Annonce
Østjylland

Tre minkfarme smittet med coronavirus i Hedensted Kommune: To af minkformandens farme er ramt

Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hele 19 minkbesætninger er berørt af, at der er konstateret coronasmitte på tre minkfarme i Hedensted Kommune. To af dem tilhører Tage Pedersen fra Sole Mink.

Kragelund: Coronasmitten har nu ramt tre af 25 minkfarme i Hedensted Kommune.

Fødevarestyrelsen meldte fredag ud, at der er fundet smitte i i alt tre besætninger.

Det drejer sig om en besætning på Fælledvej i Bøgballe og to besætninger i Kragelund på henholdsvis Troldhøjvej og Toftevej. De to sidste tilhører Solskov Minkfarm, der er ejet af formanden for minkavlerne Tage Pedersen.

- En af vores medarbejdere er blevet konstateret smittet med coronavirus, og efterfølgende er der konstateret smitte på to af vores farme. Alle medarbejdere er blevet testet, og der har været fem smittede på den ene farm og tre på den anden , siger Tage Pedersen til Folkebladet.


Vi var omtrent halvvejs i aflivningen, men nu skal resten smides væk. Rent økonomisk betyder det, at vi får en langt mindre erstatning, end hvis det var raske dyr.

Tage Pedersen, minkavler


- Vi aner ikke, ligesom i resten af landet, hvordan medarbejderne er blevet smittet, siger Tage Pedersen.

Annonce

Får mindre i erstatning

Konsekvensen er, at Fødevarestyrelsen nu skal ind over aflivning af mink, og at de berørte minkavlere ikke må pelse dyrene og sælge skindene.

- Vi var omtrent halvvejs i aflivningen, men nu skal resten smides væk. Rent økonomisk betyder det, at vi får en langt mindre erstatning, end hvis det var raske dyr, fortæller Tage Pedersen.

Regeringens kompensationsordning til minkavlerne indebærer, at smittede farme kun får dækket 20 pct. af deres driftstab, mens farme uden coronaudbrud får 100 pct. af driftstabet dækket.

De omkringliggende farme bliver også berørt af sygdomsudbruddet. Ifølge Fødevarestyrelsen ligger i alt 16 besætninger inden for 7,8 km-zonen. Det betyder, at heller ikke de farme må pelse deres dyr og sælge skindene.

Alle farme skal efter aflivning gøres grundigt rene.

Tage Pedersen ærgrer sig over, at coronasmitten er nået til hans egne farme. Foto: Helle Moos

Hos Tage Pedersen er de medarbejdere, der blev testet positive i mandags, ved at være tilbage på arbejde igen.

- De har heldigvis ikke været så syge af virussen, men jeg er rigtig ked af det, fordi vores medarbejdere er blevet syge, siger Tage Pedersen, der også er ked af, at de omkringliggende farme nu bliver ramt.

Minkavlerne har frist indtil på mandag til at få slået hele deres besætning ned. Hvis de gør det, modtager de en yderligere kompensation.

Der har været knap en halv million mink på farmene i Hedensted Kommune.

Om coronasmitte blandt mink

Konstateres der smitte på en minkfarm, skal man hurtigst muligt indgå en aftale om aflivning med Fødevarestyrelsen om aflivning af minkene.

Har man selv containerkapacitet eller selv kan skaffe containerkapacitet, kan man aflive minkene, også selv om besætningen ikke er talt op, eller aftale er indgået. Det sker for ikke at forsinke aflivningen. Myndighederne skal ikke være til stede ved opstart.

Døde mink, der aflives som følge af smitte med covid-19, udgør en mindre risiko for smitte med covid-19 end levende mink, fordi de ikke spreder virus via vejrtrækningen. De udgør stadig en risiko, fordi der kan være levende virus i pelsen. Derfor bliver aflivede smittede mink blandt andet oversprøjtet med desinfektionsvæske.

Der er en risiko for at smitte fra døde smittede mink kan ske ved direkte berøring af dyret og derefter overførsel til mund, næse eller øjne.

Man er ikke i særlig risiko for at blive smittet af coronavirus ved at bo tæt på en minkfarm. Det gælder både, hvis du bor tæt på en smittet farm, en rask farm eller en farm under mistanke.

Man kan godt omgås personer, der arbejder med mink, men husk at følge de generelle anbefalinger om, hvordan du forebygger smitte. 

Kilde: www.foedevarestyrelsen.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce