Annonce
Erhverv

Tomgang koster dyrt - flere virksomheder foretrækker vikarer

Der har aldrig været så mange vikarer beskæftiget i det private erhvervsliv som nu, lyder det fra sekretariatschef Jakob Tietge fra Vikarbureauernes Brancheforening under Dansk Erhverv. Pressefoto

Antallet af vikarer hyret gennem vikarbureauer er rekordhøjt. Især de små og mellemstore virksomheder har brug for en fleksibel arbejdsstyrke, som kan justeres op og ned efter behov, for perioder med lediggang kan koste virksomheden dyrt.

Annonce

Arbejdsmarked: I dag mangler der folk, i næste uge står produktionen stille, men ugen efter er der tryk på igen.

Nogenlunde sådan kan hverdagen se ud for en mindre produktionsvirksomhed, som må leve med en vis uvished på grund af ordre- og sæsonudsving.

Derfor er mange virksomheder afhængige af at kunne justere bemandingen efter behov, og det mærker man hos landets vikarbureauer, som melder om travlhed.

Ifølge sekretariatschef Jakob Tietge fra Vikarbureauernes Brancheforening under Dansk Erhverv har der aldrig været så mange vikarer beskæftiget i det private erhvervsliv som nu. I tredje kvartal 2017 var lidt over en procent af den aktive arbejdsstyrke beskæftiget i vikarjob. Det svarer til 23.000 fuldtidsansættelser.

- Det er et bredt udsnit af brancher, som er kunder hos vikarbureauerne, og flere og flere ser mulighederne i den fleksibilitet, som vikarer giver. Det er fortsat især industri, produktion, lager og logistik samt bygge- og anlægsbranchen, som bruger vikarer, men også i administrationssektoren og i sundhedssektoren vinder vikarerne frem, fortæller Jakob Tietge, som mener, at vi kommer til at se flere funktionærer, som er beskæftiget gennem vikarbureauerne, ligesom det er tilfældet i Sverige.

Annonce

Vikarjob kan være en dør på klem

En McKinsey-undersøgelse fra 2016 viser, at lysten er det væsentligste incitament til at være fleksibel på det amerikanske og europæiske arbejdsmarked, men jobkonsulent Heidi Bonde fra HK JobBørs Østjylland oplever, at det er mere af nød end af lyst, at nogle vælger vikarjobbet frem for en fast stilling.

Hun peger på, at nutidens arbejdsgivere forventer, at en nyansat skal være specialist og kunne alting fra dag et, og det kan være en udfordring, især hvis man er nyuddannet og mangler erfaring fra tidligere job. Derfor kan det være svært at komme i betragtning til et fast job, og en vikarstilling eller en tidsbegrænset ansættelse kan være en god mulighed for at få foden inden for hos virksomhederne, selv om drømmen er et fast job.

- Et vikariat giver mulighed for at arbejdsgiver og arbejdstager kan mærke efter, om kemien er der, og måske er arbejdsgiveren lidt mere overbærende, når han ansætter en vikar, end når han skal rekruttere til en fast stilling. Som nyuddannet er det netop tit problemet, når man søger job - at det går så stærkt alle steder, så virksomhederne har ikke tid til den nødvendige oplæring, men forventer, at den nye medarbejder kan det hele fra dag et. Som jobsøgende kan en vikarstilling derfor være en måde at opbygge den nødvendige erfaring på cv'et og samtidig gøre sig positivt bemærket over for en eventuel kommende arbejdsgiver, siger Heidi Bonde.

Kim Olesen er direktør og partner i Powerpeople, som driver vikarbureauer over hele landet. Også han mener, at et vikarjob er en oplagt mulighed for at komme i betragtning til et fast job.

- Rigtig mange af de vikarer, vi sender ud, ender med at få fast ansættelse hos en af vores kunder. Når man som virksomhed ansætter en vikar, giver det mulighed for at se vedkommende an, og så er det nærliggende at ansætte personen i et fast job, når man har lært vedkommende at kende som en god og stabil arbejdskraft, siger Kim Olesen.

I de første tre måneder af ansættelsen betaler virksomheden Powerpeople et honorar for at stille arbejdskraften til rådighed, herefter står det virksomheden frit for at ansætte personen uden om Powerpeople.

Annonce

Afgørende at kunne mande hurtigt op og ned

De færreste virksomheder spekulerer i at bruge vikarer for at spare penge på fastansættelser, mener Kim Olesen. Derimod er brugen af vikarer for langt de fleste en nødvendighed, siger han.

- Isoleret set er det ikke billigere at hyre vikarer frem for at fastansætte, men det, jeg hører fra vores kunder, er, at de foretrækker den variable omkostning ved at bruge vikarer, fordi behovet varierer. Oplever man pludselig en nedgang i produktionen, risikerer man at have en medarbejder gående tre-fire måneder i en opsigelsesperiode, selvom der ikke er noget at lave, og så er det mere fleksibelt at kunne ringe til sit vikarbureau og sige - fra på mandag har vi ikke mere arbejde. Især for mindre produktionsvirksomheder og sæsonbetonede virksomheder er det afgørende at kunne mande hurtigt op og ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sommerjazzen er i fuld sving

AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Annonce