Annonce
Aarhus

Top-nazist, Hizb ut-Tahrir-sympatisør og bande-kriminel valgte et andet liv

Ali er tidligere bande-kriminel, men da hans lillebror blev skudt ned, mens han selv sad i fængsel, besluttede han at forlade den kriminelle verden. Han er en del af teatergruppen C:ntact, der rejser rundt til skoler og foræller de unge om deres egen baggrund i ekstreme miljøer. Privatfoto
Radikalisering kommer i mange former og foreninger. Fælles for tre unge var en higen efter et fællesskab.

AARHUS: Der var bragende bifald til tre modige mennesker, der indtog scenen og fortalte helt personlige historier om, hvordan de har vendt ryggen til et tidligere liv, der ensrettede deres tanker og følelser i en grad, så de ikke længere kunne kende sig selv.

Østjyllands Politi, Aarhus Kommune og Frivilligcenter Aarhus inviterede til Fyraftensmøde om radikalisering og diskrimination i slutningen af oktober, hvor knap 150 foreningsfrivillige var mødt op.

Aftenens mest tankevækkende indslag kom fra teatergruppen C:ntact fra København, der rejser landet rundt med en forestilling om at forstå og arbejde med radikalisering og diskrimination. En forestilling, hvor personer, der tidligere har været en del af radikaliserede miljøer, fortæller deres egen historie.

Med i Aarhus var Ali, der var tidligere bande-kriminel. Gry, der konverterede og blev indfanget af en kvindelig støttegruppe under Hizb ut-Tahrir, og Thomas der i flere år var tronfølger i den danske nazifører Jonni Hansens bevægelse.

Fælles for de tre unge var en higen efter et fællesskab - og et splitsekund i deres liv, der står som vendepunktet, hvor de forlod deres tidligere liv ryggen.

Jeg var en god lille nacist, jeg sagde alt det rigtige og gjorde det, jeg blev bedt om. Jeg blev hurtigt nummer to i hierakiet og holdt brandtaler i både ind- og udland, men jeg var hele tiden bange for, at de skulle finde ud, hvem jeg egentlig var. En lille bange dreng.

Lillebror skudt fem-seks gange

Ali fortalte, at for ham startede den kriminelle løbebane, da han som 12-årig kom hjem til sine forældre, mega-stolt over endleig at have fået et syvtal i skolen. ”Et syvt-tal, hvorfor fik du ikke mere”, lød kommentaren fra hans far. Og derefter mistede Ali lysten til at knokle r…. ud af bukserne for at gøre det godt i skolen. Han søgte mod gaden i stedet for og fandt her et fællesskab, der opslugte ham. Den kriminelle løbebane startede med små-tyverier, men udviklede sig hurtigt til grov vold, kidnapninger og handel med narko.

- Jeg var fanatisk. Kriminalitet var min religion. Vi var fem brødre derhjemme, på et tidspunkt sad fire af os bag tremmer og én var efterlyst.

Først da han sad i Vestre Fængsel og fik en chokerende besked fra sin forsvarsadvokat, begyndte refleksioner om det liv, han levede.

- Min advokat sagde, hun havde en besked til mig, men ikke vidste, hvordan hun skulle sige det. Jeg frøs til is. Så fortalte hun, at min lillebror var blevet skudt fem-seks gange, han var ikke død men i livsfare, fortalte Ali og fortsatte:

- Det tvang mig til at reflektere over tingene, mens jeg sad der i Vestre Fængsel. Vi var fem brødre og en far, der knoklede så hårdt i sin butik for familien. Hvordan fanden var vi endt som overskrift på TV2. Jeg vidste med mig selv, at jeg havde to veje at gå. Hævn for skyderiet mod min bror – eller selvudvikling. Jeg brændte efter hævn, men vidste, at det ville blive en voldsspiral, så jeg valgt selvudvikling, en kamp jeg stadig kæmper, sagde Ali.

Efter endt afsoning skiftede han retning. Forlod fællesskabet på gaden, søgte ind på HF og er i dag foredragsholder og coach i eget konsulentfirma.

- I dag vil jeg gerne gøre en forskel, hjælpe andre via min historie. Jeg mistede mig selv for at finde de andre i fællesskabet, i dag har jeg mistet de andre for at finde mig selv.

Annonce

Var en god lille nazist

En lignende fortælling kom fra teater-kollegaen Thomas. Han kommer fra et voldelig hjem og kom af med sit eget had - gennem vold. Han blev hang-around til de store grupperinger og siden fastansat på et tæskehold, og kan i dag vågne op med mareridt, når han hører skrigene fra de ofre, han var med til at klippe fingre af.

Thomas fandt et fællesskab hos den danske nazifører Jonni Hansens bevægelse, hvor han mødte en gruppe mennesker, der var ligeså hadefulde som han selv, og her fik han pludselig en identitet.

- Jeg var en god lille nacist, jeg sagde alt det rigtige og gjorde det, jeg blev bedt om. Jeg blev hurtigt nummer to i hierakiet og holdt brandtaler i både ind- og udland, men jeg var hele tiden bange for, at de skulle finde ud, hvem jeg egentlig var. En lille bange dreng. Jeg søgte hæder og anerkendelse, men følte mig tom og ensom, fortalte Thomas.

Efter 16 år med had, vold, frygt og ensomhed gik Thomas ned med PTSD, men havde heldigvis nogle venner, der samlede ham op og fik ham med i en gruppe for personer, der er vokset op i et hjem med vold.

- Her fandt jeg et sundt fællesskab, og jeg fandt mig selv igen. Jeg kan godt se, at jeg var et nemt offer, men i dag arbejder jeg på at være en god far, en god ven og en god kæreste, fortalte Thomas.

For Gry kom vendepunktet, da hun af gruppen af Hizb ut-Tahrir-støtter blev bedt om at tage afstand fra venner og familie på et tidspunkt, hvor hun samtidig var begyndt at reflektere over, at hun ikke var enig med de holdninger der fandtes i gruppen.

Hun trak sig derfor og fandt siden sig selv i sin tro.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Navne

José Carreras fylder 75: Verdensstjerne favner både opera og popmusik

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce