Annonce
Debat

Træ er en naturlig energikilde: Lad os da have vores brændeovne i fred

"At biler nu forurener mindre end brændeovne er godt nyt uden at være et argument for at forbyde opvarmning med træ. Danmark er et land med frisk vejr og regn nok, hvilket sender partiklerne fra brænderøg ind gennem naturens kredsløb, hvor det bliver omsat. Det er ikke et stort problem, og lokale problemer kan løses lokalt", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

DEBAT: I sit indlæg om brændeovne 7. februar i Århus Stiftstidende falder Ole Christiansen igen i den totalitære fælde "Lad os forbyde alt, der kan være farligt!". Nu er jeg selv vokset op med motorsav og kløveøkse i nærheden, så det er en kommentar værd.

Træ er en naturlig energikilde i Danmark, og det er godt at kunne udnytte denne ressource lokalt. Det er en god aktivitet at fælde et par træer i haven eller på vennernes sommerhusgrund og skære det op til opvarmning. Eller man kan købe nogle træstammer fra den lokale bonde, sankekort eller brændestakke fra Naturstyrelsen. Det er en god måde at udnytte en lokal ressource, der ellers ville gå tabt, og dermed gøre noget for en klimavenlig energiforsyning.

Rundt om i Danmark står der brændeovne af meget forskellig alder og kvalitet. Min er fra 1965 og bliver rost af skorstensfejeren for at være en af de rigtig gode. Han har vejledt mig i korrekt optænding og luftregulering, så jeg får bedst forbrænding, mest varme og dermed også mindst forurening. Det har alle en naturlig interesse i.

Annonce


I Nye Borgerlige vil vi ikke afgive mere magt til staten som ved at forbyde brændeovne. Vi, der bor i landlige omgivelser, har altid brugt træ til opvarmning. Vi ved, hvordan vi gør det ordentligt, så det også gavner skovene.


At biler nu forurener mindre end brændeovne er godt nyt uden at være et argument for at forbyde opvarmning med træ. Danmark er et land med frisk vejr og regn nok, hvilket sender partiklerne fra brænderøg ind gennem naturens kredsløb, hvor det bliver omsat. Det er ikke et stort problem, og lokale problemer kan løses lokalt.

Der er så to punkter, hvor der stadig kan gøres en del: Vi skal bruge ordentligt, tørt brænde og god optænding. Producenter af optænding kunne tilbyde kombinationsprodukter, hvor sprit eller olie er kombineret med tørt træ, der giver en garanteret stabil og ren optænding. Her er muligheder i markedet.

Vi er mange, der med fornøjelse tænder op på en kold vinterdag og nyder varmen fra træ, vi selv har savet op. Og med al respekt for dem, der finder brænderøg stinkende, er vi også en del, der godt kan lide at cykle forbi et hus med lidt røg ud af skorstenen og en duft af birk eller bøg. Praktisk og hyggeligt.

I Nye Borgerlige vil vi ikke afgive mere magt til staten som ved at forbyde brændeovne. Vi, der bor i landlige omgivelser, har altid brugt træ til opvarmning. Vi ved, hvordan vi gør det ordentligt, så det også gavner skovene. Danmark har plads til forskellighed, også i valg af opvarmning. Træ er et naturligt valg til gavn og glæde for mange danskere udenfor byerne.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Annonce