Annonce
Kultur

Topmoderne datacenter i skovbunden: 'Digitale spåkoner' holder øje med gæsterne og øl-beholdningen

Simon Christiansen er ansvarlig for et hold af frivillige IT-eksperter, der analyserer store mængder data, som man indsamler på Smukfest. Foto: Flemming Krogh
44 frivillige IT nørder er tilknyttet et datacenter på Smukfest, som arbejder med akuthjælp til folk der besvimer under en koncert og ølboder, der risikerer at løbe tør.

FESTIVAL: En simpel presenning, et par udtjente sofaer og en stålcontainer. Et ’hemmeligt’ område tæt på Sherwood indgangen på Smukfest ser ikke ud af noget særligt. Men får man adgang til den særlige container, kan man kigge de frivillige IT-eksperter over skuldrene, og så får man indblik i en særlig verden, der knytter sig til festivalen.

- De fleste gæster forbinder Smukfest med musik, mad, en masse flis og skøre påfund. Vi arbejder med et lag, der ligger under alt det synlige, som folk kender og kan se. Big Data kalder vi alle de informationer, som vi håndterer i løbet af de dage hvor festivalen foregår, forklarer Simon Christensen, som til dagligt er ansat som projektleder hos IBM, men som i denne tid er frivillig ansvarlig for IT-holdet, der håndterer big data.

De store mængder datainformation modtager IT-folkene fra deltagernes chip-armbånd og smartphones.

- Vi kan ikke overvåge alle de tusinde deltagere via deres chip. Men vi kan registrere hvor mange gæster der kommer og går ind på pladsen. Det bruger vi til at få et sikkerhedsmæssigt overblik, forklarer Simon Christiansen.

Annonce
På en storskærm kan man følge beredskabsholdene rundt på pladsen. Foto: Flemming Krogh

Digitale spåkoner

I containeren kan han følge med i, hvor de enkelte vagthold med læger og bårer befinder sig på pladsen. Informationerne bruger man, hvis en akut krisesituation opstår ved en scene. Besvimer en gæst for eksempel foran Bøgescenerne, så kan Simon Christiansen og hans kolleger hurtigt tilkalde det nærmeste lægehold.

IT-folkene har tæt kontakt til BSK – Beredskabskontoret, hvor man har monitorer tilknyttet kameraer rundt på pladsen. Som en del af et beredskab, der skal øge sikkerheden på festivalen. Big Data bliver også brugt til de mere forretningsmæssige dele af festivalen.

- Vi er en slags spåkoner. Ved at følge tilstrømningen rundt til de forskellige scener, kan vi forudsige, hvor der kan opstå lange køer ved ølboderne. Vi kan se, hvordan lagerstatus ser ud i boderne og opfordrer de ansvarlige til at forberede sig på stor efterspørgsel i god tid. Det duer jo ikke folk bliver utilfredse, mener Simon Christiansen.

Informationer om bevægelsesmønstre bliver efterfølgende analyseret, når musikken er slut. Det kan føre til nye tiltag. I år har man anlagt en ny sti, hvor Mindelunden for Kim Larsen ligger.

- Vi har tidligere kun haft to stier. der forbinder Stjernescenen og Bøgescenerne. Det har givet problemer, når store mængder af gæster går fra den ene til den anden scene. Ved at etablere en tredje sti, håber vi på at undgå flaskehalse i år, siger Simon Christiansen, som tilskriver Beredsskabskontoret æren for at den nye sti blev etableret i år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Sport

Kyniske Skjern vandt for syvende kamp i træk over Århus Håndbold

Annonce