Annonce
Aarhus

Travl kronprinsesse: Mary var på tredobbelt Aarhus-besøg

Kronprinsesse Mary viser sin glæde for børnene på Trøjborg. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Kronprinsessen havde tre besøg i Aarhus på samme dag og sluttede på sydkoreansk.

AARHUS: Onsdagen blev travl for kronprinsesse Mary i Aarhus. Tre steder i byen fik besøg af kronprins Frederiks hustru fra Australien.

Der var to anledninger.

Dels ønskede kronprinsessen at se, hvordan frivilligheden har udmøntet sig i Aarhus, der i 2018 var Europæisk Frivillighedshovedstad - det handlede de to første besøg om - og dels skulle Mary deltage i åbningen af kulturåret for 60 års samarbejde mellem Danmark og Sydkorea i Kunsthal Aarhus.

Det ene sted endte det nærmest som en fest. Den smukke mor til fire fik endnu flere børn at se, end når hun er hjemme. En gang om ugen er der leg for børn på Plejehjemmet Trøjborg, men onsdag var løjerne flyttet ind til naboen Frivillighuset Trøjborg. Foreningen Samværd med Esra Alici Pedersen i spidsen står for det hele, og kronprinsesse Mary var så begejstret for at opleve de glade børn, at hun legede og dansede med dem.

Inden besøget for den dansk-sydkoreanske fejring i Kunsthal Aarhus besøgte Mary samlingsstedet for hverdagsaktivister "Sager, der samler" i Vestergade. Så var det slut på frivilligheden.

Kim Beom ser på vores hverdagsting, tvister dem og lader os se på dem igen, i et anderledes lys.

Jacob Fabricius, direktør i Kunsthal Aarhus.
Kuk-kuk, er du der? Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

400 gæster hos kunsthallen

Direktør Jacob Fabricius i Kunsthal Aarhus havde til lejligheden meget passende sørget for en udstilling af den internationalt anerkendte kunstner Kim Beoms værker.

Besøget af officielle repræsentanter fra Sydkorea var stort, og i det hele taget kunne kunsthallen notere op mod 400 gæster, så der var trængsel.

Kronprinsessen, sydkoreanerne og blandt andre kulturminister Mette Bock blev vist rundt i udstillingen af Jacob Fabricius i følgeskab med den overmåde beskedne Kim Beom, og derefter var der taler og musik i kunsthallens nederste etage.

Her fik gæsterne uden for programmet et indtryk af dansk møbelarkitektur. Kunsthallen havde i dagens anledning lånt forskellige modeller af stole fra kollektionen Warm Nordic, som den århusianske arkitekt Frantz Longhi ejer.

Højt til vejrs. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce

Han er produktiv i sin nytteløshed

Jacob Fabricius knyttede Dronning Margrethes nytårstale fra 2017 til Kim Beoms udstilling.

- Mange kunstneres værker kan synes nytteløse, ubrugelige på overfladen, og nogle vil se Kim Beoms værker som ubrugelige, men han er meget produktiv i sin nytteløshed. Han ser på vores hverdagsting, tvister dem og lader os se på dem igen, i et anderledes lys, sagde han.

Akkurat som da Dronning Margrethe opfordrede danskerne til at gøre noget nytteløst og anderledes end det, vi plejer, og sagde:

- Det er vigtigt med erfaringer, der taler til vores sanser, noget, der tænder vores fantasi og gør verden større. Når alt kommer til alt er det ikke så nytteløst, sagde dronningen.

Også kulturminister Mette Bock og kulturrådmand i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad, talte, ligesom Koreas ambassadør i Danmark, Jai Chul Choi og andre repræsentanter for Sydkorea havde ordet.

Blandt de mange gæster var Erlend Høyersten, direktør på Aros, Karin Salling og kulturdirektør i Aarhus, Kirsten Jørgensen.

Udstillingen i Kunsthal Aarhus kan ses til 19. maj.

Kronprinsesse Mary talte med mødrene og deres børn. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Flere generationer var med i Frivillighuset Trøjborg. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Idyl og glæde hos små og store, unge og gamle. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Mary og borgmester Jacob Bundsgaard taler med Esra Alici Pedersen, der har stiftet Foreningen Samværd. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Børn overalt. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
I Kunsthal Aarhus. Fra venstre direktør Jacob Fabricius, kronprinsesse Mary, protektor Suejin Kang fra Sydkorea og kulturminister Mette Bock. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Jacob Fabricius fortæller om Kim Beoms værker, mens kronprinsessen spejles i glasset, og Mette Bock ser til. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce