Annonce
Aarhus

Train og kunstakademi har kurs mod Sydhavnen

Århus: Judith Schwarzbart, rektor for Det Jyske Kunstakademi i Mejlgade, der har planer om at blive en del af Sydhavnen i fremtiden. Foto: Michael Svenningsen
Spillestedet Train og Det Jyske Kunstakademi planlægger at blive en del af den kommende kultur- og erhvervsbydel på Sydhavnen. Begge får ekstra penge med på rejsen i den budgetaftale, byrådet har indgået.

AARHUS: Med blandt andet ekstra tilskud til spillestedet Train og til Det Jyske Kunstakademi i budgetforliget varmer byrådet op til det fremtidige sydhavnsområde.

Såvel Train som kunstakademiet er blandt de aktører, der indgår i planerne for en omdannelse af Sydhavnen nord for Jægergårdsgade til et kultur- og erhvervsområde med plads også til socialt udsatte og til iværksættere. Planer som Aarhus Kommune og entreprenørfirmaet A. Enggaard a/s for tiden er ved at lægge sidste hånd på, inden de skal forelægges byrådet.

Train og kunstakademiet får med budgetforliget øget de årlige tilskud med 600.000 kr.

Annonce

Train med i lydfællesskab

- Dejligt, lyder det fra Carsten V. Nielsen, direktør for Train, der for halvandet år siden blev omdannet til en almen fond.

- Det ekstra tilskud gør os robuste i forhold til overgangsfasen til det nye på Sydhavnen.

Planen er, at Train i løbet af fire-fem år flytter ind i nybyggeri på Sydhavnen og bliver en del af et større fællesskab omkring lyd. Et fællesskab, der også omfatter Lydhavnen, der allerede i dag er i området.

- I dag er vi lidt udfordret på pladsen. I et nybyggeri på Sydhavnen får vi mere plads og bedre mulighed for at være med til at udvikle musikscenen i Aarhus, siger Carsten V. Nielsen og fortsætter:

- Vi er meget forhåbningsfulde og tror, at vi kommer til at få noget, der er helt unikt ikke bare i Aarhus med i hele landet.

Råd til at flytte

Også hos Det Jyske Kunstakademi er der jubel over det ekstra tilskud.

- Nu får vi mulighed for nye visioner for skolen med en skærpet profil, at inddrage moderne teknik til animation og lignende, nye samarbejder og et residency program, siger en glad rektor Judith Schwarzbart.

Og tilskuddet sender kunstakademiet i retning mod kunstbyen i Sydhavnen.

- Nu får vi råd til at flytte til området og at drive akademiet, siger rektor.

Planen er er skaffe penge fra fonde til byggeriet på Sydhavnen, det vil sige omkring 27 millioner kroner.

- Vi vil gerne eje bygningerne selv og har nu fire år til at skaffe pengene til bygningen. Helst vil vi eje det hele, så vi får omkring 2000 kvadratmeter, siger Judith Schwarzbart.

Hoteller og socialt udsatte

Plads til socialt udsatte er et element i profilen for det nye sydhavnskvarter. Og også det område indgår i budgetforliget.

Her er der reserveret otte mio. kr. til køb af byggeret til en permanent placering af et varigt tilbud til socialt udsatte på grundstykket mellem jernbanebroerne over Spanien.

I planerne for byggeri af i alt 75.000 etagekvadratmeter på Sydhavnen indgår blandt andet også et par hoteller og kontorer til virksomheder.

Koncertplads og filmpulje

På kulturområdet betyder budgetaftalen også, at pengene nu er hjemme til at lave koncertpladsen ved Eskelund, hvor blandt andre Northside skal foregå fra 2021. Salling-fondene har tidligere doneret 11 mio. kr. til koncertpladsen, og nu har byrådet så afsat yderligere 20 mio. kr. til formålet.

Også Den Vestdanske Filmpulje får med budgetaftalen flere penge i kassen: 2,6 millioner kr. så de otte deltagende kommuner i Den Vestdanske Filmpulje nu tilsammen yder 10 millioner kr.

Det får filmpuljen til at svulme op. De 10 mio. kommunale kroner udløser nemlig et statsligt tilskud på hele 23,7 millioner kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce