Annonce
forside

Transporterede millioner på tværs af Europa: To mænd dømt og udvist

To mænd i 40'erne blev onsdag idømt lange fængselsstraffe for at transportere millioner af kroner på tværs af Europa. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Lange straffe til to mænd i 40'erne for deres rolle i transporten af et stort pengebeløb, der stammer fra kriminalitet.

AARHUS: To mænd på henholdsvis 43 og 41 år blev onsdag idømt lange fængselsstraffe ved Retten i Aarhus for deres rolle i transporten af millioner af kroner, der stammer fra kriminel aktivitet.

Begge blev dømt for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Den 43-årige erkendte i retten, at han igennem en periode havde afhentet cirka 34 millioner kroner, som han efterfølgende vekslede til euro og fik transporteret til Holland og Spanien. Det takserede retten til fire års fængsel.

Den 41-årige erkendte sin rolle som pengekurer i en del af disse transporter, og han erkendte i retten, at han havde transporteret cirka 18 millioner kroner til Holland og Spanien. Han fik en dom på to år og seks måneders fængsel.

Der blev hos den 43-årige blandt andet konfiskeret 800.000 kroner som udbytte, samt en Volvo XC90, som han havde anvendt til at transportere pengene ned gennem Europa. Hos den 41-årige blev der konfiskeret et mindre beløb på 15.500 svenske kroner samt 770 Euro.

Begge mænd blev udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Den 43-årige ankede med påstand om formildelse, mens den 41-årige modtog dommen. De blev begge fængslet efter dom.

Annonce

Ikke mange lignende domme

Sagen har baggrund i en større anholdelsesaktion 7. marts 2018, hvor politiets enhed Særlig Efterforskning Vest (SEV) i en nøje planlagt og koordineret aktion efter mange måneders efterforskning anholdt et større antal personer, hvoraf 15 personer den følgende dag blev fremstillet i Retten i Aarhus og varetægtsfængslet.

Den 43-årige blev anholdt 27. februar 2018.

Anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Morten Rasmussen, er godt tilfreds med dommen.

- De to mænd erkendte deres rolle i transporten af disse meget store pengebeløb, og retten har udmålt straffen til henholdsvis fire år og to år og seks måneder. Dette er meget godt i tråd med praksis, selvom der ikke findes mange domme, hvor der er dømt for så mange penge, siger han.

En række personer har nu fået dom, men flere afventer fortsat en afgørelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce