Annonce
Aarhus

Tre århusianske perler vinder fornem arkitekturpris

Boligforeningen AL2Boligs træbebyggelse Lisbjerg Bakke tegnet af arkitektfirmaet Vandkunsten er en af de tre vindere af årets arkitekturpris. Foto: AL2Bolig

Salling Rooftop, Rømerhus og boligbebyggelsen Lisbjerg Bakke bliver præmieret og får Aarhus Kommunes Arkitekturpris 2018

AARHUS: Med en million besøgende i løbet af de første otte måneder efter åbningen er det for længst slået fast, at Salling Rooftop er noget særligt.

Nu har byrummet på toppen af stormagasinet på Strøget fået en anden type bevis på, at det er noget helt ud over det sædvanlige.

Mandag blev Salling Rooftop og arkitekterne bag - Rambøll Arkitektur - belønnet med Aarhus Kommunes Arkitekturpris 2018.

Prisen for godt og smukt byggeri blev givet til tre meget forskelligartede projekter. Udover byrummet over Salling præmieres Rømerhus og E + N Arkitektur A/S for renoveringen og den totale nyindretning af Rømerhus ved Clemens Bro.

Endelig fik også boligbyggeriet Lisbjerg Bakke, der er bygget af træ og tegnet af arkitektfirmaet Vandkunsten for boligforeningen AL2Bolig, Aarhus kommunes Arkitekturpris 2018.

De øvrige nominerede

Udover de tre vindere af Aarhus Kommunes Arkitekturpris var en række byggerier nomineret til prisen.

Blandt dem var Posthusbygningen med det gyldne skær på hjørnet af Vesterbro Torv og Vesterport.

Et par af boligbyggerierne på den gamle fragtmandscentral - nemlig Søren Frichs Vej 51 og Lokesvej 9-11.

Restaurant Anker på Lystbådehavnen.

De tre nye offentlige toiletter ved Moesgaard, Ballehage og i Skanseparken.

Og endelig letbanens design, der særligt fremhæves for at være smukt integreret i forhold til den nye havneplads.

Rundhøj omdrejningspunkt

Arkitekterne bag byggerierne får en præmie på 10.000 kroner hver samt et diplom. Bygherrerne får overrakt diplom og plakette til opsætning på bygningen.

Foruden de tre priser blev også Stadsarkitektens Særpris for midlertidig arkitektur uddelt. Den går til Omdrejningspunkt på Rundhøj Torv - et møde- og aktivitetssted skabt af to sammenbyggede containere og placeret hvor der tidligere lå en udtjent tankstation.

Omdrejningspunkt er skabt af Eske Bruun, Kondens Arkitekter, der med stadsarkitekt Stephen Willacys ord fuldstændig har transformeret Rundhøj Torv.

Shopping-op­levelsen i det totalt nyindrettede Rømerhus er i en klasse for sig og styrkes af de skulpturelt de­signede trapper, hvorfra man kan nyde Christian Lemmertz' dramatiske kunstneriske udsmykning, lyder det blandt andet i begrundelsen for, at Rømerhus får årets arkitekturpris. Foto: Engedal
Annonce

Udstilling på Dokk1

Præmieringen sker på baggrund af en vurdering af godt 20 nybyggerier i kommunen.

Bedømmelseskomiteen, der har udvalgt årets prismodtagere, bestod af rådmand Bünyamin Simsek, rektor Torben Nielsen, Arkitektskolen i Aarhus, billedkunstner Jan Balling, Stadsarkitekt Stephen Willacy, arkitekt Susanne Pedersen, Byggeri samt civilingeniør Katrine Kracht, Vandmiljø og Landbrug.

Årets felt af mulige vindere har været særdeles stærkt, mener teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V).

- Det har været en stor fornøjelse at se alle de nominerede byggerier. Det vidner om, at selvom Aarhus udvikler sig meget hurtigt, så bliver der ikke slækket på kvaliteten. Det er glædeligt, og det er også et vigtigt signal fra bygherrerne om, at man ikke går på kompromis med arkitekturen, siger han.

Plancher af de vindende og de nominerede byggerier bliver udstillet på Dokk1 fra 2. til 10. oktober. Her kan alle stemme på deres personlige favorit blandt de fire prismodtagere.

Salling Rooftop er for længst blevet en af byens store attraktioner. Nu er byrummet på toppen af Salling også blevet præmieret med Aarhus Kommunes Arkitekturpris 2018. Foto: Aarhus Kommune
Omdrejningspunkt Rundhøj - to sammenbyggede containere, der tjener som mødested på Rundhøj Torv, får Stadsarkitektens Særpris for midlertidig arkitektur. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce