x
Annonce
Østjylland

Toldbodgade forventes oversvømmet i aften: Højeste vandstand i syv år varslet

Efter stormen Bodil i 2013 stod Toldbodgade under vand. Prognoserne for mandag aftens forhøjede vandstand ser knap så voldsomme ud, men der forventes dog stadig en vis oversvømmelse af gaden. Arkivfoto: Annelene Petersen
Et højvandsvarsel lurede hele mandag på DMI - og selvom varslet først på eftermiddagen var faldet 10 cm fra det højeste niveau, forberedte både Randers Havn, Beredskab og Sikkerhed Randers samt Randers Kommune sig på mulige oversvømmelser.

Randers: Mandag strømmede Gudenåen brunt afsted efter søndagens store regnmængder. Det stormvejr, som især ramte vestkysten, gav også mindre problemer omkring Randers. Men mere end et døgn efter stormvejret varslede DMI forhøjet vandstand i Randers Fjord - og dermed også i Gudenåens udløb.

Mandag svingede varslet fra 142 centimeter over normal vandstand ned til omkring 135 centimeter over. Men uanset, hvor præcist DMIs prognose rammer, bliver det efter alt at dømme den højeste vandstand i syv år.

I 2013 gav eftervirkningerne efter stormen Bodil nemlig den næsthøjeste vandstand i Randers Havn, som er målt i 100 år med 166 cm over normal vandstand. Selvom der op til et par gange årligt er op imod 120 cm over normal vandstand, gør det alligevel en forskel, når vandet når over de 130 cm.

Det er nemlig der, det begynder at løbe ind i Toldbodgade.

Annonce

Flyt parkerede biler

Derfor udsendte Randers Kommune da også varsel for forhøjet vandstand mandag middag. Inklusiv en opfordring til eventuelle bilister, som måtte have parkeret i gaden: Flyt venligst bilerne. Ellers ender de som både.

Funktionsleder i driftsafdelingen hos Randers Kommune, Ulrik Von Benzon, har da også allerede mandag over middag sat beredskabet i gang og kaldt personale ind til at tage sig af afspærringen af Toldbodgade.

Den forhøjede vandstand rammer nemlig først efter klokken 22.00 mandag aften.

Udover at lukke porten af til Toldbodgade for at undgå at vandet strømmer videre ind i beboelsesområder, regner han også med at der bliver brug for lidt måtter til en højvandsbarriere.

- Det må helst ikke kommer over muren, forklarer Ulrik Von Benzon.

Informerede kommunen på forhånd

Han forventer ikke, at der bliver problemer andre steder end Toldbodgade med en vandstand på max 140 centimeter.

- Stierne bliver selvfølgeligt oversvømmede, men der er ikke andre veje, der ligger så lavt, forklarer han.

Beredskab og Sikkerhed Randers har ikke nogen rolle i forhold til at sikre vejene. De har dog ansvar for at sende varslet for høj vandstand videre til Randers Kommune.

- Vi kommer normalt med første varsel ved vandstand på omkring en meter over det normale. Men i dag regner vi med at se prognosernes stabilitet an indtil middag, og så informere kommunen på forhånd, så de ikke behøver kalde folk ind sent i aften, forklarede indsatsleder Anders Brix Christensen mandag formiddag.

Desuden træder beredskabet til, hvis særlige værdier skulle blive presset af vandmasserne. Det kunne for eksempel være transformatorstationer, biblioteker, fredede huse eller trafikknudepunkter.

I udgangspunkt er det borgernes eget ansvar at sikre deres hjem.

Presser ikke havnekajen

I Randers Havn er man også i løbet af mandagen opmærksom på varslet. Ifølge havneassistent, Per Møller, er de 140 cm dog ikke noget, som presser kajanlæggene.

- Vores kajanlæg er 170 centimeter over normal vandstand. Så vi skal helt op omkring 175 centimer, før der kommer vand op omkring bådene, forklarer han.

Han sætter sin lid til DMIs prognoser, som tidligere har været til at stole på, og så holder han øje med vandstanden derfra.

- Vi sørger selvfølgelig for, at der ikke ligger ting omkring materielgården, som vandet kan få fat i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live fra pressemøde: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce