Annonce
Aarhus

Træskibshavnens særlige miljø

Træskibshavnen er et eksempel på, hvordan kulturarven kan bevares på en levende måde. Miljøet omkring Træskibshavnen er i finalen om Årets Bernhardt.Foto: Jens Thaysen.

Miljøet og foreningerne bag træskibshavnen er levende kulturarv - og i finalen om Årets Bernhardt-pris

AARHUS: Miljøet omkring træskibshavnen i den nordvestligste ende af Århus Fiskeri-, Træskibs- og Lystbådehavn er en af de tre finalister i dysten om Årets Bernhardt.

Om Træskibshavnen skriver dommerkomitéen i Foreningen for Bykultur i Aarhus blandt andet:

"Træskibssammenslutningen fik i 1980'erne tilkæmpet sig en plads yderst ved molen, og i takt med at de erhvervsrelaterede aktiviteter i fiskerihavnen er dalet, er det lykkedes Træskibsforeningen i Aarhus at fasttømre og bibeholde den autentiske stemning i havnen. Således er træskibshavnen i dag et væsentlig bidrag til de forskelligartede aktiviteter i havnen, og med den bynære beliggenhed er Træskibsforeningen i Aarhus såvel et udflugtsmål som et bidrag til den brede kulturhistorie i Aarhus."

Annonce

Byens maritime kulturarv

Det er tidligere byrådsmedlem Viggo Jonasen, der har indstillet miljøet omkring træskibshavnen som kandidat. Med miljøet mener han Træskibsforeningen, Aarhus Beddingslaug og Århus Søfartsmuseum.

"Tre århusianske aktører med indsats for bevaringen af Danmarks og Aarhus' maritime kulturarv. Foreningen driver træskibs-havneanlægget og tager initiativer til mange borger- og turistnære aktiviteter, blandt andet loppe- og stumpemarkeder og et stort årligt Sct. Hansbål. Træskibshavnen er i dag et meget benyttet udflugtsmål for århusianerne," hedder det i indstillingen

Videre står der:

"Aarhus Beddingslaug blev stiftet 2008 for at sikre opretholdelse af beddingen som historisk vigtigt element i havnen, ved at lauget som frivillig forening driver beddingen som en vedligeholdelsesmulighed for fartøjer i FTL havnen."

Og Viggo Jonasen slutter:

"Når jeg foreslår en Bernhard til Fiskeri-, Træskibs- og Lystbådehavnen, er det særligt på grund af den foreningsopbygning som har præget miljøet især på Vestbreddens nordlige ende. Både TSA, Århus Beddingslaug og Søfartsmuseet har klare kulturpolitiske mål: at bevare kulturarven, også den erhvervsmæssige, og gøre den synlig og tilgængelig for brede kredse i befolkningen - ikke kun for en snæver gruppe af brugere."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Ung mand stukket med kniv i boligområde: Politiet søgte med hunde

Annonce