Annonce
Erhverv

Træning i arbejdstiden betaler sig

Just Bendix Justesen glæder sig til at se sin forskning om træning i arbejdstiden implementeret i virkelighedens verden - i første omgang i Odense Kommune. Foto: Seth Nicolas/pressefoto

Ifølge dansk forskning falder korttidssygefraværet med 56 procent, mens produktiviteten stiger med 10 procent, hvis medarbejderne bruger én time af arbejdstiden på at træne. Nu springer 120 ansatte i Odense Kommune med på motionsvognen.

En times træning om ugen gør en stor forskel. Ikke bare for den enkelte medarbejder, men også for virksomhedens bundlinje.

Det viser en dansk ph.d-afhandling fra 2015, som Just Bendix Justesen fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet står bag. Over to år undersøgte han effekten af motion i arbejdstiden ved at lade 200 kontoransatte fra seks offentlige og private virksomheder træne i én time om ugen med idrætsstuderende fra SDU, mens en tilsvarende kontrolgruppe fra kontorerne fortsatte med at leve og arbejde som normalt. Og resultaterne taler for sig selv.

Hos den enkelte medarbejder i den trænede gruppe var gevinsten et bedre helbred målt på blandt andet kondition og blodtryk. Samtidig faldt det korte sygefravær med 56 procent, og produktiviteten steg med 10 procent.

Hos kontrolgruppe skete der ingen målbare ændringer af hverken det ene eller det andet. Derfor er Just Bendix Justesen også skråsikker i sin konklusion: Træning i arbejdstiden betaler sig både for virksomheden og for den enkelte medarbejder.

- Når vi regner det hele sammen med instruktør-betaling, lokaleleje, løn og sygefravær, så får virksomhederne i studiet et Return On Investment (ROI) på 2,74 som minimum. Jeg har også set nogle ramme faktor 20, så faktisk har virksomhederne slet ikke råd til at lade være, mener Just Bendix Justesen.

Annonce

Forskning flytter ud i virksomheden

Internationale undersøgelser peger i samme retning. Ifølge University of Michigan Health Management Research Center kan virksomheder, som målrettet arbejder med sundhedsfremme og stresshåndtering nå et ROI på 1½-12.

Som den første store organisation i Danmark er Odense Kommune klar til at overføre forskningen direkte til en medarbejdergruppe. Fra januar 2017 går 120 ansatte inden for kommunens idrætspark-område under Fritid og Kulturforvaltningen i gang med at træne én time i arbejdstiden hver uge under ledelse af idræts-bachelorer.

- Jeg glæder mig til at se forskningen implementeret i en stor organisation. Nu er det i gang, men jeg forventer faktisk en større ketchup-effekt på området i fremtiden, fordi resultaterne er unikke, siger Just Bendix Justesen.

Annonce

Gavner både virksomhed og medarbejder

I Odense Kommune ser Martin Petersen, afdelingschef i Fritid og Kultur, frem til at få flere fordele af træningen i arbejdstiden.

- Vi har haft nogle udfordringer omkring Odense Idrætspark på sygefravær og trivselsområdet, og jeg tror på, at motionen vil få en positiv og smittende effekt. Jeg er overbevist om, at man leverer bedre resultater, hvis man samtidig synes, det er sjovt at gå på arbejde. Derfor ser jeg frem til, at vi skal prøve kræfter med det, og så vil vi til sommer lave en evaluering og se, hvordan det går, siger Martin Petersen og fortsætter:

- Jeg ved godt, at vi kan træde ind i folks intimsfære, når vi beder dem om at dyrke mere motion, og nogle vil sikkert også tænke: Hov, hov jeg bestemmer vel selv, hvordan jeg vil leve, men det er også sådan, at ledelsen har mulighed for at tilrettelægge arbejdsdagen, og vi indfører træningen i arbejdstiden, fordi vi mener, at det gavner både virksomheden og medarbejderen. Dertil kommer, at medarbejdere er med i samarbejdsudvalget, hvor vi netop drøfter dette forhold samt valget af træningsformer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Lig fundet i Brabrand Sø

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

AGF For abonnenter

Schouby: Fyringen af Haysen var uundgåelig - sådan skal AGF komme videre

Annonce