Annonce
Livsstil

To gode bøger til strikkere, der vil udvikle sig

”Saltation” hedder denne jakke i kimono-facon, og den er et eksempel på et af de lidt skæve design i ”Strik med struktur”. Den er fuld af sjove mønstre og andre strikke-udfordringer. Foto: India Hobson
Der er lærdom og udvikling for de fleste i Pernille Cordes’ ”Strik med lækre detaljer” og Erika Knights ”Strik med struktur”.

Mange strikkere kender dilemmaet, man har lyst til at strikke spændende mønstre og strukturer, men man har mere lyst til at gå med helt enkle glatstrikkede modeller med klassiske konstruktioner. De tidskrævende, udfordrende modeller kommer aldrig rigtigt ud af klædeskabet.

Lige nu er der to bøger på markedet, som har løsninger på det problem i form af design, som er enkle uden at være kedelige.

Danske Pernille Cordes’ ”Strik med lækre detaljer” har undertitlen ”Monteringsfri strik med innovative teknikker”, og den beskrivelse er rammende.

Modellerne er i udgangspunktet enkle, men de fleste er udstyret med detaljer, som giver strikkeren en lille udfordring. Det kan være en snoning på ærmerne, et hulmønster i bærestykket eller bare den udfordrende, men for tiden særdeles populære italienske opslagning.

Annonce

Lærerige teknikafsnit

Pernille Cordes’ bog har et afsnit om principperne i forskellige ærmekonstruktioner. Det er nyttigt for den, der gerne vil i gang med at lave egne design, og det er også god læsning, hvis man bare vil træffe mere bevidste valg af opskrifter.

Der er masser af glatstrikkede masker, men en fin, japansk mønsterbort gør ponchosjalet ”Feeling” fra ”Strik med lækre detaljer” til et spændende projekt. Foto: Line Falck

”Strik med lækre detaljer” har også et grundigt teknikafsnit. Her er både foto-illustrationer og QR-koder til letforståelige instruktionsvideoer af forskellige metoder til ind- og udtagning, opslag og aflukning, snoninger, japanske teknikker og meget andet.

Det japanske mønster i halskant og på ærmerne af forsidemodellen er et godt eksempel på, hvordan Pernille Cordes tilføjer et enkelt, interessant pynteelement til en ellers helt klassisk sweater. Foto: Line Falck

Kun de allermest erfarne strikker vil kigge forgæves efter nye tricks.

Bogen er også anvendelig for mere uerfarne strikkere, for en del af modellerne er helt ukomplicerede og gør kun brug af en enkelt eller to af de mere avancerede teknikker.

Har man strikket et par sweatre før, kan man godt klare ”Striped tee” fra ”Strik med lækre detaljer” og samtidig lære contingous-metoden, italiensk aflukning og sandwich-halskant. Foto: Line Falck

”Strik med lækre detaljer” er en god investering for den, der gerne vil udvikle sine strikkeevner, uanset om man har haft få sweatre gennem hænderne, eller om man har slidt mængder af strikkepinde op.

Annonce

Eksklusivt og interessant

Engelske Erika Knights ”Strik med struktur” henvender sig i højere grad til den lidt mere garvede strikker. Hun forudsætter i højere grad, at strikkeren mestrer teknikkerne.

Der en eksklusivitet over hendes design, som få strikdesignere kan hamle op med, og det er tydelig, hvorfor hun har en plads i den absolutte elite i den internationale strikkemodeverden.

Jeg er skeptisk over for, om modellen på forsiden af ”Strik med struktur” holder faconen i brug. Men inde i bogen findes mange smukke, spændende og anvendelige modeller. Foto: India Hobson

I ”Strik med struktur” har hun ladet sig inspirere af omgivelserne i det åbne landskab, kysten og byen.

Fotografen India Hobson har en stor del af æren for, at bogen er blevet en lækkerbisken for tørstrikkeren - altså den, der holder af at tænke længe på at strikke og overveje muligheder uden nødvendigvis at finde pindene frem.

Den kortærmede slå-om cardigan ”Rush” fra ”Strik med struktur” er klassisk og anvendelig, og den er samtidig fuld af tekniske finesser, som gør den interessant at strikke. Foto: India Hobson

Ligesom Pernille Cordes arbejder Erika Knight med detaljerne, så man både får et anvendeligt stykke tøj og en sjov strikkeoplevelse.

Annonce

Både klassisk og skævt

Mens nogle af modellerne er klassisk smukke, har andre fået et lidt skævt vrid, for eksempel i form af asymmetriske bærestykker, løse tråde eller patchwork-lignende sammensætninger af overraskende forskelligt materiale.

I enkelte tilfælde glipper det dog med anvendeligheden. Den lange jakke på forsiden, vil sandsynligvis glide ud af facon efter kort tids brug, og det samme gælder en næsten ankellang kjole med overdrevent lange ærmer.

Men langt de fleste af de 20 modeller er både brugbare, smukke, spændende og udfordrende, og bogen vil give mange timers fornøjelse til den nogenlunde øvede strikker.

”Strik med lækre detaljer”, af Pernille Cordes, Turbine, 260 sider. Er udkommet.

”Strik med struktur”, af Erika Knight, Lindhardt og Ringhof, 192 sider. Er udkommet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

Annonce