Annonce
Aarhus

Toiletmangel: Hvad gør man, når man skal i skoven?

- Om vi savner toiletter her i skoven? Det er sjovt, du spørger, for jeg har faktisk lige siddet og kigget mig om efter et, lyder det fra Jannie Ide Daugaard (til højre) fra Aarhus C. Hun var forleden ude med frokostkurven i Riis Skov sammen med veninderne Ida Skytte fra Skæring (i midten) og Karen Lambæk fra Aarhus C. Netop ved fitnesspladsen og Dronningestolen er der stor efterspørgsel på et toilet. Foto: Axel Schütt

Tusindvis af mennesker bruger Aarhus´ skove - hver dag. Men er der toiletter nok til hundeluftere, kondiløbere, mountainbikeryttere og de andre skovgæster? Svaret fra Riis Skov lyder: Nej!

AARHUS: Det kan godt være, at attraktioner som Aros, Tivoli Friheden og Den Gamle By er populære.

Men Aarhus Kommunes suverænt største attraktion, skovene, har langt flere besøgende.

Hver dag besøges de 1.800 hektar skov i Aarhus Kommune af cirka 14.000 mennesker, har kommunen regnet ud.

De skal deles om 15 - 20 toiletter.

Det hænger ikke sammen, lyder det nu fra den mest besøgte skov af dem alle, Riis Skov, som får besøg af 5000 - 7000 gæster hver eneste dag året rundt.

En læser, Hendrik Vilstrup fra Risskov, skrev i forsommeren et læserbrev med overskriften "Lort i Riis Skov" i denne avis. Blandt andre var han ude efter kondiløbere, som sætter sig i skovbunden.

- Resultatet er let genkendeligt ved oftest at være særligt voluminøst, særligt ildelugtende og være garneret med generøst henkastede og omkringflagrende aftørringsmidler, skrev han.

Nu blander ejeren af Sjette Frederiks Kro, Jørgen Danielsen, sig i debatten.

Så bliver det vist ikke hyggeligere at gå på toilet. På Moesgård strand har kommunen to toiletbygninger, som begge er renoverede indenfor de sidste fire-fem år. Toilettet på billedet på Strandskovvej er indrettet i et gammelt stråtækt fiskerhus. Det er et såkaldt sommertoilet, som kun er åbent fra 1. maj til 1. oktober. Foto: Aarhus Kommune

Sådan finder man et toilet

Hvordan finder man egentlig frem til Aarhus Kommunes offentlige toiletter?

Hvis man har en smartphone, er det letteste at downloade Aarhus Kommunes nye tur-app, "Opdag Aarhus".

Besøger man Mariendal Strand, kan man eksempelvis på app'en læse, at der findes et offentligt toilet Karlundsvej 17.

Og ved Ajstrup Strand syd finder man et toilet Ajstrup Strandvej 132. Og så fremdeles.

- Dybt urimeligt

- Hvis man går tur i Mindeparken, kan man komme på toilettet. Det samme kan man ved Ørnereden og ved Moesgaard. Alle steder kan man komme på toilettet. Altså pånær ved Riis Skov, siger Jørgen Danielsen.

Ganske vist er der et automatisk toilet ved Marienlund i udkanten af skoven, men det er ofte i stykker. Desuden har kommunen for nylig bygget et nyt, offentligt toilet ved badeanstalten Den Permanente. Det er netop kommet med på den app, hvor man kan se alle toiletter, "Opdag Aarhus".

- Det sidste toilet har jeg ikke hørt om. Men folk, der går tur i skoven, gider ikke alle gå ned på stranden for at komme på toilet, siger Jørgen Danielsen.

Han er ved at være træt af dusinvis af trængende skov-gæster, der løber storm på kroen.

- Folk vælter ind og ud ad hoveddøren uden at spørge om noget som helst. Der er ingen, der tager hensyn til skiltet, der gør opmærksom på, at toiletterne er forbeholdt kroen gæster. Jeg kan ikke se nogen rimelighed i, at mine gæster skal bruge toiletter, som først har været besøgt af en hel masse vandrere , siger Jørgen Danielsen.

- Jeg synes, det er dybt urimeligt, at der skal gå ud over vores gæster, at kommunen ikke har stillet toiletter op i området.

Toilettet ved Ballehage, der blev bygget for et års tid siden, er beklædt med plader i corten-stål. Det rustne look skal få bygningen til at passe ind i omgivelserne. Foto: Aarhus Kommune
Annonce

Omkostningstungt at etablere et toilet

Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, erkender, at Riis Skov ikke ligefrem er spækket med toiletter.

- Vi ved godt, at mange har et ønske om at få et toilet op i Riss Skov ved især fitnesspladsen og Dronningestolen. Vi har fået mange henvendelser. Men det er enormt omkostningstungt at etablere et toilet og selvfølgelig også dyrt at drifte det, siger han.

Han mener godt, at skovens gæster kan overtales til at bruge det nyoprettede toilet ved Den Permanente i stedet for at snige sig til at bruge kroens toiletter. - Der er også toilet ved Marienlund og et på Nordre Kirkegaard. Det er ikke længere væk, end at mange skovgæster vil kunne bruge dem, siger driftschefen.

Toilettet i Skanseparken kan man vel ikke kalde et skovtoilet. Men elegant er det. Bygningen er beklædt med kobber og bornholmsk granit, og tilpasser sig på den måde de omkringliggende karakteristiske bygninger.Bygningen er åben for offentligheden året rundt, men låses automatisk af om natten.Adressen er Heibergsgade 27. Foto: Aarhus Kommune
Annonce

Toiletter er ikke nødvendigvis uhumske og ildelugtende

Ifølge kommunens faglige ekspert i toiletter, arkitekt Kristina Friis Simonsen, har antallet af toiletter i de århusianske skove været nogenlunde stabilt de senere år.

- Vi lægger os i selen for at lave gode, funktionelle toiletter, som også er lidt spændende. Vi forsøger at tilpasse dem til omgivelserne, så de er meget forskelige, siger hun.

Toiletterne rengøres dagligt. I højsæsonen ofte to gange dagligt.

- Vi ved desuden godt, at mange forbinder offentlige toiletter med noget uhumst og lugtende. Den opfattelse vil vi gerne gøre op med, så vi går meget op i at holde toiletterne pæne og rene.

Men er der nok toiletter?

Det kan kun skovens brugere afgøre. Vi opfordrer læserne til at blande sig i debatten.

Som dette indblik i toiletkortet på Aarhus Kommunes nye app, "Opdag Aarhus", viser, er der en del toiletter rundt om Riis Skov. Det kniber mere med toiletter inde i skoven. Vi har tilføjet toilettet ved Den Permanente, som endnu ikke er på app'en.
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Debat

Opsang til Alternativet: Når man peger på andre, peger man også på sig selv

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce