Annonce
Byudvikling

Tre ideer - og en ekstra - hædret: Sådan kan det nye p-hus i Sydhavnen se ud

Parkeringshuset kommer til at ligge i området omkring Kulbroen i Sydhavnen. Foto: Kim Haugaard
Tre ideer blev præmieret og en fjerde fik hædrende omtale ved en præsentation af ideerne til det nye parkeringshus i Sydhavnen tirsdag eftermiddag.

AARHUS: Et nyt parkeringshus i det nye kvarter på Sydhavnen begynder så småt at tage form. Tirsdag eftermiddag blev tre projekter præmieret for deres bud i den idékonkurrence, som Aarhus Kommune udskrev for projektet.

Parkeringshuset skal kunne rumme 700 biler, og derudover "være med til at skabe liv og binde bydelen sammen," som det hedder i en pressemeddelelse fra Teknik og Miljø ved Aarhus Kommune.

Der er ikke tale om, at et projekt har vundet konkurrencen, men om tre projekter, som på hver sin måde skal bidrage til områdets udformning. Derfor er det også mere idéer end løsninger, som har været afgørende for udfaldet, siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek.

- Vi har fokuseret på gode ideer frem for konkrete løsninger, og det glæder mig at se de mange gode bud, der er kommet på, hvordan et parkeringshus kan bidrage til at skabe en levende bydel, siger han.

Nu skal Bünyamin Simsek og hans kolleger hos Aarhus Kommune i gang med samtaler med folkene bag projekterne, så man kan finde ud af, hvor mange af ideerne, der kan føres ud i livet. På den måde kommer det nye parkeringshus formentlig til at ligne en blanding af de tre projekter, som du kan se herunder.

Alle 21 konkurrenceforslag vil blive udstillet i Bylageret på Kalkværksvej til 17. januar 2020. Herefter vil forslagene blive udstillet frem til 31. januar 2020 i Blixens i Brabrand. Det vides endnu ikke, hvornår det parkeringshus.

Annonce

1. "Park with AarhUS"

Illustration: Open Platform og JaJa Architects

Førstepræmien går til Open Platform ApS og JaJa Architects ApS og projektet "Park with AarhUS".

2. "Fra kul til kål"

Illustration: Labland

Andenpræmien går til DRAW STUDIO og projektet "Fra kul til kål"

3. "Arbejderparken"

Illustration: Draw Studio

Tredjepræmien går til LABLAND og projektet "Arbejderparken".

Hædrende omtale: "Rum til biler - Rum til mennesker"

Illustration: Rubow

Udover første- anden- og tredjepræmien modtager RUBOW Arkitekter A/S hædrende omtale for deres projekt "Rum til biler – Rum til mennesker"

Kriterierne for udvalgets beslutning

  • Bedømmelsesudvalget har foretrukket de projekter, der har evnet at skabe tydelige og let forståelige ruter for biler og fodgængere fra indkørsel til udgang og omvendt.
  • Generelt har bedømmelsesudvalget fokuseret på den optimale placering af husets funktioner i relation til by og flow (herunder Den Rekreative Forbindelse) og sekundært den specifikke programmering af rum og flader.
  • Projekternes fokus på bæredygtighed spænder vidt fra at inkorporere solceller i taget, fremme moderne og bæredygtig mobilitet til at bygge selve huset med et minimum af CO2 udledning. Bedømmelsesudvalget vurderer, at de bedste projekter formår at samle flere tiltag i en realistisk og samlet bæredygtig strategi.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce