Annonce
Erhverv

Toldkrig får handel mellem USA og Kina til at bremse op

Str/Ritzau Scanpix
Handlen mellem verdens to største økonomier fortsætter med at lide under politisk told-salgsmål.

Efter måneder hvor USA og Kina har påført hinandens varer nye toldsatser, trækker det politiske slagsmål spor gennem kinesisk økonomi. Det kan man ifølge en række nyhedsbureauer læse i handelstal fra Kina, der er kommet natten til søndag.

Mest dramatisk ser det ud i handlen mellem Kina og USA. De to landes selskaber sælger simpelthen mærkbart færre varer og tjenester til hinandens forbrugere, beretter nyhedsbureauet AP.

I august eksporterede Kina 16 procent mindre til USA sammenlignet med samme måned året før. Samtidig faldt handlen med amerikanske varer til Kina med 22,5 procent.

Kina sælger stadig mere til USA end omvendt. I august lød Kinas eksport til USA på 300 milliarder kroner, mens amerikanerne fik solgt for næsten 70 milliarder kroner i Kina.

Den faldende kinesiske import af amerikanske varer betragtes ifølge nyhedsbureauet Reuters som et svaghedstegn i kinesisk økonomi.

Derfor forventes det ifølge Reuters, at det kinesiske styre vil annoncere nye tiltag for at øge aktiviteten i landets økonomi.

Fredag løsnede Kinas centralbank for kravene til kinesiske bankers reserver. Når bankerne skal have færre penge liggende, er forventningen, at det gør dem mere villige til at låne penge ud.

Det er ifølge Reuters en øvelse, som centralbanken har lavet syv gange siden starten af 2018. Derudover forventes de første rentesænkninger i fire år i Kina.

Selv om Danmark ikke er en part i handelskrigen, kan det mærke i danske virksomheder, fortæller Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel i Dansk Erhverv.

- Dansk erhvervsliv er ikke kun en tilskuer til den her handelskrig. Der er store danske virksomheder, som har produktion i Kina, hvorfra de sender varer til USA for at servicere deres kunder, siger han.

Han påpeger også, at danske rederier mister gods, når der skal fragtes færre varer mellem Kina og USA.

1. september trådte en række både kinesiske og amerikanske toldsatser i kraft. Derfor var det forventet, at nogle kinesiske eksportører ville fremrykke deres sendinger til USA til august for at undgå en ekstra told.

Det har i så fald ikke været nok til at slå i gennem i eksporttallene.

Igen 1. oktober og 15. december træder der ifølge Reuters nye amerikanske toldsatser i kraft.

Der er forhandlinger i gang for at løse handelskonflikten, men ifølge Larry Kudlow, der er økonomisk rådgiver for USA's præsident, Donald Trump, kan konflikten tage år at løse.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Sikring af åen og havnen med et partnerskab for handling - nu!

Juletiden er lige om hjørnet, og julefrokostsæsonen banker på døren. På trods af at vi ved, at færden ved åen og havnen i Aarhus kan have fatale følger for feststemte århusianere, lader teknisk forvaltning vente på sig. Opsætningen af de termiske kameraer, som vi i Radikale foreslog sidste vinter, og byrådet vedtog i budgetforliget for et par måneder siden, kan ifølge rådmand Bünyamin Simsek nemlig først sættes op i 2020 af hensyn til budgetrammen. Men vi kan ikke vente. Bureaukratiske benspænd må ganske enkelt ikke være årsagen til, at endnu en drukneulykke får lov at ske. Det tyder på, at det ikke er ladsiggørligt at fremrykke investeringen i de termiske kameraer til 2019. Vi vil derfor i Radikale gerne opfordre til et livsnødvendigt og kreativt partnerskab. For hvis vi skal gå og vente på en permanent løsning, mens der er allermest brug for den, skal vi opsætte en midlertidig. For det er nu - i den kommende juletid - at vi har brug for den ekstra sikring af åen og havnen, og her, vi har mulighed for at redde liv. Vi tror ikke, at den nye kampagne ’Hvor våd skal din bytur være?’ er tilnærmelsesvist en god nok erstatning for de kameraer, vi venter på at få sat op. Spørgsmålet er også, om vi vil forhindre, at folk overhovedet falder i, med en hyggelig afskærmning i vintersæsonen? Vi har derfor et opråb til alle de kræfter, der vil og kan hjælpe. Både borgere, foreninger, beværtninger og kommunen. Måske har vi forskellige, kønne afskærmningsløsninger stående på et lager et sted, hvor de alligevel bare står og samler støv? Måske vil barerne omkring åen hjælpe til med at sikre deres festgæster mod en tur i det kolde, mørke vand på deres bytur? Vi kan endda pynte en midlertidig afskærmning med genbrugsjulebelysning, så vi også skaber endnu mere stemning i de kolde julemåneder, mens vi gør det mere sikkert at færdes ved åen og havnen. Mulighederne vil garanteret præsentere sig, hvis blot vi leder. Så det håber vi, at vi i fællesskab kan gøre. Det er alfa omega, at vi hurtigst muligt får sikret åen og havnen, for der er gået for lang tid allerede. Hver eneste dag, der går uden sikkerhedsforanstaltninger, jo mere alvorligt bliver det. For vandet bliver koldere, og juletidens mange, våde fester bliver flere og flere, hvilket giver byens natteliv et ekstra pres og skaber utryghed hos forældre. Vi ønsker os partnerskaber for handling – nu!

Annonce