Annonce
Debat

Trøjborg Fællesråd i åbent brev til Aarhus Byråd: Udsæt sagen og brug tiden på reel dialog

"Fællesrådet er naturligvis ikke imod, at der bygges på grunden – det handler om hvordan," skriver Trøjborg Fællesråd. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Kære medlem af Aarhus Byråd:

På byrådsmødet onsdag 13. oktober skal byrådet tage stilling til punkt 22, Lokalplan 1145, Blandet bolig og erhverv ved Willemoesgade, Trøjborg. Sagen blev behandlet af Teknisk Udvalg 6. oktober, og på udsagnene her må vi nok forvente, at byrådet stemmer sagen igennem. I så fald begår I en stor fejl.

Byrådet har i de seneste år flere gange understreget, at der skal lægges mere vægt på borgerinddragelse, samarbejde med borgere og demokrati i beslutninger, der vedrører borgerne – senest i Aarhuskompasset. De flotte intentioner er ikke noget værd, hvis de ikke realiseres i praksis. I denne sag er det i bedste fald kun sket på en meget formel måde.

Annonce

I indstillingen gør Teknik og Miljø et stort nummer ud af, at der var forholdsvis få høringssvar, og at to af dem klart støttede byggeriet. Her undlader Teknik og Miljø at gøre opmærksom på – og lægge vægt på, at der i borgermøder og høringssvar i 2017 og 2020 samlet deltog op mod 100 borgere, at der her fremkom mange konstruktive forslag til anvendelse af området, og at der var stor kritik af foreslåede højder, bebyggelsesprocent og fjernelse af det store grønne område mod Aldersrovej og Otte Ruds Gade.

Udeladelsen – fortielsen - viser ikke respekt for borgeres deltagelse i demokratiske beslutninger. Ingen, der har fulgt forløbet siden 2017, kan være i tvivl om den altovervejende negative holdning på Trøjborg til byggeriet, som det ser ud nu. Teknik & Miljøs måde at bedømme borgerdeltagelse på er ikke tillidsvækkende.

Trøjborg Fællesråd har siden foråret 2019 søgt at få Teknik og Miljø til at udarbejde en helhedsplan for Trøjborg i samarbejde med beboerne. Det der nu sker, er, at en meget væsentlig del af en helhedsplan – bygninger, kvartersammenhænge og byggemuligheder – bliver kørt over af en bygherres projekt, der går igennem uden ændringer af betydning.

Det foreslåede projekt opfinder fejlagtigt en karrémodel, men grunden Willemoesgade 15 har aldrig været en karré. En stor del af grundens periferi udgøres af et sammenhængende grønt område. I stedet for at bevare dette område eller dele heraf til glæde for alle forbipasserende, skal der bygges en mur i fire, fem og seks etager, op til 24 meter.

Trøjborg Fællesråd foreslår en udsættelse på seks måneder, der bruges til en reel dialog mellem politikere, fællesråd/borgere og bygherre for at tilpasse projektet til de særlige karakteristika i bydelen og byggeområdet.

Trøjborg Fællesråd

Trøjborg Fællesråd har i stedet foreslået en port i det nordvestlige hjørne på fem etager og herefter fire etager med nedtrapning mod de eksisterende bygninger, der heldigvis bevares.

Fællesrådet er naturligvis ikke imod, at der bygges på grunden – det handler om hvordan.
Spørgsmålet om nedtrapning af bygningshøjder er ikke trivielt. Bygningsreglementet forudsætter, at der i en bebyggelses samlede omfang og virkning på lysforhold og indbliksforhold også tages hensyn til nabobebyggelser – bebyggelsen skal ”svare til det sædvanlige i karréen, kvarteret eller til det, der tilstræbes i området” (paragraf 188).

Men her er ingen karré, og der er tale om byggeri i et overgangsområde mellem tre-fire etagers bygninger i Willemoesgade nr. 10-50 mod øst og villaer i op til 8,5 meter på Aldersrovej mod vest. Og især det sidste sted vil der opstå betydelige indbliksgener og en omfattende negativ ændring af lysforholdene fra tidlig morgen til omkring kl. 12.

Os bekendt fremgår det ikke af Kommuneplan 2017 eller af andre kommunale dokumenter, at karréer op til seks etager skal rulles ud alle steder på Trøjborg, hvor der opstår mulighed for det.

Trøjborg Fællesråd fokuserer med udgangspunkt i den historiske udvikling på forskellighed i bydelen, herunder bevarelse af de to sammenhængende villaområder mod vest og øst med nogle af de ældste bygninger på Trøjborg. Heri ligger, at de ikke skal mures inde bag seksetagers bygninger. Som det ser ud lige nu (med byggeriet på Trøjborgvej 72-74 og nu Willemoesgade 15), må vi spørge byrådet:

Skal der fortsat bevares attraktive og sammenhængende villaområder på Trøjborg? Vi ved, hvad bygherrer ønsker, men hvad vil byrådet?

Den endelige beslutning om lokalplan 1145 træffes onsdag, men den behøver ikke at blive taget. Trøjborg Fællesråd foreslår en udsættelse på seks måneder, der bruges til en reel dialog mellem politikere, fællesråd/borgere og bygherre for at tilpasse projektet til de særlige karakteristika i bydelen og byggeområdet.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Alarm 112

32-årig motorcyklist mister livet på køreanlæg

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Debat

Nu går det løs på lygtepælene: Valgplakaterne skal op, og det skal være efter reglerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Annonce