Annonce
Erhverv

Træets vej fra skov til kunde

Thomas Rasmussen hjælper selv til ved den store blokbåndsav, når der er brug for ekstra arbejdskraft på savværket. Foto: Kim Rune Jessen
Tømrermester Thomas Rasmussen nyder at følge træets rute fra skovene på Sydfyn til færdige produkter ude hos kunderne. Derfor tog han chancen, da han i 2017 fik muligheden for at overtage Frørup Savværk, som han i dag driver i samspil med sin tømrervirksomhed.

FRØRUP: Da Thomas Rasmussen forleden var til lysfest i Odense Zoo, gik han rundt med en særlig stolthed i kroppen over det syn, der mødte ham i 12 meters højde over skovbunden.

Som tømrermester og indehaver af Frørup Savværk har han været med til at bygge den højtliggende skovtursrute. En specialopgave, der alt i alt varede et år, og hvor han undervejs var blandt de første, der gik rundt i trætoppene, før der var rækværk på hængebroerne.

- Vi havde sikkerhedsliner på, så det rørte mig ikke. Man bliver først søsyg, når man kommer ned på jorden igen, siger han.

Siden har han løbende fået flere opgaver i Odense Zoo, og det var muligheden for at byde ind på specialopgaver og gennem savværket at kunne følge træets vej fra skovområderne ved Hvidkilde Gods på Sydfyn til reoler, gulvplanker eller tagkonstruktioner ude hos forbrugerne, der tiltalte ham, da han i 2015 gik ind i forhandlingerne om at overtage det, der i dag hedder Frørup Savværk og Tømrerfirma.

- Jeg har lavet typehuse i mange år, men det var blevet kedeligt. Jeg synes, det er sjovt at skulle have fat i træet fra start og følge det hele vejen, siger Thomas Rasmussen.

Annonce

- Jeg har lavet typehuse i mange år, men det var blevet kedeligt. Jeg synes, det er sjovt at skulle have fat i træet fra start og følge det hele vejen.

Thomas Rasmussen, ejer og dirketør i Frørup Savværk og Tømrerfirma.

Kendte savværket godt

Fra blokbåndsaven på savværket står en fin regnbyge af savsmuld, da han lader klingen arbejde sig højlydt gennem den tykke douglasplanke.

Thomas Rasmussen kendte virksomheden og lokalerne glimrende, da han i 2015 blev kontaktet af en konsulent med henblik på at overtage den familiedrevne virksomhed med rødder tilbage til 1881. Dengang var der karetmageri på adressen, siden blev det maskinsnedkeri, men hele tiden har savværket været gennemgående.

- Jeg startede som selvstændig, da jeg var i begyndelsen af 20'erne, og vi købte hus og fik børn samtidig. Det var for hårdt, så jeg arbejdede som tømrersvend her i slutningen af 1990'erne. Blandt andet under orkanen i 1999. Fra 2005 var jeg selvstændig igen, og selv om konsulenten ikke nævnte navnet på virksomheden, vidste jeg godt, at det var den her, det drejede sig om, husker Thomas Rasmussen.

Han havde dengang et andet tømrerfirma med en kompagnon og havde derfor ikke travlt med at få forhandlingerne afsluttet.

- Mens forhandlingerne stod på, var jeg hernede at bestille træ, uden at den tidligere ejer vidste, at det var mig, han forhandlede med. Når det kommer til forretning, kan man godt være hård, og det kan også godt være, at jeg var det, siger Thomas Rasmussen.

Han så det som lidt af et sats at overtage en virksomhed med et lille savværk, hvor det kan være svært at skabe en forretning.

- Normalt skal savværker faktisk være store for at løbe rundt. Mange andre savværker har østeuropæere ansat, fordi de er billigere. Det har jeg ikke. Jeg har en ansat på savværket, og så hjælper jeg selv til i spidsbelastningsperioder. På grund af specialopgaverne kan savværket betale sig, og størrelsen giver også en stor fleksibilitet. Kommer der en tømrermester, som skal bruge et langt udhængsspær, som trælasten ikke fører længere, vil vi gå langt for, at han kan have det dagen efter, siger Thomas Rasmussen.

Kvalitetstræ til vintønder

I 2017 overtog han en virksomhed, hvor der kun var arbejde til en enkelt. I dag er der seks ansatte, faxmaskinen er skiftet ud med email, og både Facebook og Instagram fodres jævnligt med både videoer og billeder.

Thomas Rasmussen laver stadig alle former for tømrerarbejde, men det er i høj grad specialopgaverne, som den i Odense Zoo, han brænder for.

På kontoret ligger også et katalog fra det spanske firma Casknolia, som laver tønder til rom for blandt andre destilleriet 1423 i Ringe.

- Jeg fandt hurtigt en pris på det træ, de skulle bruge, og pludselig stod der en spansk bødker heroppe. Alt træet skulle sendes til Spanien, for der findes ingen bødkere i Danmark. Jeg var nede at snakke med ham nord for Malaga. Vi fik sendt et helt lastvognstog med træ afsted til ham, fortæller Thomas Rasmussen.

Træet køber han i det sydfynske skovområde ved Hvidkilde Gods, hvor han kan få douglas- og egetræ i den kvalitet og størrelse, han har brug for.

- Jeg har været tømrermester i mange år, men det er en helt anden måde, jeg arbejder på nu. Jeg synes, det er vildt spændende, at vi kan lave så mange forskellige ting, siger Thomas Rasmussen.

Om Frørup Savværk- og Tømrerfirma

Da Thomas Rasmussen, 48 år, i 2017 overtog Frørup Savværk og Tømrerfirma, var han den første til at bryde fire generationers familieeje af virksomheden.

Den blev grundlagt som savværk og karetmageri tilbage i 1881, og Thomas Rasmussen har selv været ansat som tømrersvend i nogle år tilbage i slutningen af 1990'erne.

Virksomheden arbejder både med traditionelle tømreropgaver, men har også en del specialopgaver og har blandt andet erfaring med renovering af historiske bygninger.

Thomas Rasmussen kom ud af det første regnskabsår med et underskud på 1400 kroner, men det tal bliver vendt til et klart overskud i 2019, oplyser han.

Thomas Rasmussen har altid været glad for at arbejde med træ, og til nogle af sine specialprodukter skal han bruge træ af ypperste kvalitet. Foto: Kim Rune Jessen
Savværket har altid været gennemgående for virksomheden, der startede som karetmageri og har været familieejet indtil slutningen af 2017, hvor Thomas Rasmussen tog over. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussen nyder, at opgaverne er vidt forskellige og spænder fra ganske almindelige tømreropgaver til specialopgaver som at levere træ til vintønder eller bygge Bøgetoppen i Odense Zoo. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussen nyder at følge træets vej gennem hele processen. Foto: Kim Rune Jessen
Det gamle skilt står stadig på adressen. I dag hedder det Frørup Savværk og Tømrerfirma. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussen har altid været glad for at arbejde med træ, og til nogle af sine specialprodukter skal han bruge træ af ypperste kvalitet. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussens far var også tømrermester, og Thomas Rasmussen har derfor været vant til at arbejde med træ, lige siden han kunne holde en hammer. Foto: Kim Rune Jessen
Den gamle savklinge på væggen vidner om en virksomhed med historie. Foto: Kim Rune Jessen
De rødlige douglas-planker kommer fra Hvidkilde Skovdistrikt på Sydfyn og har derfor ikke haft nogen lang transporttid til savværket i Frørup. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussen hjælper selv til ved den store blokbåndsav, når der er brug for ekstra arbejdskraft på savværket. Foto: Kim Rune Jessen
Savværket har altid været gennemgående for virksomheden, der startede som karetmageri og har været familieejet indtil slutningen af 2017, hvor Thomas Rasmussen tog over. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussen hjælper selv til ved den store blokbåndsav, når der er brug for ekstra arbejdskraft på savværket. Foto: Kim Rune Jessen
Thomas Rasmussen hjælper selv til ved den store blokbåndsav, når der er brug for ekstra arbejdskraft på savværket. Foto: Kim Rune Jessen
De rødlige douglas-planker kommer fra Hvidkilde Skovdistrikt på Sydfyn og har derfor ikke haft nogen lang transporttid til savværket i Frørup. Foto: Kim Rune Jessen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce