AARHUS: Direktørerne for to af de helt store virksomheder i Aarhus melder sig nu i debatten om en udvidelse af Aarhus Havn. Og det er formentlig en overraskelse for mange, at budskabet er en klar anbefaling til Aarhus Byråd om at stemme nej til den foreslåede havneudvidelse.
Den klare anbefaling kommer fra Per Bank, administrerende direktør for Salling Group og Peder Tuborgh, administrerende direktør for Arla Foods, begge med hovedkontor i Aarhus.
"Debatten om udvidelse af Aarhus Havn bør ikke være for eller imod udvikling, hvor man som borger og erhvervsdrivende i byen enten står i den ene eller den anden grøft. I stedet skal der arbejdes på en ny løsning til glæde for byen, borgerne og erhvervslivet," skriver de to erhvervsledere i et høringssvar.
Høringsfristen for lokalplanforslaget samt miljøkonsekvensvurderingen udløber fredag 4. marts, og der er indtil videre kommet samlet 429 høringssvar, hvoraf dette blot er et af dem.
"Find en anden løsning"
De to ledere fra erhvervslivets superliga er overbeviste om, at det kan lade sig gøre at finde en løsning, hvor Aarhus Havn kan udvikle sig til gavn for erhvervslivet, borgerne og byen uden at inddrage et areal, der svarer til mere end 140 fodboldbaner af Aarhusbugten, som vil ødelægge den fine sammenhæng mellem by, skov og hav, der er unik for Aarhus, forklarer de.
Ifølge kommunikationsdirektør Henrik Vinther Olesen fra Salling Group får koncernen også bragt varer ind via skibe ligesom ad andre veje.
- Det gør Arla også. Men det er ikke afgørende. Det afgørende er, at hvis havnen har behov for at vokse, må den finde andre løsninger end at bygge ud i bugten. Det er helt unikt i Aarhus, at man har den tætte sammenhæng mellem by og vand. Og det skal ikke være for vores skyld, at man laver udvidelsen, forklarer kommunikationsdirektøren.
"Tænk nyt"
I høringssvaret anbefaler de to topledere, Per Bank og Peder Tuborgh, at søge kompromiser for at finde plads til en voksende containeraktivitet:
"Andre aktiviteter og oplagringspladser må måske flytte fra Aarhus Havn til andre områder i Businessregion Aarhus, så havnen i højere grad fokuserer på absolut havnerelaterede aktiviteter. Samtidig er der muligheder for at udnytte arealer på land langs E45, i industriområder syd for centrum og der kan samarbejdes med Grenå Havn."
De mener selvfølgelig, at det er vigtigt for erhvervslivet at kunne eksportere og modtage varer.
"Men det er lige så vigtigt, at kunne tiltrække dygtige medarbejdere. Og et af de største aktiver, når det gælder tiltrækning af nye medarbejdere, er Aarhus’ nærhed til både skov og vand, som derfor er en kvalitet vi som virksomheder ønsker at fastholde til gavn for vores arbejdspladser og engagement i byen i øvrigt."
"En unik perle"
De henviser til, at Aarhusbugten bruges hver dag af tusindvis af borgere og rigtig mange af deres ansatte.
"Strandlinjen og vandet fra Tangkrogen til Ballehage er en helt unik perle for vores by, som omtales og anerkendes af vores medarbejdere og nationale såvel som internationale kunder og samarbejdspartnere. Denne perle må ikke gå tabt på grund af en havneudvidelse."
Salling Group og Arla opfordrer derfor Aarhus Byråd til at stemme nej til den foreslåede havneudvidelse og at nedsætte en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Aarhus kommunes arealudvikling, erhvervslivet, Aarhus Havn, Grenå Havn og foreningen Beskyt Aarhusbugten. for at finde en ny og bedre løsning.
Borgmester: Vi lytter
Hvis høringssvaret kommer bag på borgmester og formand for Aarhus havn, Jacob Bundsgaard (S), skjuler han det godt.
- Nu tager vi alle de overvejelser og argumenter ind, der kommer i høringsfasen og kikker dem grundigt igennem. Og først derefter beslutter vi os, siger Jacob Bundsgaard.
De to virksomheders direktører er bekymrede for, at Aarhus spolerer det fine samspil med bugten. Kan du ikke selv være bekymret for det?
- Det er ikke et nyt argument, men det er klart, at hvis man laver en havneudvidelse, vil man også kunne se den. Men det er klart, at vi søger den mindste effekt på udsigten. Vi har brugt rigtigt mange kræfter på at koble byen tættere på vandet. Det er blandt andet derfor Aarhus Havn har fået pladsproblemer, fordi vi har inddraget den gamle havn til byudvikling på Aarhus Ø.
Gør høringssvaret fra de to virksomheder indtryk?
- Alle høringssvar gør indtryk. Og vi hilser alle høringssvar velkomne - også fra de to virksomheder, siger borgmesteren.
Erhverv Aarhus i tænkeboks
Salling Group og Arla er begge medlemmer af Erhverv Aarhus, hvorfra formand Terje Vammen er på vej med et høringssvar, der modsat vil støtte en udvidelse af havnen. Det skrev han også i et læserbrev mandag på stiften.dk.
- Vi mener, at hensynet til beskæftigelsen og erhvervsudviklingen vejer meget tungt. Men vi kerer os også om naturen og vi vil også gerne finde den bedste løsning, der både giver mulighed for vækst og som tager hensyn til naturen, for det er et helt legitimt synspunkt, siger Terje Vammen.
Han kan langt hen ad vejen forstå Salling Group og Arlas argumenter:
- Jeg er tilhænger af, at vi tænker ud af boksen, og måske kan man udvide havnen i mindre etaper i takt med behovet og se på, om vi kan ændre på havnen, så det kun er rent havnerelaterede funktioner, der kan ligge der, siger Terje Vammen.