Annonce
Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Nicolai Iversen (tv), Thomas Lærke og Sophie Rask har brugt uanede mængder af knofedt på at omdanne pølsevognen på Trøjborg til en kaffebar, der har hygge i højsædet. Foto: Dennis Bjerre
Thomas Lærke lavede engang sin egen pandekagevogn og han har sit eget tøjmærke. Nu har basketballspilleren fra Bakken Bears åbnet en kaffebar sammen med sin kone og den tidligere bjørn Nicolai Iversen.

BASKETBALL: Børnenes kontor. Det rimer på en ristet med det hele og en Cocio til at skylle det ned med.

Og det hænder da også, at der er nogle - som regel mænd i deres bedste alder - der kommer ind i Sophies Kaffebar i Tordenskjoldsgade og forsøger at bestille "det sædvanlige" inden det går op for dem, at den gamle pølsevogn har fået en ordentlig overhaling og nu serverer kakaoen varm med flødeskum på toppen. Pølserne er erstattet af kanelsnurrer og cookies.

- Du kan kende dem på lang afstand, siger Sophie Rask med et smil.

Annonce

Det er hende, der har lagt navn til kaffebaren, som hun ejer sammen med sin mand Thomas Lærke og Nicolai Iversen. De to mænd er kendte navne fra Bakken Bears hvor Lærke spiller på niende år og Iversen engang var den stærke mand på basketball-holdet, inden han lagde støvlerne på hylden for et par år siden.

Deres forhold vender vi tilbage til, fordi det har ikke altid været lige lykkeligt.

Sammen har de tre - bogstavligt talt - rykket alt ud af pølsevognen og bygget kaffebaren.

- Det var en større omgang end vi havde forventet. Det gamle loft var mærket af, at der havde været pølsevogn i mange år - og det virker som om, at når loftet har været grimt og kedeligt at se på, så har de bare sat et nyt op. Så det var flere overraskelser, da vi skulle rive lag på lag af loftsplader ned, fortæller Nicolai Iversen.

Da jeg kom til Aarhus hadede Nicolai mig. Og jeg hadede ham. Men selvom han hadede mig, så viste han mig, hvordan man gjorde. Godt nok ikke på nogen sød måde, men han viste mig det. Og det er jo fint nok, fordi vi er jo ikke tvunget til at kunne lide hinanden, bare fordi vi er på hold sammen.

Thomas Lærke

Ingen af de tre har kaffebaren som primær beskæftigelse. Mens Thomas Lærke stadig spiller basketball - han begynder sæsonen torsdag aften mod Horsens IC i Vejlby-Risskov Hallen - er Nicolai Iversen i dag kropsterapeut med egen klinik i Aabyhøj. Sophie Rask er model.

Så det der med at sætte nyt loft op, lakere bordplader - og nå ja, lave kaffe - er noget, de har lært hen ad vejen. Derfor har de også hyret et par baristaer, der står for det sorte guld indtil de selv får helt styr på løbetider, afvejning af bønner og hvad der ellers hører til, når man står bag disken.

En af de lokale

Gør det selv-tilgangen håber de tre, at Trøjborg sætter pris på. De er ikke Starbucks og ønskede heller ikke, at kaffebaren skulle hedde noget med basketball.

- Vi kan godt tænke os, at kaffebaren i stedet for at være kendt for at være ejet af to fra Bakken Bears, bare er kendt for at lave drøngod kaffe og nice bagværk. Det er også derfor, at vi valgte Sophies navn, fortæller Thomas Lærke.

Sophies Kaffebar

De tre ejere:

Nicolai Iversen

- Tidligere professionel basketballspiller blandt andet i Bakken Bears og på det danske landshold. Nu er han kropsterapeut med egen klinik i Aabyhøj.

Thomas Lærke

- Professionel basketballspiller i Bakken Bears siden 2013. Har ved siden af sporten lavet en pandekagevogn, der var opstillet ved kampe og lavet et tøjmærke med sin kone Sophie Rask.

Sophie Rask

- Arbejder som Model.

De tre har forpagtet kaffebaren af Børnenes Kontor, der også har en række pølsevogne i Aarhus. Det er en organisation, der siden 1944 har været til at hjælpe børn, der ikke har lige så meget som de fleste, med blandt andet julegaver. I mange år har Bakken Bears afholdt bamsekast hvor tilskuerne kaster en bamse på banen, der efterfølgende bliver doneret til Børnenes Kontor, der lægger dem i julekasserne.

Adresse: Tordenskjoldsgade 30

Åbningstider: Mandag-fredag 7-17, lørdag 9-17, søndag 9-16

- Vi har spurgt en del bekendte og branchefolk til råds om, hvordan vi skulle gøre det. Og det kunne da være rart, hvis hele Trøjborg vænnede sig til, at de skal herned når de skal have deres kaffe. Ikke mindst for at støtte op om det lokale. Vi har ikke betalt os fra noget, vi har stået derinde og revet ned og malet. Det er ikke en franchise det her, tilføjer Nicolai Iversen.

- Der er et godt lokalmiljø her på Trøjborg, og folk har været rigtig positive over for, at der er kommet noget nyt - lige bortset fra dem, der går forgæves efter pølsen. Selv de andre butikker har budt os velkommen, og det er rart at mærke, siger Sophie Rask med et smil.

Sophies Kaffebar byder udover forskellige variationer af det sorte guld på mad så som kanelsnurrer og cookies. Foto: Dennis Bjerre
Annonce

Skal aldrig sidde på kontor

Men hvorfor egentlig kaste sig ud i sådan et projekt når de alle tre har gode jobs?

Med et grin karakteriserer Nicolai Iversen sig selv og Thomas Lærke som miljøskadede fra sporten med risikobetonetadfærd som følge. De er ikke bange for at kaste sig ud i noget nyt.

- Nogle gange skal man bare gå efter den første idé, man får. Når jeg engang kommer på plejehjem, så vil jeg gerne kunne sidde og tænke tilbage på en masse ting, jeg har lavet. Måske er det gået godt, måske ikke, siger Thomas Lærke.

Han mener, at basketball-karrieren har uddannet ham til at være kreativ og løsningsorienteret. Det er learning by doing uden skolebænke.

Bakken Bears

Torsdag tager Bakken Bears hul på sæsonen i Basketligaen.

Thomas Lærke og kompagni tager imod Horsens IC i Vejlby-Risskov Hallen med kampstart klokken 19.15.

Bakken Bears er forsvarende dansk mester. De mødte Horsens IC i finaleserien, der endte 4-2.

Derfor har han tidligere selv bygget en pandekagevogn, der blev sat op til Bakken Bears' hjemmekampe, og stiftet et tøjmærke sammen med sin kone.

- Jeg går og laver nogle småprojekter. Nogle små forretningsting som jeg gerne vil have op at køre og som jeg forhåbentligt kan lave, når jeg er færdig med at spille basket. Jeg har jo ikke nogen uddannelse, jeg kan ikke læse. Men jeg er kreativ.

- Der er ikke nogen af os, som har levet basketballlivet, som kan sidde på et kontor når vi er færdige med at spille. Det er simpelthen umuligt fordi vi i så mange år har levet et liv, hvor vi træner to gange om dagen og tager en middagslur imellem.

- Vi bliver nødt til at beskæftige os med noget hvor vi er forholdsvis selvstændige. Som basketballspiller har du utroligt meget selvdisciplin, men vi er ikke vant til at sidde ned i otte timer ad gangen. Det er meget få, der kan det. Så vi bliver nødt til at finde på et eller andet, vi selv sætter i gang.

- Det handler om hvordan vores hjerne er blevet trænet. Dem, der har siddet på en skolebænk og læst, har trænet hjernen i dét. Vi har trænet vores hjerne til at løse problemer. Og hvis det ikke kører, så skal vi træne noget mere. Men jeg taler selvfølgelig meget generelt. Vi er forskellige. Vi har for eksempel Morten (Sahlertz, red.) på holdet, der læser ved siden af. Han er super klog. Men jeg tror ikke engang han kan sidde ned i otte timer hver dag, siger Thomas Lærke.

Annonce

En hård start på venskabet

Det lå ikke lige i kortene, at Thomas Lærke og Nicolai Iversen en dag skulle lave en kaffebar sammen, da de for otte år siden mødte hinanden første gang.

Dengang var Nicolai Iversen, der er 41 år i dag, den store stjerne på Bakken Bears-holdet. Thomas Lærke (30 år) var den unge, fremadstormende københavner, som klubben havde hentet hjem fra udlandet til at gøre det lækre i kampene.

Thomas Lærke har for fire år siden fortalt til denne avis, hvordan det har påvirket ham at vokse op på Amager uden sin far. Han fik en masse knubs som professionel i udlandet, hvor han som meget ung ikke passede ind i de spanske klubber, som han blev kastet rundt imellem, fordi ingen havde sat grænser for ham.

Thomas Lærke (th) og Nicolai Iversen har været holdkammerater i Bakken Bears i mange år. Arkivfoto: Ole Nielsen

Men så kom han til Aarhus og mødte Nicolai Iversen, som mange tidligere holdkammerater nok vil skrive under på altid satte en vis standard for hvordan tingene skulle foregå.

- Da jeg kom til Aarhus hadede Nicolai mig. Og jeg hadede ham. Vi kunne bare ikke lide hinanden, og det ved vi begge godt. Men selvom han hadede mig, så viste han mig, hvordan man gjorde. Godt nok ikke på nogen sød måde, men han viste mig det. Og det er jo fint nok, fordi vi er jo ikke tvunget til at kunne lide hinanden, bare fordi vi er på hold sammen. Han viste mig vejen, og med tiden er vi jo så blevet venner. Det kunne jeg godt have brugt i Spanien, men den type fandt jeg ikke dernede. Derfor havde jeg rigtig godt af at komme til Bakken, fortalte Lærke i artiklen fra 2017.

Otte år efter deres første møde nøjes de nu ikke med at drikke en kop kaffe sammen.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce