Annonce
Kultur

To kunstnere deler Publikumsprisen 2016

<p>Kamilla Jørgensen kunne ikke være med ved overrækkelsen af prisen. Hun var i Wien for at se Breugel. Billedet er taget der. Privatfoto</p>

De fik lige mange stemmer på Kunstnernes Påskeudstiling og deler 10.000 kroner. Men den ene kunne ikke hente prisen.

To kunstnere var lige populære, da publikum skulle udpege favoritten på KP16, Kunstnernes Påskeudstilling, i Aarhus.

Annonce
&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Kamilla Jørgensen fra Glesborg på Djursland og Vibeke Jensen fra Holbæk fik lige mange stemmer.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Onsdag aften skulle de have Publikumsprisen 2016 overrakt i Kunsthal Aarhus.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Men de måtte dele de 10.000 kroner, som Aarhuus Stiftstidendes Fond donerer. Og kun Vibeke Jensen var til stede.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Af gode grunde kunne Kamilla Jørgensen ikke møde op.

Hun er på studietur i Wien med Århus Kunstakademi, hvor vi fangede hende, mens hun så på Breugel-malerier på Kunsthistorisches Museum på Maria Theresien-Platz i den østrigske hovedstad.

Så hun blev glad, da avisen kunne overbringe hende nyheden om prisen.

Hendes to værker på KP16 er meget originale og begge knyttet sammen med litteratur, hun har læst i den tid, hvor hun studerede litteraturvidenskab - før hun gik over til billedkunst.

»Salmer« og »Pude« hedder de.

Værket »Salmer« er 36 salmebøger, som er fyldt op med cigaretter. Indeni ligger cigaretter, hvor tobakken ikke er omgivet af normalt tobakspapir, men af papiret fra en salmebog. Samtlige 791 salmer er revet ud og rullet som cigaretter.

På hver pakke står, hvilke salmer, der er i, og på hver cigaret kan teksten læses.

»Så kan man hygge sig og ryge en salme, for eksempel »Dejlig er jorden« som en ofring eller en bøn,« siger Kamilla Jørgensen, 46 år.

Inspirationen har hun fra digteren Morten Nielsen.

»Jeg læste et af hans digte, der har en sekvens om at ryge sin bibel,« siger Kamilla Jørgensen, der har skrevet digte i mange år.

»Jeg tænkte, at hvis jeg gik over til billedkunst, kunne jeg skabe noget konceptuelt ved at blande de to kunstarter,« forklarer hun.

Værket »Puden« er inspireret af Jammersmindes Leonora Christina Ulfeldt, der sad fanget i Blåtårn på Københavns Slot.

»Hun skriver noget om, at når jeg lægger mit hoved på mit hår... Jeg har skabt noget ligtøj med en pude, der er broderet. Det har været en beskæftigelse for hende,« siger Kamilla Jørgensen, der har skabt en pude, hvor fletninger som fra en kvindes hår er en del af puden.

Vibeke Jensen, 47 år, er også begejstret for at få halvdelen af prisen.

»Jeg er glad for, at andre kan lide mine værker,« siger hun, der har to billeder med.

Ved siden af at være kunstner underviser hun på en billedskole og en lilleskole, og hun har malet næsten altid.

»Jeg maler med prikker og forsøger at skabe en stemning i rummet, hvor lys og mørke mødes,« siger hun.

»Det er aldrig sket før, at to har fået lige mange stemmer, så bestyrelsen for KP16 måtte overveje en ekstra gang, hvad den skulle gøre. Beslutningen blev, at de to deler de 10.000 kroner,« siger Ole G. Hansen, der er forretningsfører for KP.

Publikums interesse for at udpege årets favorit på KP16 var stor og er i øvrigt stigende år for år. 50 procent flere end sidste år stemte.

I alt blev der afgivet 643 stemmer mod 419 sidste år. De to kunstnere på førstepladsen fik begge 49 stemmer, og de var ret suveræne. Tredjepladsen blev besat af Lene Lykke Davidsen med 35 stemmer.

I alt havde 43 værker fået stemmer, og der er tilfælde, hvor to kunstnere er sammen, så det samlet er flere kunstnere.

KP16 & Spring

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce