Annonce
Erhverv

Totalt proppet pantstation er ofte ude af drift – nu skal den bygges om

I løbet af dette år skal pantstationen på Lystrupvej ombygges, så der kan være syv gange så meget pant i den, før den skal tømmes. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr
Pantstationen på Lystrupvej er ofte ude af drift, fordi den hurtigt bliver fyldt til randen med tomme flasker og dåser. Nu skal den bygges om, så kapaciteten øges. Byrådspolitiker vil have opført endnu flere pantstationer i kommunen.

AARHUS: Du har langt om længe taget dig sammen til at samle alle de tomme sodavandsflasker og øldåser sammen, som har ligget og flydt i garagen i flere måneder.

Men da du kommer frem til pantstationen på Lystrupvej, er maskinen ude af drift, og derfor må du læsse sækkene ind i bilen og køre hjem igen.

Det er en historie fra virkelighedens verden. Særligt de seneste to år har pantstationen på Lystrupvej været ramt af kapacitetsudfordringer – til stor irritation for blandt andet borgerne i Lystrup og Risskov.

Annonce

- Under coronaen har vi oplevet et massivt pres på pantstationerne. Vi har set en stigning på 40-50 procent, så vi ved udmærket, at der har været kø, eller at folk er kommet frem til en pantstation, der har været lukket, fordi den har været fyldt, siger Mette Klint, der er kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem, som står bag pantstationen.

Men nu er der snart en løsning på vej. Stationen skal nemlig bygges om. Det skriver LystrupLIV.

En lille fabrik

Dansk Retursystems pantstation på Lystrupvej åbnede i år 2015. I begyndelsen var tilslutningen ikke overvældende, men efterhånden som tiden er gået, har flere og flere fået øjnene op for konceptet. I øjeblikket bliver den tømt to gange dagligt.

Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene.

Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem

Har man samlet al sin pant i store poser, kan man smide det hele i maskinen, hvorefter flaskerne og dåserne bliver fragtet til Dansk Retursystems fabrik. Her bliver de talt op og komprimeret, og en uge efter får man pengene på sin konto.

- Efterhånden som de her pantstationer blev mere og mere populære, fandt vi ud af, at den måde at aflevere pant på gør, at stationerne ret hurtigt bliver fyldt, forklarer Mette Klint.

Derfor skal stationen på Lystrupvej bygges om i løbet af dette år. Fremover behøver man ikke at samle flasker og dåser i poser, i stedet kan man hælde dem direkte i maskinen, som tæller og komprimerer det hele på stedet. Så fylder det mindre i containeren, og pengene bliver indsat på kontoen et par dage efter.

- Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene, siger Mette Klint og forklarer, at den nye station kommer til at kunne rumme syv gange så meget pant.

Hvornår den står klar, kan hun ikke sige noget om, men det bliver i løbet af 2022.

Annonce

Flere pantstationer

På nuværende tidspunkt er der 14 pantstationer fordelt i hele Danmark, men sideløbende med, at de gamle maskiner skal udskiftes med nye, vil Dansk Retursystem også bygge nye stationer.

Håbet er, at der er 36 stationer i 2025. Om der kommer flere til Aarhus, er endnu uvist.

- Fordelen er, at du meget hurtigere kan komme af med din pant, hvis du har store mængder. De var tænkt som et supplement til supermarkedernes flaskeautomater. Jo flere nye pantstationer der kommer, jo mere vil det lette presset på de eksisterende, siger Mette Klint.

Det er denne fejlmeddelelse, som brugerne af pantstationen på Lystrupvej ofte mødes af, når de forsøger at aflevere deres pant. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr

Spørger man byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF), som bor i Lystrup, er det "utilfredsstillende", at automaten på Lystrupvej så ofte er fyldt. Han har selv oplevet at måtte tage sin pant med hjem igen.

- Jeg frygter, at det går ud over opbakningen til hele vores pantsystem. Det er ikke ret mange gange, man skal køres forgæves, før man bliver træt af det, siger han.

Han er glad for, at Dansk Retursystem har en løsning på vej, men han mener, at den burde være kommet tidligere. Står det til ham, skal der opsættes pantstationer flere steder i Aarhus Kommune.

- Det vil gøre det nemmere for flere århusianere at komme af med deres pant, og man kan også nemmere komme af med de dåser og flasker, der ikke er pant på. På den måde kan vi indsamle mere til genanvendelse. Det er oplagt også at placere pantstationer ved nogle af de andre genbrugspladser i kommunen, siger Jakob Søgaard Clausen.

Annonce

Mindre CO2

Det lokale byrådsmedlem sidder også i Teknisk Udvalg. Som et led i udvalgsarbejdet vil han rette henvendelse til forvaltningen for at høre nærmere om mulighederne for at få opført flere pantstationer.

- Det kræver, at Dansk Retursystem kan få tilladelse til at sætte stationerne op, og at de kan få pladsen til det. Kommunen eller Affald Varme har en opgave i forhold til at understøtte det, siger Jakob Søgaard Clausen.

92 procent af alle flasker og dåser i Danmark bliver pantet og sendt retur. Med den nye metode skal poserne med pant ikke fragtes fra stationen på Lystrupvej til Dansk Retursystems fabrik lige så ofte, hvilket ifølge Mette Klint også mindsker CO2-udledningen.

At kapaciteten ikke er blevet forbedret endnu skyldes både sagsbehandlingstiderne, og så er pantstationerne forskellige, og derfor skal de specialbygges fra gang til gang.

- Jeg kan sagtens forstå, at det er irriterende, hvis maskinen er lukket, når man er kommet frem. Jeg kan ikke sige så meget andet end, at vi virkelig arbejder på sagen, afslutter Mette Klint.

www.pantstation.dk kan man følge med i, om pantstationen er åben eller fyldt.

Artiklen er tidligere blevet bragt på LystrupLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan skrive dig op til her. Det er ganske gratis.

Annonce

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce