Annonce
Kultur

Tom Jones' gyldne stemme holdt hele vejen hjem

Den 74-årige waliser viste totalt overskud med et ni mands band i ryggen.

Det var helvedes stærkt, sexet og charmerende, da sanglegenden, waliseren Tom Jones onsdag aften gav koncert på et udsolgt Værket. Undskyld udtrykket »helvedes«, men det handler om bluesnummeret »Burning Hell« - bare med to »beskidte« guitarer og jungletrommer, der indvarslede, at manden med den gyldne stemme var klar. Allerede inden han gik på, sitrede salen af forventning - ikke mindst hos det kvindelige publikum.

Annonce

Stille og roligt bygger Mr. Jones og bandet den op, så ryger den over i swing og blæserne trykker den af, og det bliver lige så sexet som den oprindelige disco-agtige udgave. Denne aften kan kun blive en fest! Lidt country blander sig ind og guitaristerne viser, at det kan de også. Så gospel med »Didn't it Rain« til en meget smuk lyssætning, gåsehudsfornemmelser masserer min nakke, skønt. Videre til det gamle Howlin' Wolf blues-nummer »Evil«, med dybde og power.

Jeg sidder bare og savner, at lyden kommer lidt længere ned i styrke på dette følsomme nummer, det bliver lige massivt nok. Ikke så snart har jeg tænkt det, så lyder akustisk Flamenco - hvilket viser sig at være starten på kæmpehittet »Delilah«, kælende, som en Romeo, der synger til sin Julie på balkonen, hold kæft, han er charmerende Tom Jones, det behøver man ikke være kvinde for at kunne se. Han nupper en ballade mere, »I'll never fall in love again« som han sang, da han var i 30erne, det fortæller han selv og tilføjer: »I Still feel great«. »It's not unusual« swinger kækt derudad. Og vi får den fine »Tower of Song« skrevet af Leonard Cohen med linierne »I was born like this, I had no choice - I was born with the gift of a golden voice«, som absolut også passer på Tom Jones. Vi vugger videre til bluesrock i »Shake a hand« - videre til medley'et »Crazy 'bout an automobile/Reelin' And Rockin'« - det sidstnævnte nummer stod 87-årige Chuck Berry og famlede sig igennem i april måned på selvsamme scene. Nu med Tom Jones for fuld power.

Ingen Tom Jones-koncert uden den sentimentale »Green, green grass of home« - og den balancerer fint uden at blive for meget. Kvinderne hviner ind imellem mod scenen, men trussekastningen holder fri nu om dage - også i »You can leave you hat on«, som får mange til at rocke i sæderne, flot serveret med blæsere, der løfter mesterens stemme endnu højere op. Nummeret »If« (I only knew) viser Tom Jones som en særdeles groovy »fætter« og han lander koncerten i en blues, takker af går ud under bragende klapsalver.

Vender stærkt tilbage med ekstranumre, James Bond-sangen »Thunderball« så »Kiss«, Prince-hittet, som Tom Jones også har hittet med. De to sange cementerer hans styrke, alle står op nu, mange danser ved stolerækkerne, og bandet og han runder af med en shuffle-blues »Strange Things happen everyday« - »underlige ting sker hver dag«.

Det er lidt underligt, at den stemme, der strømmede ud af højttalerne midt i 1960erne, er lige så god »live« i dag. Men det er den - Tom Jones indfriede forventningerne - og mere til - og tak for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce