Annonce
Østjylland

Tre litauere dømt og udvist: Stjal cykler til en værdi af mere end én million kroner

Arkivfoto: Kim Haugaard
Tre litauiske mænd får over et års fængsel og udvisning af landet for organiserede indbrud og tyverier af dyre specialcykler til en samlet værdi af 1.275.000 kroner. Det ene af indbruddene blev begået i cykelforretningen Allbike på Messingvej i Randers.

Randers/Silkeborg: Natten til mandag 15. april klokken 04.18 gik alarmen i en cykelforretning på Viborgvej i Silkeborg, men da patruljen fra Midt- og Vestjyllands Politi kom frem, var indbrudstyvene væk og havde taget 13 dyre specialcykler til en samlet værdi af cirka 300.000 kroner med sig derfra.

Hvad indbrudstyvene ikke vidste var, at politiets særlige efterforskningsenhed, Særlig Efterforskning Vest, allerede var på sporet af dem. Efterforskerne havde nemlig i længere tid holdt øje med tyvene, der var mistænkt for at stå bag to lignende indbrud. Et, der var begået 25. februar mod cykelforretningen Allbike på Messingvej i Randers, hvor der blev stjålet 13 cykler til en samlet værdi af cirka 475.000 kroner, og et, der var begået 25. marts mod en cykelforretning på Håndværkervej i Silkeborg, hvor der blev stjålet 25 cykler til en samlet værdi af cirka 500.000 kroner.

Annonce

Standset ved grænsen

Politiet havde en formodning om, at indbrudstyvene ville køre direkte mod grænsen, og den antagelse viste sig at holde stik. Klokken 06.07 - under to timer efter alarmen gik i Silkeborg - blev der i en koordineret aktion mellem Midt- og Vestjyllands Politi, UKA (Udlændingekontrolafdelingen) og Særlig Efterforskning Vest, standset to biler ved grænseovergangen ved Sæd nær Tønder.

I bilerne sad tre litauiske mænd på 29, 38 og 42 år og i den ene af bilerne lå alle cyklerne fra indbruddet i Silkeborg. De tre mænd blev anholdt og sigtet for de tre indbrud fra 25. februar i Randers, 25. marts i Silkeborg og nattens indbrud i Silkeborg. De blev dagen efter fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Randers og varetægtsfængslet.

Fængsel og udvisning

I denne uge blev der afsagt dom i sagen i retten i Randers. Her blev den 29-årige mand dømt for alle tre indbrud og indkasserede dermed et år og ni måneders fængsel samt en udvisning af landet for bestandig. De to andre blev dømt for to af indbruddene og fik hver især et år og fire måneders fængsel og blev begge udvist af landet med indrejseforbud i 12 år.

- Sagen er et resultat af et rigtigt godt efterforskningsarbejde på tværs af politikredsene. Jeg er tilfreds med dommen, der viser, at domstolene slår hårdt ned på indbrudskriminalitet begået af omrejsende kriminelle grupperinger, siger anklager ved Særlig Efterforskning Vest Signe Gråkjær.

De modtog alle tre dommen, som de skal afsone med det samme.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce