Annonce
Debat

Trafik. E45 løser ikke fremtidens trafikproblemer alene

Tre borgmestre fra Østjylland har den seneste tid luftet den holdning, at en ny midtjysk parallelmotorvej ikke kan afhjælpe trængslen på E45, ja den er nærmest overflødig. Eneste kur er en udvidelse af E45 til seks spor fra Vejle til Randers, mener de.

Det er selvfølgelig helt legitimt at kæmpe for sin bys interesser - især i et valgår - men de tre borgmestre misser nogle vigtige pointer. Hvis de kigger ud over kommunegrænsen og ser trafikken i et større perspektiv - også tidsmæssigt - vil de opdage, at der også er brug for en mere vidtgående og fremtidssikret løsning.

For det første nytter det jo ikke noget at udvide med seks spor fra Vejle og nordpå, når Vejle Fjord-broen og hele Trekantområdet stadig er en flaskehals. Så holder man bare der. Det er umuligt at udvide Vejle Fjord-broen yderligere, så parallelmotorvejen vest om Vejle er den eneste løsning. Ikke bare i fremtiden, men om ganske få år. De seneste trafiktal viser nemlig, at broen vil nå sin grænse for kritisk trængsel allerede om et par år.

Østjyderne har helt ret i, at trafikken stiger langs hele E45, og derfor er der selvfølgelig også brug for udvidelser her. Parallelmotorvejen kan ikke stå alene, og det kan udvidelse af E45 heller ikke. Der er brug for en både-og løsning, som vi hele tiden har sagt. Og det giver slet ingen mening at gøre det til et spørgsmål om enten udvidelser eller parallelvej.

I det lidt længere perspektiv burde østjyderne også interessere sig voldsomt for parallelmotorvejen. Vejdirektoratets analyser viser tydeligt, at trafikken vil blive stor - fra 22-43.000 biler i døgnet på de forskellige sektioner i den mest optimale korridor. Det vil give mere luft til væksten langs E45 og skabe et reelt alternativ med 'skiftespor' for nord-syd trafikken ved større ulykker.

Der er selvfølgelig meget lokal trafik, der fortsat skal benytte E45. Den skal selvfølgelig udvides på de mest belastede strækninger - uanset parallelmotorvejen. Men prøv nu at kigge på helheden og se i øjnene, hvad der reelt løser problemerne i fremtiden for Den Jyske Transportkorridor - også længe efter næste valg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce