Annonce
Aarhus

Tonstung narkoscanner: Toldstyrelsen opruster på kontrollen af postpakker

En eksplosiv stigning i handel på nettet har også betydet en eksplosiv stigning i pakker, der sendes til Danmark, med ulovlige varer. Derfor har Toldstyrelsen investeret i verdens første første mobile pakkescanner med såkaldt dual-view teknologi. Foto: Toldstyrelsen
En specialdesignet mobilscanner skal fremover hjælpe Toldstyrelsen med at opfange pakker med ulovlige varer.

AARHUS: Stigende nethandel har øget antallet af pakker, som kommer til Danmark, men det betyder også et stigende antal af ulovlige varer som narko, våben og doping, der bliver sendt ind over den danske grænse.

Det fik Århus Stiftstidende at se ved selvsyn, da avisen tidligere på måneden fik lov til at komme med narko- og pengehundene Lazer, Pablo og Midas på stikprøvekontrol hos PostNord i Risskov.

Her fandt Toldstyrelsen både anabole steroider, viagra og diazepin i nogle af de mange pakker.

I håbet om fremover at finde endnu flere ulovlige varer, der sendes til landet som pakkepost, opruster Toldstyrelsen nu med verdens første mobile pakkescanner med såkaldt dual-view teknologi, der gør scanneren i stand til at røntgenscanne pakker fra flere vinkler. Den specialdesignede scanner er en vigtig hjælp i kontrolarbejdet, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz Hansen.

- I takt med at smuglerne bliver mere kreative, er det vigtigt, at vi som styrelse er med helt fremme inden for kontroludstyr. Den nye mobile pakkescanner er et vigtigt redskab, som tolderne kan tage i brug, når de dagligt arbejder på at forhindre smuglingen af ulovlige varer, næsten uanset hvor det er henne i landet, siger Preben Buchholtz.

Den mobile scanner vil foruden postpakker blive anvendt til scanning af pakker og bagage og andet på Toldstyrelsens kontrol-lokationer.

- Med den nye scanner får vi et køretøj, der kombinerer pakkescanner, kontor og køretøj i ét. Det gør os i stand til at målrette vores egne kontroller og lave fællesaktioner med andre myndigheder rundt om i landet, siger Preben Buchholtz Hansen.

Annonce

Toldstyrelsens beslaglæggelser i 2018

  • Cirka 3 mio. cigaretter.
  • 1,6 ton tobak.
  • Cirka 1 ton vandpibetobak.
  • 635 kg cannabis
  • Cirka 1.400 kg kath.
  • 3 kg opiater (bl.a. heroin) og næsten 6 kg kokain.
Århus Stiftstidende fik lov til at komme med Toldstyrelsen og narko- og pengehunde på stikprøvekontrol. Og det viste sig, at der gemmer sig mange ulovlige stoffer og våben i pakkerne på byens postcentraler. Foto: Axel Schütt
Den nye mobilscanner skal hjælpe tolderne i deres daglige arbejde med at finde ulovlige varer. Scanneren kan røntgenscanne pakker fra flere vinkler. Foto: Toldstyrelsen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce