Danskproduceret

Inspirationen findes alle steder. Og det er tydeligt, at de to kigger sig omkring. Under vores interview nyder vi en kop kaffe i den nærliggende café, og her er der både borde og stole, der kigges på.

- Det handler jo ikke om at opfinde den dybe tallerken. Men det handler om det rette design. Om at vælge til og fra. Om at gøre noget originalt. Skabe nyt. Eksempelvis har vi udviklet flere høje spiseborde, og det har vi i den grad fået rigtig god respons på, fortæller Hanne.

- Det handler også om, at vi fortæller vores historie. At vi holder fokus på, at vi er den lille danske virksomhed, som selv laver det hele. Det er dermed danskproduceret. Men uden på nogen måde at være overproduceret. Vi skaber vores egen produktion gerne ud fra egne tegninger og design. Vi udvælger selv træet og henter det hjem til værkstedet. Vi er ikke en stor koncern. Det, du ser, er det, du får. Der er ikke langt fra tanke til handling. Vi er to og kun os to til at vurdere, hvad der skal og ikke skal.

Kærlighed og respekt

- Nok er der tale om ægte håndværk, men det skal kunne noget. Ikke bare se supergodt ud. Det skal kunne tåle at blive brugt. Det skal kunne tåle at få patina.

- Vi elsker design og har et godt samarbejde med eksempelvis Aarhus-arkitekterne Kamp & Volf, fortæller Hanne.

- Vi tænker bæredygtighed og kvalitet samt kærlighed og ikke mindst respekt for design. Det gode håndværk og med respekt for materialerne. Møblerne er tidløse og er der fornemme at matche med de skiftende tendenser inden for boligindretning. Den lange levetid på vores møbler er dermed et skridt i den rigtige retning inden for bæredygtighed i møbelbranchen, hvilket vi vægter højt i Duus & Møller, lyder det.

De rigtige møbelhuse

Næste skridt er jo så at finde de rigtige møbelhuse, og her er der mange om buddet, men man skal jo så kigge på, hvad og hvem man ønsker at måle sig med.

- Vi vil gerne være med hos de store high-end-mærker. Sammen med de gode robuste navne. Vi vil gerne fange de designbevidste, men også gerne hr. og fru Danmark. Vi ønsker at være en del af det unikke.

- Vi har allerede ramt ret godt blandt de unge. Faktisk er det ret almindeligt, at den unge generation i dag tænker langt frem og investerer godt i eksempelvis en spisestue, lyder det fra Hanne.

- De sætter gode penge i et lækkert danskdesignet og danskproduceret bord og sætter så måske gamle og blandede stole til, som så løbende bliver skiftet ud med nye.

Forelsket i designet

Duus & Møller er inde flere lækre steder. Fine møbelhuse fordelt i ind- og udland, og flere venter. Tim og Hanne er meget bevidste om, at deres design ikke skal stå på podier i alle butikker. Det tager glansen af godt design.

- Få, men gode steder. Vi har jo heller ikke et varelager at plukke fra. Møblerne bliver fremstillet efter efterspørgsel, hvilket betyder, at når du køber et Duus & Møller-møbel, så vil der være lidt ventetid.

- Det tager nogle uger – alt efter hvilket møbel du bestiller, lyder det fra Tim.

Udsendte medarbejder fra Mærk Aarhus mødte Hanne og Tim i Otaku Store på Aarhus Ø. Her var der en, der, som tidligere omtalt, blev forelsket i et Duus & Møller-skrivebord. Måske du skulle komme forbi og se, hvordan man med håndværk kan forkæle træ, så der opstår noget, man kan blive helt forelsket i?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe