Annonce
Debat

Træ er en naturlig energikilde: Lad os da have vores brændeovne i fred

"At biler nu forurener mindre end brændeovne er godt nyt uden at være et argument for at forbyde opvarmning med træ. Danmark er et land med frisk vejr og regn nok, hvilket sender partiklerne fra brænderøg ind gennem naturens kredsløb, hvor det bliver omsat. Det er ikke et stort problem, og lokale problemer kan løses lokalt", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

DEBAT: I sit indlæg om brændeovne 7. februar i Århus Stiftstidende falder Ole Christiansen igen i den totalitære fælde "Lad os forbyde alt, der kan være farligt!". Nu er jeg selv vokset op med motorsav og kløveøkse i nærheden, så det er en kommentar værd.

Træ er en naturlig energikilde i Danmark, og det er godt at kunne udnytte denne ressource lokalt. Det er en god aktivitet at fælde et par træer i haven eller på vennernes sommerhusgrund og skære det op til opvarmning. Eller man kan købe nogle træstammer fra den lokale bonde, sankekort eller brændestakke fra Naturstyrelsen. Det er en god måde at udnytte en lokal ressource, der ellers ville gå tabt, og dermed gøre noget for en klimavenlig energiforsyning.

Rundt om i Danmark står der brændeovne af meget forskellig alder og kvalitet. Min er fra 1965 og bliver rost af skorstensfejeren for at være en af de rigtig gode. Han har vejledt mig i korrekt optænding og luftregulering, så jeg får bedst forbrænding, mest varme og dermed også mindst forurening. Det har alle en naturlig interesse i.


I Nye Borgerlige vil vi ikke afgive mere magt til staten som ved at forbyde brændeovne. Vi, der bor i landlige omgivelser, har altid brugt træ til opvarmning. Vi ved, hvordan vi gør det ordentligt, så det også gavner skovene.


At biler nu forurener mindre end brændeovne er godt nyt uden at være et argument for at forbyde opvarmning med træ. Danmark er et land med frisk vejr og regn nok, hvilket sender partiklerne fra brænderøg ind gennem naturens kredsløb, hvor det bliver omsat. Det er ikke et stort problem, og lokale problemer kan løses lokalt.

Der er så to punkter, hvor der stadig kan gøres en del: Vi skal bruge ordentligt, tørt brænde og god optænding. Producenter af optænding kunne tilbyde kombinationsprodukter, hvor sprit eller olie er kombineret med tørt træ, der giver en garanteret stabil og ren optænding. Her er muligheder i markedet.

Vi er mange, der med fornøjelse tænder op på en kold vinterdag og nyder varmen fra træ, vi selv har savet op. Og med al respekt for dem, der finder brænderøg stinkende, er vi også en del, der godt kan lide at cykle forbi et hus med lidt røg ud af skorstenen og en duft af birk eller bøg. Praktisk og hyggeligt.

I Nye Borgerlige vil vi ikke afgive mere magt til staten som ved at forbyde brændeovne. Vi, der bor i landlige omgivelser, har altid brugt træ til opvarmning. Vi ved, hvordan vi gør det ordentligt, så det også gavner skovene. Danmark har plads til forskellighed, også i valg af opvarmning. Træ er et naturligt valg til gavn og glæde for mange danskere udenfor byerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Lukas Enevoldsen har boet i Aarhus hele sit voksne liv. Det næste år skal mennesket, fodboldspilleren og tryghedsnarkomanen udfordres på Færøerne

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus For abonnenter

Vrede tillidsfolk mødte politikere: Nu får rådmand klar besked om at inddrage ansatte i genrejsningen af ældreplejen

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce