Annonce
Aarhus

Train og kunstakademi har kurs mod Sydhavnen

Århus: Judith Schwarzbart, rektor for Det Jyske Kunstakademi i Mejlgade, der har planer om at blive en del af Sydhavnen i fremtiden. Foto: Michael Svenningsen
Spillestedet Train og Det Jyske Kunstakademi planlægger at blive en del af den kommende kultur- og erhvervsbydel på Sydhavnen. Begge får ekstra penge med på rejsen i den budgetaftale, byrådet har indgået.

AARHUS: Med blandt andet ekstra tilskud til spillestedet Train og til Det Jyske Kunstakademi i budgetforliget varmer byrådet op til det fremtidige sydhavnsområde.

Såvel Train som kunstakademiet er blandt de aktører, der indgår i planerne for en omdannelse af Sydhavnen nord for Jægergårdsgade til et kultur- og erhvervsområde med plads også til socialt udsatte og til iværksættere. Planer som Aarhus Kommune og entreprenørfirmaet A. Enggaard a/s for tiden er ved at lægge sidste hånd på, inden de skal forelægges byrådet.

Train og kunstakademiet får med budgetforliget øget de årlige tilskud med 600.000 kr.

Annonce

Train med i lydfællesskab

- Dejligt, lyder det fra Carsten V. Nielsen, direktør for Train, der for halvandet år siden blev omdannet til en almen fond.

- Det ekstra tilskud gør os robuste i forhold til overgangsfasen til det nye på Sydhavnen.

Planen er, at Train i løbet af fire-fem år flytter ind i nybyggeri på Sydhavnen og bliver en del af et større fællesskab omkring lyd. Et fællesskab, der også omfatter Lydhavnen, der allerede i dag er i området.

- I dag er vi lidt udfordret på pladsen. I et nybyggeri på Sydhavnen får vi mere plads og bedre mulighed for at være med til at udvikle musikscenen i Aarhus, siger Carsten V. Nielsen og fortsætter:

- Vi er meget forhåbningsfulde og tror, at vi kommer til at få noget, der er helt unikt ikke bare i Aarhus med i hele landet.

Råd til at flytte

Også hos Det Jyske Kunstakademi er der jubel over det ekstra tilskud.

- Nu får vi mulighed for nye visioner for skolen med en skærpet profil, at inddrage moderne teknik til animation og lignende, nye samarbejder og et residency program, siger en glad rektor Judith Schwarzbart.

Og tilskuddet sender kunstakademiet i retning mod kunstbyen i Sydhavnen.

- Nu får vi råd til at flytte til området og at drive akademiet, siger rektor.

Planen er er skaffe penge fra fonde til byggeriet på Sydhavnen, det vil sige omkring 27 millioner kroner.

- Vi vil gerne eje bygningerne selv og har nu fire år til at skaffe pengene til bygningen. Helst vil vi eje det hele, så vi får omkring 2000 kvadratmeter, siger Judith Schwarzbart.

Hoteller og socialt udsatte

Plads til socialt udsatte er et element i profilen for det nye sydhavnskvarter. Og også det område indgår i budgetforliget.

Her er der reserveret otte mio. kr. til køb af byggeret til en permanent placering af et varigt tilbud til socialt udsatte på grundstykket mellem jernbanebroerne over Spanien.

I planerne for byggeri af i alt 75.000 etagekvadratmeter på Sydhavnen indgår blandt andet også et par hoteller og kontorer til virksomheder.

Koncertplads og filmpulje

På kulturområdet betyder budgetaftalen også, at pengene nu er hjemme til at lave koncertpladsen ved Eskelund, hvor blandt andre Northside skal foregå fra 2021. Salling-fondene har tidligere doneret 11 mio. kr. til koncertpladsen, og nu har byrådet så afsat yderligere 20 mio. kr. til formålet.

Også Den Vestdanske Filmpulje får med budgetaftalen flere penge i kassen: 2,6 millioner kr. så de otte deltagende kommuner i Den Vestdanske Filmpulje nu tilsammen yder 10 millioner kr.

Det får filmpuljen til at svulme op. De 10 mio. kommunale kroner udløser nemlig et statsligt tilskud på hele 23,7 millioner kr.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce