Annonce
Aarhus

Trængsel, nej tak: Det bliver alligevel jul i Gammelby

Jul til overflod i julebutikken. Den Gamle Bys juleínspektør Anna Wowk Vestergaard har fat i en buk af halm.  Foto: Flemming Krogh
I Den Gamle By kommer gæster kun ind til juleoplevelser, hvis de har bestilt tid på forhånd.

AARHUS: Julen er normalt den største årstid i Den Gamle By. Der bliver formentlig også stort besøg, når købstadmuseet åbner for julens fristelser på lørdag og indtil 3. januar. Men det bliver trods alt med begrænsninger i besøget på grund af coronaen.

- Vi tager alle forbehold. Gæsterne kommer kun ind, hvis de har bestilt billet på forhånd på vores hjemmeside. Det gælder også børn under 18 år samt årskortholdere, som dog ikke skal betale entré. Vi lukker ind i intervaller på en halv time, maksimalt 525 for hver periode. Uden en bestilt tid kommer man ikke ind, siger direktør Thomas Bloch Ravn.

Det er vigtigt for ham at slå fast, at der ikke er smitterisiko ved at besøge Den Gamle By.

Annonce

Reduceret besøg

- Vi har 30.000 kvadratmeter til rådighed i området. Vi tager maksimalt 4200 ind på samme tid, og det er betydeligt under det maksimale af, hvad vi må. På store dage tidligere har vi haft 10.000 inde på samme tid, siger Thomas Bloch Ravn.

Hvordan ser julen mon ud inde i stuerne? Juleinspektør Anna Wowk Vestergaard og direktør Thomas Bloch Ravn i Den Gamle By får tilfredsstillet nysgerrigheden. Foto: Flemming Krogh

Museet placerer personer ved indgangen til at vise folk, hvilken vej, de skal gå ind i området, og boderne med æbleskiver, gløgg og andre lækkerier er mere spredt end tidligere. Det gælder også på Torvet, som normalt har været et knudepunkt. De mange boder hjælper med til at tage trykket fra de faste spisesteder.

Annonce

Et års forberedelse

Men som altid bliver der nok at se og opleve.

Anna Wowk Vestergaard er juleinspektør på museet for andet år, og hun har brugt det meste af året på at forberede julen.


Vi har mange gæster, som køber julepynt om sommeren.

Anna Wowk Vestergaard


- Når julen er slut, evaluerer vi i januar, og i februar går vi i gang med at planlægge den næste jul, siger hun.

I de ældste butikker er juleudsmykningen individuel, men i 1974 er handelsstandsforeningernes fælles udsmykning kommet som her. Foto: Flemming Krogh

- Der kan være trangt i de julepyntede huse. Sidste år satte vi stiger op til vinduerne, så gæsterne kunne kigge ind, som der står i en af julens sange. Det var en stor succes, så det gør vi igen i år. Beboerne i husene står ikke inde, men udenfor og fortæller, forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Annonce

Servering inde og ude

Der bliver servering inde, men også ude i et stort telt i det fri på gårdspladsen ved den nye Restaurant Gæstgivergården ved siden af traktørstedet Simonsens Have, som de fleste kender.

Ved huset Tårnborg i 1974-byen vil der stå vagter, så der ikke kommer for mange ind i de smalle opgange og lejligheder ad gangen, og der bliver ensrettet fædsel inden døre.

Annonce

Jul hele året

Den Gamle By har sin egen juleforretning med pynt og stads. Den ligger i Aalborggården ved Torvet og er faktisk åben hele året. Det er et slaraffenland af pynt til juletræer og dekorationer.

- Vi har mange gæster, som køber julepynt om sommeren, for eksempel forældre, som op mod jul lader deres børn vælge, hvad de vil have. Børnene skiver ofte årstal på pynten, så de kan huske, hvornår den er fra, og nogle lader børnene få pynten med, når de flytter hjemmefra, forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Ved Restaurant Gæstgivergården er der masser af grantræer, som juleinspektør Anna Wowk Vestergaard her glæder sig over. Ved siden af er der udskænkning. Foto: Flemming Krogh

- Og se, føjer direktøren til, her er julepynt fra Thüringen i Tyskland, hvor det er fremstillet ved håndkraft. Vi får det direkte fra fabrikken. I det hele taget er en stor del af den danske jul hentet i udlandet.

Annonce

Købmandsgården

Og så er der den gamle købmandsgård.

- Der kan man få krydderier, som kun kan købes få steder, for eksempel sukat og pomeransskal. Og så er der Malaga-rosiner, som vi synger om, når træet først skal vises og siden spises, siger juleinspektøren, der selv er vildt entusiastisk i forhold til julen.

- Hjemme venter jeg dog til 1. december med at pynte op, siger hun.

Først skal træet vises, siden skal det spises. Butiksansvarlig i den gamle købmandsgård fra 1864, Preben Jensen,  viser Malaga-rosiner til træet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

24 historier om julen

Røde lanterner lyser op på gaderne gennem hele museet.

- Der er 24, og hver af dem fortæller en historie om julen fra 1625 til 1974, siger Anna Wowk Vestergaard.

Selv hos Ford bilforhandler Carl Christensen er der julepyntet. De gamler biler har sne på køler og tag, ja også på vinduesviskerne. Hos boghandleren finder vi alverdens kendte, gamle julebøger, Peters Jul, Ved julelampens skær, Børnenes Julebog og så videre.

Og så er der naturligvis gode, gammeldags småkager af flere slags, museets særlige æbleskiver og så videre.

Også hos Ford-forhandleren er der julepyntet. Foto: Flemming Krogh
Juletræet er klar på Torvet. Foto: Flemming Krogh

Billetter og jul i Den Gamle By

 • Alle skal købe billet på forhånd til Jul i Den Gamle By fra lørdag 21. november til 3. januar 2021. Det gælder også for børn under 18 år samt årskortholdere, som dog ikke skal betale entré.
 • I Den Gamle By er der flere end 80 huse samt gader, torve, gårdrum og haver, besøgssteder, butikker og restauranter.
 • Der er ekstra formidling af historien i juletiden. 400 års julehistorie bliver fortalt med udstillinger, historiske aktører og boder.
 • Billetter sælges på www.dengamleby.dk i timeslots med 525 hver halve time. Hvis det er forsvarligt, kan museet øge til maksimalt 700 pr. halve time.
 • Der er fire adskilte billetsalg og en hurtig-indgang.
 • Gæster er normalt i Den Gamle By to-tre timer ad gangen.
 • Museet venter, at den maksimale kapacitet på 4200 gæster ad gangen kun vil blive nået enkelte lørdage midt i december.
 • Der er boder med mad og drikke på Gårdspladen, ved Festpladsen, i Toldbodgade og på Torvet samt pølsevogn på Telefontorvet. Der er salgsbodser i Ågade, Algade og ved gartneriet.
 • Ved alle knudepunkter står personale, som leder gæsterne på vej.

Parkering

 • Der er flere muligheder for parkering ved Den Gamle By.
 • Museet har en aftale med Q-park om 40 procent rabat ved parkering i Ceres-byen.
 • På vejene rundt om museet er der betalingsparkering. Hvis bilen parkeres i en gul zone, skal den registreres på nummeret i en app eller i betalingsautomaten. De første to timer er gratis, når bilen registreres.
 • Parkering er også mulig ved det tidligere Amtssygehuset på Viborgvej med 400 gratis parkeringspladser.
 • Der er betalingsparkering ved Godsbanen på Skovgaardsvej 3 samt Scandinavian Center på Margrethepladsen 2.
 • Turistbusser kan holde i kort tid på Viborgvej, mens passagerer stiger af og på. Herfra er der kun få minutters gang til eller fra Den Gamle Bys indgang. Busser kan parkere ved Prismet på hjørnet af Silkeborgvej og Viborgvej med tre p-pladser til busser. På og ved Dollerupvej er der flere parkeringsmuligheder. Herfra er der cirka 10 minutters gang til museet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce