Annonce
forside

Tour de France stemning i Norge

Høj stemning på ruten fra Rena til Lillehammer på Birkebeinerrennet 2012. Foto: Geir Olsen.

Efter fire måneders træning blev de 54 kilo-meter langrend til Birbebeiner-rennet ren forløsning.

Blå himmel, ingen vind og en sol som løfter mit humør. Jeg er halvvejs igennem de 54 kilomter på Birkebeinerrennet. Et løb som går fra Rena til Lillehammer.

Efter den hårde opstingning på omkring 18 kilometer i gråvejr, nyder jeg solskinnet og farten i skiene hen over fjeldet. Skisporene, som arrangørerne har trukket i sneen for at gøre løbet nemmere og hurtigere, er der ikke så meget tilbage af. Det er prisen for at starte i den sidste og langsomste gruppe.

Men det tager ikke glæden fra mig. Overalt er her opbakning fra nordmænd, som har lavet picknik på fjeldet denne dag. En tilskuer løber efter mig og stikker en lun pandekage i hånden på mig og kort efter putter en anden nordmand et stykke appelsin i munden på mig, imens de jubler og hujer. Det er rent adrenalin-kick.

Løbet i Norge er kulminationen på et træningsforløb, hvor jeg har trænet rulleski i Aarhus Skiklub omkring otte gange og jævnligt deltaget i deres skigymnastik. Udover det har jeg løbetrænet og trænet i motionscenter et par gange om ugen. En håndfuld ture på mountainbike er det også blevet til. Tiden er ikke afgørende for mig. Når jeg deltager i et motionsløb, skal det være en god oplevelse. Gerne en hård af slagsen, men jeg skal have overskud til et smil, når jeg er i mål. En god følelse har jeg heldigvis efter løbet her i Norge, selvom jer har presset mig selv på de sidste seks kilomter - da jeg kunne se mit drømmemål på seks timer var indenfor rækkevidde, tonsede jeg løs og endte i mål på 5.59.38.

Jeg havde min kone med som support på turen - havde lokket med en tur i spa-området på Stena-færgen på opturen. For mig selv var det også optimalt - dagen forinden løbet, at slappe af i jacuzzi og sauna. Nu blev jeg så hentet i bil umiddelbart efter løbet og fragtet hjem til en hytte på Hafjell, hvor jeg fik serveret den lækreste aftensmad med kød, sovs og kartofter. Skøn afslutning på en hård udfordring.

Dagen efter kørte jeg alpint i tre timer på snowboard - det må være nogle andre muskler, man bruger til det. Næste år er jeg klar til et nyt løb: Birkebeinerrennet er oplagt, nu kender jeg ruten, men de 90 kilometer til Vasa-løbet kunne også være en mulighed. Jeg har bare ikke lige fået snakket med min kone om projektet.

Motion

Annonce
En lang opstigning fik krampetendenserne i lysken frem - inden halvvejen var nået. Privatfoto.

Birkebeineren

Stiftens journalist, Flemming Krogh, har sat sig for at gennemføre Birkebeinerrennet i Norge.

Birkebeinerrennet er et 54 kilometer langrendsløb, der holdes hvert år - i år lørdag d. 17 marts.

Der deltager ca. 16.000, og Birkebeineren regnes for Norges svar på det berømte Vasa-løbet i Sverige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Dansk mesterhold henter Mette Tranborg

Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce