Annonce
Sport

Fra bænkplads til topscorer: QJ Peterson har både danset ballet og leget tagfat for at nå til hvor han er i dag

QJ Peterson er den næstmest scorende i Champions League med 22 point per kamp for Bakken Bears. Arkivfoto: FIBA
QJ Peterson var sur og skuffet over at blive bænket, da Bakken Bears tog hul på Champions League i oktober. I dag er han den næstmest scorende i turneringen og står i spidsen, når den århusianske klub onsdag sensationelt kan spille sig videre i turneringen.

BASKETBALL: 'Taget, du er den!'

De fleste børn har prøvet at lege tagfat. En simpel leg uden remedier. Reglerne forstås lynhurtigt af ethvert barn, men det kræver en del at mestre legen; Koordination, hastighed, opfindsomhed.

Faktisk er tagfat baseret så meget på instinkter, at også dyrebørn er observeret udføre det. Det er et spil om at jage, og den slags skal dyrene gør sig klar til.

Annonce

For Bakken Bears amerikanske scoringsmaskine Quentin J. Peterson - blot kaldet QJ Peterson - har legen været én af de brikker, der har bragt ham til hvor han er i dag.

Som en anden Joe Dalton er han med sine 183 centimeter den mindste på Bakken Bears-holdet. Men hans hurtighed, atletisme, boldkontrol og finurlighed opvejer så rigeligt for den ringe vertikalitet.

Når han som barn i Hedgesville, West Virginia, legede tagfat med kammeraterne udviklede han - uden dengang at være bevidst om det - sin evne til at cutte, tænke hurtigt og fornemme hvordan musklerne i kroppen reagerer når de bliver sat i yderpositioner.

- Når du leger tagfat, så lærer du ubevidst hvordan du slipper rundt om folk. Og de bevægelser kan du overføre til basketballbanen. Jeg har trænet børn, der aldrig har leget tagfat i deres liv, og de forstår ikke, hvorfor de ikke kan gøre bestemte bevægelser. Men selvom tagfat lyder som en ubetydelig del af din opvækst, så lærer du hvordan din krop reagerer og hvad den er i stand til.

- Jeg har også spillet football, og dengang tog jeg ballettimer ved siden af for at arbejde med min fodkoordination, fortæller QJ Peterson.


Han havde spillet et par kampe i den danske liga, og så valgte trænerstaben, at han skulle starte på banen foran mig dernede. Og det tog jeg personligt. De havde lige hentet manden et par uger forinden, og jeg havde været her og trænet siden midten af juli.

QJ Peterson, Bakken Bears


Basket eller baseball?

Han er gået fra bænken i Bakken Bears til i skrivende stund af være næstmest scorende i Champions League.

Det seneste halve år har ikke kørt uden ridser i lakken, men point guarden har fået chancen for at bevise sit værd - og han har ikke skuffet. Det med ridserne vender vi lige tilbage til.

QJ Peterson beskriver sin opvækst som helt normal. Men det eneste, han rigtig interesserede sig for, var sport. Basketball og baseball især.

Forældrene er inkassatorer, så det med tagfatten kommer måske ikke fra fremmede.

Omkring high school- og collegeårene var han så god til både basketball og baseball, at han måtte vælge retning.

Han valgte som bekendt den store bold, men han mener, at de mange timer med den lille, hårde baseball har perfektioneret hans præcision i afleveringerne og hans kastestyrke.

Han tilføjer, at han uden det store problem ville kunne kaste en basketball fra den ene ende af hallen til den anden. De, der har gjort forsøget, vil vide at det ellers ikke er noget, man bare lige gør.

Men sådan er det generelt med QJ Peterson. Han får det svære til at se ret nemt ud. Som når han sænker 35 point på Galatasaray, som han gjorde i den seneste Champions League-kamp. Især i begyndelsen af kampen skulle han blot sende bolden af sted, så gik den i. Om det var bag trepointslinjen eller hoppende over dem med lange ben for at dunke dem lige i hovedet.

Quentin J. Peterson

Født: 12. oktober 1994 Frederick, Maryland, USA

Højde og vægt: 183 cm og 83 kg

Position: Point guard for Bakken Bears

Karriere: 2013-17 Virginia Military Institute (college), 2017 USK Praha (Tjekkiet), 2017-18 Anyang KGC (Sydkorea), 2018-19 Apoel Nicosia (Cypern) og 2019-20 MBC Mykolaiv (Ukraine)

Meritter: Topscorer i den ukrainske liga, 2 x first team på All-SoCon, øjeblikkelig nummer to på topscorerlisten i Champions League med 22 point per kamp

Annonce

Rasende på Tenerife

Onsdag aften kan Bakken Bears, anført af QJ Peterson, spille sig videre i Champions League med en sejr over Iberostar Tenerife (og lidt hjælp fra Galatasaray, der skal besejre Dinamo Sassari).

Men for tre måneder siden så det bestemt ikke ud til, at det var sådan klokkerne skulle ringe i januar.

Amerikaneren rasede indeni.

For at kvalificere sig til Champions League havde Bakken Bears hentet to tidligere NBA-spillere i DeVaughn Akoon-Purcell og Justin Dentmon. Det var klart for enhver, at de skulle trække læsset - og det måtte QJ Peterson leve med.

Da de havde opnået målet, forlod de klubben. Og så håbede QJ Peterson på en plads i startopstillingen og flere minutter på banen. Blandt andre Glenn Cosey blev dog hentet ind som erstatning for de lånte stjerner, og han skulle hurtigt gøre livet surt for point guarden.

- I begyndelsen af sæsonen da DeVaughn og Justin var her, var min rolle at komme ind fra bænken og holde stillingen neutral indtil starterne var udhvilet og klar til at spille igen.

- Da de forlod klubben vidste jeg, at min rolle ville skifte igen. Men jeg vidste ikke om jeg nu skulle "overtage" holdet som startende point guard. Men jeg vidste, at klubben ville hente nogle nye ind, og de fandt Glenn Cosey.

- Glenn var lige ankommet til klubben da vi skulle møde Tenerife i den første Champions League-kamp. Han havde spillet et par kampe i den danske liga, og så valgte trænerstaben, at han skulle starte på banen foran mig dernede. Og det tog jeg personligt. De havde lige hentet manden et par uger forinden, og jeg havde været her og trænet siden midten af juli. Jeg følte, at jeg skulle have startet på banen. Og jeg nåede at tale med min agent om hvor vred jeg var.

- Men jeg forsøgte selvfølgelig stadig at gøre hvad jeg blev bedt om. Og jeg var klar, da mit navn blev kaldt ude på bænken. Jeg forsøgte at tænde en gnist inde på banen og jeg tænkte, at jeg ville spille så hårdt, som jeg overhovedet kunne.

Mens Glenn Cosey leverede en anonym indsats og scorede to point, satte QJ Peterson 24 point på tavlen fra bænken.

- Steffen (Wich, head coach, red.) fortalte mig da jeg skulle på banen, at hvis jeg følte for noget, så skulle jeg bare gøre det derinde. Jeg havde hans opbakning til at gøre det, jeg følte var rigtigt. Og da jeg hørte det blomstrede jeg. Vi tabte kampen med 25 point, og jeg ville meget hellere have vundet, men jeg var stadig glad for at have spillet en god kamp.

- Det var et vendepunkt for træneren og for mig. Fra den dag føler jeg, at de så på mig og tænkte, at 'han er klar, han kan virkelig hjælpe os'. Jeg føler nærmest, at jeg med min indsats tvang ham til at satse på mig. Vi kunne begge se, at det ville fungere med mig som starter.

Ikke lang tid efter ophævede Bakken Bears kontrakten med Glenn Cosey.

Amerikanske QJ Peterson kom til Bakken Bears før sæsonen. Han har tidligere spillet i Tjekkiet, Sydkorea, Ukraine og på Cypern. Arkivfoto: Kim Haugaard
Annonce

Ikke i Ukraine længere

I begyndelsen af hans tid i Aarhus følte nogen i klubben, at QJ Peterson havde den holdning til spillet, at det ville være åndsvagt at aflevere bolden, fordi så kunne han jo ikke selv score.

Men lige så stille har amerikaneren fundet ud af, at han ikke længere skal gøre det hele selv, som han efter eget udsagn blev nødt til i Ukraine hvor han spillede tidligere.

- Jeg spiller med langt bedre spillere hér end jeg har gjort før. Det er med afstand det bedste hold, jeg har spillet på siden jeg rejste ud fra USA.

- Spillet er anderledes på dette hold, fordi der er ikke brug for, at jeg går ud og scorer 40 eller 50 point for at vi skal have en chance for at vinde. Sådan var det i Ukraine. Jeg har også scoret mange point her, som mod Galatasaray, men det handler mere om, at vi den dag satsede på mig fordi jeg var varm og ramte mine skud. Kampen efter kan det være Evans, Stephens, Jukic, Ongwae, Diouf eller andre, der bliver varme. Vi har så mange scoringsmuligheder på det her hold. Så der er ikke brug for, at jeg jager at score ekstremt mange point. Men jeg ved med mig selv, at jeg er i stand til det, hvis der er brug for det, siger QJ Peterson.

Han har skulle vende sig til, at når man har gode holdkammerater, så bliver man også selv nødt til at sidde mere på bænken.

- I Ukraine var jeg næsten på banen hele tiden. Jeg er ung og jeg vil gerne spille, så det har været en omvæltning at komme her og ikke få de samme minutter på banen.

- Men jeg synes, at trænerstaben gør et godt arbejde med at styre minutterne. I øjeblikket når pulsen er høj kan jeg godt være uenig, men jeg forstår hvad de bliver nødt til at gøre. Og jeg synes, de gør et godt stykke arbejde med at holde alle glade. Jeg langer ikke ud efter nogen. Samtidig med, at de fordeler minutterne, så forstår de spillet på banen og går med dét, der fungerer på dagen.

Onsdag hedder modstanderen igen Tenerife for QJ Peterson og Bakken Bears. Men der er sket meget på tre måneder.

- Vi har gode chancer for at slå dem, mener jeg. Vi er et andet hold nu end i oktober. Holdkemien er på plads og vi spiller rigtig god basketball lige nu. Denne kamp bliver noget helt andet end dét, vi så nede hos dem.

QJ Peterson. Arkivfoto: FIBA
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

AGF

Hausner fik frataget anførerskabet i AGF's opgør mod Randers: Bindet lå på en anden plads før kamp

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce