Annonce
Sport

Tre 'århusianere' indstillet til Kulturministeriets Idrætspris

Maja Alm er indstillet til Kulturministeriets Idrætspris. Blandt andet fordi hun vandt flere medaljer ved årets VM i Letland. Foto: Scanpix

10. december bliver vinderen af Kulturministeriets Idrætspris fundet, men fredag blev de 13, der er indstillede, offentliggjort. Flere århusianere er på listen.

IDRÆTSPRIS: Maja Alm, Karl Vilhelm Nielsen og VM i sejlsport. Det er de tre 'århusianere', der kan løbe med titlen som vinder af Kulturministeriets Idrætspris. Århusianerne er nomineret sammen med 10 andre.

Prisen har til formål at hylde dansk idrætsliv for både at favne bredden og eliten. Den uddeles til nogen, der har ydet en ekstraordinær præstation eller indsats for det danske idrætsliv.

Der er syv forskellige organisationer, der har kunnet indstille, hvem de synes der skal vinde. Det er Team Danmark, der har nomineret orienteringsløberen Maja Alm. Begrundelsen er, at hun igennem flere år har markeret sig som en af verdens absolut orienteringsløbere, samtidig med at hun læser til tandlæge på Aarhus Universitet. Derfor er hun ifølge Team Danmark en fornem ambassadør for den danske eliteidrætsmodel.

Karl Vilhelm Nielsen er nomineret af Parasport Danmark. En organisation han selv har været næstformand for i mange år, ligesom han selv har været med til at stifte den. Derudover er han også stifter af Lavia Århus, der er en handicapidrætsforening.

Den sidste århusianske nominerede er VM i sejlsport, der blev afholdt på havnen i Aarhus. Det er Danmarks Idrætsforbund, der har indstillet mesterskabet til prisen. Indstillingen kommer fordi arrangørerne har formået at gøre sporten publikumsvenlig, ligesom Danmarks Idrætsforbund også roser arrangementet for dets bæredygtighedsinitiativer.

Annonce

De 13 indstillede til prisen er:Anti Doping Danmark har indstillet:o Dansk Atletik Forbund

Parasport Danmark har indstillet:o Karl Vilhelm Nielsen (tidl. formand for Parasport Danmark)

Danmarks Idrætsforbund har indstillet:o Royal Run

o Danmarks Ishockey Union og Sport Event Denmark for afholdelse af VM i ishockey

o Dansk Sejlunion, Sailing Aarhus, Aarhus Kommune, Region Midtjylland og Sport Event Denmark for afholdelse af VM i sejlsport

Team Danmark har indstillet:o Maja Alm (orienteringsløber)

o Michael Kjær (professor)

o Caroline Wozniacki (tennisspiller)

DGI har indstillet:o Furesø Løbeklub ved formand Tine Ringgaard

o Hovedstadens Svømmeklub

o Torben Ulrich (forfatter og tidl. tennisspiller)

Dansk Firmaidrætsforbund har indstillet:o Ib Østergaard (lokal ildsjæl og initiativtager til Ladies Mud Race)

Kulturministeriets Forskningsudvalg har indstillet:o Peter Krustrup (professor)

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce