Annonce
Østjylland

Tradition har svære vilkår: Ingen studentervogne på gågaden denne sommer

Buus Anlægsgartner er i øjeblikket ved at gennemføre gravearbejdet omkring kalven på Søndergade. Foto: Morten Pape
Der bliver ingen festlige studenterkørsler op og ned ad gågaden i Horsens denne sommer.
Annonce

Horsens: Gågaden i Horsens har gennem årtier lagt fliser til dyttende studentervogne med syngende studenter, der har kurs mod kalven foran det gamle rådhus. Den tradition har svære vilkår denne sommer, mens gågaden bliver renoveret.

Det bekræfter Jette Brandt-Hansen, arkitekt i Plan og By ved Horsens Kommune.

- Det kan ikke lade sig gøre at køre studentervogne gennem gågaden i år, så studenterne må finde på noget andet, siger hun.

Selve traditionen med at danse rundt om kalven kan dog stadig gennemføres.

Det bekræfter Kristian Markvardt, projektleder hos Buus Anlægsgartner, der i disse dage netop er ved at gennemføre gravearbejdet omkring Hugo Liisbergs bronzeskulptur "Hjortebrønd", også kendt som "kalven", foran det gamle rådhus.

- Vi rydder området omkring kalven, inden studenterne kommer. Vi lægger noget stabilgrus og etablerer en adgang til kalven, så de kan holde traditionen i hævd, siger Kristian Markvardt.

Men traditionen forudsætter altså, at studenterne forlader studentervognen og bevæger sig hen til kalven til bens.

Jeg ved godt, det er en tradition, men det er ikke noget, der ødelægger studentertiden. Vi er bare glade for at være blevet færdige, og så fejrer man det.

Amalie Andersen

Annonce

Parkerer ved Torvet

Det til trods har mange af de skoleklasser, der i den kommende tid skal ud at fejre den gennemførte eksamen, fortsat planer om at lægge vejen forbi kalven.

Det fortæller Patrick Bøje, indehaver af Bøje Stundenterkørsel, der foreløbig er booket af 10 lokale klasser.

- Og blandt dem er der seks-syv klasser, der har skrevet ind i ruten, at de skal forbi kalven, siger Patrick Bøje, der plejer at hente tilladelse hos Horsens Kommune, når han skal fragte studenter frem til skulpturen.

En henvendelse, han kan spare sig i år.

- I stedet sætter jeg dem af så tæt på kalven som muligt. Vi parkerer formentlig ved Torvet eller i den anden ende af gågaden og lader dem gå resten af vejen, siger han.

Patrick Bøje er selv vokset op i Horsens og driver sin virksomhed lokalt, så han er helt opmærksom på traditionens betydning.

- Dansen rundt om kalven er et kæmpe højdepunkt for studenterne i Horsens. Derfor plejer vi at sørge for, at de kan komme helt op til kalven, siger han, der foreløbig har planlagt studenterkørsler fra 1. til 4. juli.

Annonce

Må løbe hen til kalven

En af de klasser, der fortsat har planer om at lægge vejen forbi kalven, er 3.s på Horsens Statsskole. Her er det Amalie Andersen, der har stået for at planlægge ruten.

- Jeg havde faktisk ikke tænkt over, at det var et problem, men jeg tænker, at vi bare lægger vejen ind forbi, og så må vi løbe hen til kalven og skåle ved den. Det ville være ærgerligt ikke at tage derind, siger Amalie Andersen, der tager problematikken med sindsro.

- Det er ikke noget, der ødelægger studentertiden. Vi er bare glade for at være blevet færdige, og så fejrer man det, siger hun.

Spørg Folkebladet - Vores Gågade

Gågaden er midt i en ansigtsløftning af de helt store. Ny belægning, ny belysning og meget mere er på vej på byens mest attraktive gade.

Journalisterne på Horsens-redaktionen sætter spot på fremtiden for byens hovedstrøg i kampagnen ”Spørg Folkebladet – Vores Gågade”.

Hvilke spørgsmål rejser renoveringen? Undrer du dig over noget?

Stort eller småt – skriv til os på redaktion.hsfo.dk/spoergfolkebladet, hvor vi samler spørgsmål og svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Coronavirus

Live: Skærpet opmærksomhed på coronaudbrud i yderligere fem byer

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Annonce