x
Annonce
Horsens

Trafikken på motorvejene er halveret: En ting er dog uændret

Der er stadig biler på de danske motorveje, men cirka halvdelen af trafikken er forsvundet på grund af corona-nedlukningen. Billedet her er fra den fynske motorvej og taget før, coronavirussen kom til Danmark. Arkivfoto: Michael Bager
Antallet af køretøjer på motorvejene omkring Horsens bliver ved med at falde, og i weekenden er der næsten 60 procent mindre trafik. På et punkt er det dog uændret.

Østjylland: En helt naturlig konsekvens af Danmarks nedlukning er færre biler på vejene, og der er ingen tvivl om, at mange danskere arbejder hjemmefra og i øvrigt ikke bevæger sig så meget rundt.

Vejdirektoratet har trafiktællere flere steder i landet, og for Horsens-området findes de mest interessante på motorvejen ved Ejer Bavnehøj og ved Vejlefjordbroen. Her falder antallet af biler støt, viser opgørelsen fra sidste uge - altså uge 12.

I starten af ugen var der godt og vel 40 procent færre biler sammenlignet med uge ni, da coronavirussen endnu ikke havde gjort sit indtog i dagligdagen. Fredag var faldet oppe på henholdsvis 45 og 49 procent for henholdsvis Vejlefjordbroen og Ejer Bavnehøj.

Annonce

Lastbiler på normalt niveau

Tallene overrasker ikke Niels Erik Wegener Moltved, der er projektleder ved Vejdirektoratet. I hvert fald ikke, når det kommer til personbiler:

- Nej, for vi skal blive derhjemme. Men vi kan også se, at antallet af lastbiler forbliver på det hidtidige niveau, og det viser, at store dele af samfundet stadig fungerer, for de kører varer ud til butikkerne, medicinaludstyr til sygehusene og materialer til virksomhederne, siger han.

At faldet er blevet større i løbet af den seneste uge, har han et forsigtigt bud på en forklaring til.

- Min personlige tolkning er, at det tager tid at komme ind i nye rutiner, så jeg tror, at tallene godt kan falde yderligere. Det her er en proces, folk skal vænne sig til, og det kan jo for eksempel være, at man skal handle anderledes ved at pulje sine indkøb til en stor tur om ugen frem for at handle dagligt. På den måde kan der være mange parametre, siger han.

Endnu færre i weekenden

I weekenden er trafiktallene endnu lavere. Her kørte der 60 procent færre køretøjer på den østjyske motorvej i uge 12 set i forhold til uge ni.

Niels Erik Wegener Moltved tror, at forklaringen ligger i, at det kun er den nødvendige basistrafik, man ser på vejene i weekenden.

- Og så er mange af de aktiviteter, for eksempel sport, som folk kører ud til i weekenden, lukket ned lige nu, siger han og henviser til Trafikvaneundersøgelsen, som DTU, Danmarks Tekniske Universitet, står bag.

Her viser seneste opgørelse, som dækker trafikken i 2018, ganske rigtigt, at en stor del af danskernes bilforbrug kommer fra "ærinder" og "fritid", hvor blandt andet ferie og udflugter, familiebesøg, idræt og fritidsaktiviteter hører under. Det dækker over 60 procent af alle køreture, mens arbejde og uddannelse står for en fjerdedel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce