Annonce
Debat

Tre århusianere tænker nyt om plejehjem: Lad os diskutere, hvordan vi vil bo som gamle

"Måske skal man tænke i helt nye former for plejehjem. Oprettelsen af Generationernes Hus på Aarhus Ø er et eksempel på, hvad en ny form kan gøre, men det har taget mange, mange år at etablere. Måske er der andre uprøvede muligheder, der kan etableres i de eksisterende plejeboliger", skriver Knud Ramian, Eva Tørnæs og Christian Christensen. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Plejehjemmene i Aarhus har brug for et bedre image. Men hvordan får de det?

På et nationalt ældretopmøde vil man diskutere organisering af ældreplejen, tilsyn, pårørende, mere personale, kvalitet og kompetencer. Det lyder fint, men det kan være svært for almindelige mennesker at forestille sig, hvordan det ændrer beboernes hverdag. Hvordan skaber det mere livslyst og velvære i hverdagen?

Måske skal man tænke i helt nye former for plejehjem. Oprettelsen af Generationernes Hus på Aarhus Ø er et eksempel på, hvad en ny form kan gøre, men det har taget mange, mange år at etablere. Måske er der andre uprøvede muligheder, der kan etableres i de eksisterende plejeboliger. Kan en af mulighederne være profilplejehjem? Vi ved det ikke, men vi er tre medlemmer af FUAM - Foreningen til Udvikling af Alderens Muligheder - som vil finde ud af det!

Annonce

Københavns Kommune har gennem mange år haft profilplejehjem. De har nu otte profilplejehjem, og flere er på vej, så de har åbenbart ikke fortrudt.

Mulighederne for nye former for plejehjem - også profilplejehjem - skal drøftes grundigt og åbent i Aarhus. Det er ikke klart, om og hvordan ideen kan eksporteres.

Profilplejehjem etableres på basis af beboernes interesser. Et af hjemmene har fokus på mangfoldighed, hvor mennesker bor sammen på tværs af etnicitet, kultur og sprog. Et andet plejehjem har fokus på sport og leg, et har udeliv og dyr, et har fokus på mad, et på musik, et på LGBT+, et på fag og håndværk, og et dyrker kunst og kultur.

Profilen kan give nye former for samvær både mellem beboere, pårørende og personale, men det kræver stadig en engageret ledelse at få det til at lykkes.

Når man er visiteret til et plejehjem, kan man ønske at komme på et profilplejehjem. Det betyder, at man må vente på en plads og ikke længere kan forvente plads inden for fire uger, som er den frist, København arbejder med.

På trods af profilen er de fleste af beboerne ganske almindelige plejehjemsbeboere med almindelige behov for pleje. Profilplejehjemmene har haft puljepenge til at starte på, men har nu den samme økonomi som andre plejehjem.

Mulighederne for nye former for plejehjem - også profilplejehjem - skal drøftes grundigt og åbent i Aarhus. Det er ikke klart, om og hvordan ideen kan eksporteres. Derfor inviterer FUAM-medlemmerne til et informations- og debatmøde på Dokk1 mandag 6. september. Her kan man møde to forstandere fra københavnske profilplejehjem og forvaltningschefen for plejehjemmene i Aarhus. Tilmelding er nødvendig til en af os skribenter af dette indlæg.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Folketingsmedlem og skolepædagog: Det er på tide at sikre minimumsnormeringer i SFO’erne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce