Annonce
Østjylland

Tre bud på observatorium

Foreningen Carina Observatoriets Venner fik i 2008 sat kuppel på det gamle observatorium. Siden har bygningen stort set stået urørt hen. Arkivfoto
Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur håber at vinde budruden på det gamle Køhls Observatorium i Odder

Odder: I sidste uge udløb budfristen på Torvald Køhls Observatorium, som Odder Kommune har sat til salg. Et af de afgivne bud kommer fra By og Land Odder - Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur.

Navnet på de to andre budgivere holder Odder Kommune, ganske som reglerne foreskriver det, tæt ind til kroppen så længe, der ikke er truffet en afgørelse.

Sagen vil ifølge borgmester Uffe Jensen (V) først blive behandlet på byrådsmødet mandag 1. marts, så når avisen kan oplyse, at Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur er en af budgiverne, skyldes det, at foreningen selv oplyser det.

- Vi fortæller om vores budgivning, fordi vi gerne vil holde gryden og kog og takke alle de privatpersoner og virksomheder, som på ganske få uger har givet tilsagn om at ville støtte vores ønske om, at observatoriet i Åbygade skal være en del af den aktuelle byudvikling i midtbyen. Vores håb er, at observatoriet på sigt kan blive et sted, hvor byens borgere, erhvervsdrivende, skolebørn og turister kan mødes, siger formanden Nicolai Bisgaard, der ikke vil oplyse, hvad buddet lyder på. Kun at flere har givet løfte om et femcifret beløb. Mindsteprisen er ifølge udbudsmaterialet 25.000 kroner.

- Det er helt overvældende, og det bekræfter os kun i, at Odders borgere ikke kun ønsker at bevare observatoriet, men også at renovere det. Så vi håber naturligvis, at vi bliver hørt, siger han.

Annonce

Ny forening

Skulle det blive Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur, der får fingrene i observatoriet, bliver det dog ikke foreningen, som kommer til at stå på den endelige købskontrakt.

I givet fald skal der nemlig stiftes en støtteforening, der skal stå som ejer, og som skal sørge for renovering af bygningen, som står i haven ved Villa Carina i Åbygade 7. En af de første opgaver bliver formentlig at skabe adgang til bygningen via en p-plads i Nørregade. Derefter følger en større renovering af "havehuset", som har stået aflåst hen siden 2011.

Foreløbig har Odderegnens Forening for Bygnings- og Landskabskultur forhørt sig hos flere fonde - og ifølge Nicolai Bisgaard har en enkelt vist positiv interesse.

Annonce

Ingen kommunal støtte

Borgmester Uffe Jensen (V) hilser alle tre bud velkommen og ser frem til, at de skal behandles i byrådet.


Jeg vil også advare nye ejere imod, at det bliver meget dyrt at renovere bygningen.

Uffe Jensen (V), borgmester Odder Kommune


Samtidig understreger han, at byrådet ikke er forpligtet til at vælge det højeste.

- I bund og grund tror jeg, at langt de fleste byrådsmedlemmer helst ser, at det gamle observatorium bliver renoveret, og at der laves en form for offentlig adgang. Det er jo en spændende del af kommunens historie. Men jeg vil også advare nye ejere imod, at det bliver meget dyrt at renovere bygningen. Såvidt jeg husker, vil det koste 700.000 kroner alene at renovere den udvendige del af bygningen. Det er netop en af grundene til, at Odder Kommune har valgt at sælge den fra, siger borgemesteren, og understreger, at nye ejere ikke skal forvente kommunal støtte fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce