Annonce
Sport

Torsdag aften kan en færøsk by eksplodere i jubel - og en århusiansk forsvarsspiller og hans klub er årsagen

Jesper Brinck (i blåt) og resten af KÍ mødte schweiziske Young Boys på udebane i Champions League-kvalifikationen tidligere i år Foto: Jp/Sport Press Photo via ZUMA Press
Jesper Brinck brugte seks og et halvt år i Brabrand, før muligheden for et færøsk eventyr dukkede op. Torsdag aften kan holdet sensationelt gå i Europa League-gruppespillet.
Annonce

FODBOLD: Jesper Brinck har diskret bevæget sig op ad venstrekanten. Hans nye position som venstre back passer ham fint. Han har set rummet, pladsen, muligheden for at bevæge sig lidt frem i et øjeblik, hvor hans færøske mandskab KÍ har bolden.

Og det gør han godt.

En diagonal aflevering bliver spillet over til Brinck. Hans førsteberøring er måske ikke perfekt, men den er god nok til, at han kan slå et fladt indlæg ind i fødderne på angriberen Patrik Johannesen.

Johannesen scorer. Til 2-0. Mod Dinamo Tbilisi. Forsvarende georgisk mester, tidligere vinder af Cup Winners Cup i starten af 1980'erne og i øvrigt storfavorit til at slå et undertippet hold fra Færøerne.

Målet fører til vild jubel. Patrik Johannesen, Jesper Brinck og resten af holdet jubler med reserverne. Men det er bare slet ikke slut.

KÍ (Nej, ikke KÍ Klaksvik. Man siger jo heller ikke AGF Aarhus) ender med at vinde 6-1 og står nu på dørtrinnet til det suverænt største nogensinde i færøsk fodbold.

- Det er det største resultat for færøsk fodbold med professionelle briller. Der er nogle kampe i historien, som har stor betydning for færøsk fodbold. Men her taler vi ikke bare om, at overliggeren er blevet rykket. Den er blevet kastet over stadion. Det er fuldstændig utopi, siger Tróndur Arge, som er en af Færøernes førende sportsjournalister.

Torsdag aften har KÍ mulighed for at blive det første færøske hold nogensinde i et europæisk gruppespil. Og det kan jo lyde letkøbt, men chancen er sensationelt stor.

I lodtrækningen af sidste kvalifikationsrunde var Klaksvik med i den såkaldte "Champions Path". Det gør alle, der deltager i kvalifikationen som nationale ligamestre.

Klaksvíkar Ítróttarfelag

 • KÍ er en klub fra byen Klaksvík, som er Færøernes næststørste by med cirka 4.700 indbyggere.
 • Forkortelsen KÍ står for Klaksvíkar Ítróttarfelag, hvilket oversat til dansk betyder Klaksvík Sportsklub. 
 • Klubben blev oprettet i 1904 og har vundet 18 færøske mesterskaber. 
 • Holdet har blot vundet seks europæiske kvalifikationskampe nogensinde. Den ene af dem var en tildeling.
 • Deres sejr på 6-1 mod Dinamo Tbilisi i seneste kvalifikationsrunde var både den største færøske sejr nogensinde i en europæisk kamp samt den første gang nogensinde et færøsk hold når så langt i Europa. 
 • Torsdag aften møder klubben irske Dundalk. Hvis KÍ vinder, venter Europa Leagues gruppespil.

På grund af manglende europæiske meritter blev KÍ useedet og havde reelt set muligheden for uoverkommelige modstandere som kroatiske Dinamo Zagreb eller Schweiziske Young Boys.

Men på grund af uligevægt blandt seedede og useedede hold havde KÍ to tredjedeles chance for at trække et andet useedet hold til den sidste kvalifikationsrunde. Henholdsvis polske Legia Warszawa eller irske Dundalk. KÍ trak sidstnævnte.

Annonce

Civilkarrieren var ved at komme i fokus

Og det er derfor, netforbindelsen til Jesper Brincks telefon ikke går helt perfekt igennem, da Århus Stiftstidende fanger ham tirsdag eftermiddag.

Han og KÍ er landet i på hotellet i Dublin. De tager altid tidligt til europæiske udekampe for at se omgivelserne.

Jesper Brinck er blevet 31 år gammel. Da han flyttede til Klaksvík i januar 2019, var han faktisk ved at stoppe med at tænke på en professionel karriere.

Han havde været anfører i Brabrands ene sæson i 1. Division, men havde aldrig fået muligheden for at spille i en ny klub i 1. Division. Så tanken var, at "det var det". Civilkarrieren skulle optrappes.

Men så ringede et færøsk nummer, mens han var på arbejde. KÍ's cheftræner Mikkjal Thomassen havde hørt om Brinck og ville have forsvarsspilleren med på et eventyr.

- De her europæiske kampe er det største, jeg har oplevet i min fodboldkarriere. Det er sjældent en mulighed opstår på den måde, som det har gjort her. Det var også en tillokkende ting, da jeg skiftede. Da jeg fik projektet præsenteret, var klubben allerede kvalificeret til europæiske fodbold, og jeg var 29 år på det tidspunkt. Det er jo noget, man altid gerne vil prøve, især når man er lidt oppe i alderen, siger Jesper Brinck.


Vores kamp mod Dinamo Tbilisi blev spillet i Tórshavn, og da vi kom hjem til Klaksvík, stod folk ved midnatstid og ville have fællessang på stadion.

Jesper Brinck, forsvarsspiller i KÍ


I sin første sæson kom han på årets hold i den færøske liga. Danske divisionskendere husker ham nok bedst som en bomstærk midterforsvarer. Det var han også, men nu er han blevet venstre back.

Til denne sæson brugte KÍ mange penge på at hente to færøske landsholdsspillere til klubben. De to, Odmar Færø og Heini Vatnsdal, udgør midterforsvaret på holdet.

Det er ikke to afdankede spillere, som kommer hjem for at nyde deres otium i hjemlandet. Heini Vatnsdal spillede for eksempel fuld tid i de to seneste færøske landskampe og kom til KÍ efter at have været mere eller mindre fast mand i Fremad Amager i fem sæsoner.

KÍ's succes kommer på baggrund af en mere professionel kultur i nationen. I 2018 indførte en træner i hovedstadsklubben HB for første gang morgentræning og en mere seriøs tilgang. I løbet af de seneste fem år er kulturen blevet stærkere, og fodbolden mere professionel.

AFP PHOTO / Pierre-Henry DESHAYES

- De mere professionelle tilstande har gjort fem af klubberne bedre. Der er 10 hold i den færøske række. Fem af holdene har magtet at gøre det mere professionelt. Alle fem kan hvert år vinde det færøske mesterskab og har ansat trænere på fuldtid. Hvis en spiller fra Færøerne rykkede til den danske 1. Division eller Superliga for et par år siden, skulle han ofte bruge et halvt år på at tilvænne sig. Det skal han ikke nødvendigvis mere. Se bare på Joan Simun Edmundsson, siger Tróndur Arge.

Han refererer til den tidligere OB- og Vejle-spiller, som i weekenden blev den første færøske målscorer i en top-fem-liga, da han kom på banen for Arminia Bielefeld i Bundesligaen og scorede.

Holder hele Færøerne så med KÍ torsdag? 

- Haha. Jeg tror, der er nogle, som mener, at KÍ allerede har for mange penge at gøre med, siger Tróndur Arge.

Han trækker lige luft ind. Hans korte afvigelse fra Færøerne som et fasttømret kollektiv kommer tilbage på sporet.

- Men den allerstørste del af Færøerne håber, at KÍ viser, hvad man kan opnå med hårdt arbejde.

Annonce

Et økonomisk monster

Der venter over 20 millioner i præmiepenge, hvis KÍ kvalificerer sig til hovedturneringen af Europa League.

Selvom klubben altid har været en rig klub af færøske standarder, er 20 millioner et astronomisk beløb, som kan sikre klubben økonomisk flere år i fremtiden.

Meritterne er store, når man ser på KÍ's resultater. 18 gange færøske mestre, seks gange cupvindere og forsvarede mestre i ligaen.

Men man skal ikke fristes til at tro, at KÍ er dominerende i Færøerne på den der Paris Saint-Germain- eller Bayern München-måde. Som nævnt er der fem hold, som hvert år er en seriøs bejler til det færøske mesterskab.

Og i år er holdet da også kun det næstbedste i rækken. HB, som blandt andet har den tidligere Aarhus Fremad-spiller Mathias Nygaard i truppen, fører med syv point.

- KÍ's position er ikke så stærk som den, FC København for eksempel havde i Danmark for år tilbage. Den færøske liga minder lige nu mest om dengang, hvor både Brøndby og FCK var gode med to lige gode hold. Af færøske standarder er det to ufatteligt stærke klubber. KÍ hentede som nævnt to færøske landsholdsspillere til midterforsvaret, mens de havde Jesper Brinck og hans makker fra sidste sæson, som begge kom på årets hold. Det er uhørt med fire så gode midterforsvarere i samme klub for eksempel, siger Tróndur Arge.

Men hvis Europa League-gruppespillet bliver en realitet torsdag aften, kan den økonomiske magtbalance måske rykke sig.

- Vi ved først om to-tre år, om KÍ er blevet til et "færøsk FCK". Det har i forvejen altid været en rig klub. Der er meget industri i Klaksvík. Og spørgsmålet er, hvad der sker, hvis man skaber et økonomisk monster, siger Tróndur Arge.

Annonce

Aarhus-light

Både Tróndur Arge og Jesper Brinck bruger den samme metafor om Klaksvík som by.

Det er et færøsk Aarhus.

Klaksvík er med knap 4.700 indbyggere den næststørste færøske by. Dog stadig væsentligt mindre end hovedstaden Tórshavn.

Men det er en fodboldgal by. Til pokalfinalen i 2016 var nationalstadionen Tórsvollur næsten udsolgt på grund af KÍ's tilstedeværelse.

Og Tróndur Arge, som til dagligt arbejder på både avisen Sosialurin, onlinemediet in.fo og radiokanalen FM1, bekræfter at der er blevet sendt en raporter til Klaksvík torsdag aften.

For hvis KÍ tager sejren, bliver der fest på Kirkjubrekka, Geriagota, Klaksviksvegur og hvad vejene ellers hedder i byen.

Jesper Brinck

 • 31 år gammel
 • Skiftede til KÍ i januar 2019 efter seks og et halvt år i Brabrand IF.
 • Er oprindeligt fra Esbjerg. 
 • Underskrev søndag en ny kontrakt i KÍ, som gælder hele 2021. 
 • Har en kandidat i Strategi. Organisation og Ledelse med HR som sidefag
 • Arbejder som HR business partner i den færøske virksomhed El-In.

- Vores præstationer i Europa har skabt en enorm glæde. Folk i byen er normalt rigtig fodboldglade i et normalt ligaår. Alle samtaler handler om det her, og stemningen bygger sig stille og roligt op til, at det er noget "vi bør klare".

- Vores kamp mod Dinamo Tbilisi blev spillet i Tórshavn, og da vi kom hjem til Klaksvík stod folk ved midnatstid og ville have fællessang på stadion. Det er lidt anderledes end Danmark, men hvis man skal sammenligne det med nogle steder, er det nok Aarhus, siger Jesper Brinck.

Torsdagens kamp mod Dundalk er ikke bare speciel for færingerne. Det irske mandskab er heller ikke en kendt spiller i Europa League-regi. Blot en gang, i 2016, har mandskabet været inde i det sagnomspundne gruppespil.

Men det er jo også en gang mere end noget færøsk hold nogensinde har været.

Tróndur. Jeg skal jo stille spørgsmålet. Vinder KÍ?

- Der er ingen i Færøerne, som tør svare jo. Ingen vil have skylden for at jinxe. De har en utrolig dygtig cheftræner, som er den eneste færøske træner, jeg vil vurdere til at kunne træne i Superligaen, og de har en historie. Der er ikke en eneste spiller på holdet, der ikke har prøvet store kampe, europæisk fodbold og holdets taktik. Så de kan godt gøre det, siger Tróndur Arge.

Jesper Brinck er nødt til at være mere selvsikker. Han spiller trods alt kampen.

Går i videre? 

- Ja, det gør vi. Reelt set tror jeg på det. Selvtilliden er der. Vi har et godt hold med otte landsholdsspillere og tre fra U21-landsholdet. Vi tror på det, siger Jesper Brinck.

Han og KÍ møder Dundalk torsdag på det irske nationalarena Aviva Stadium. Det er klokken 20.30 dansk tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce