Annonce
Kultur

Tre Reumertpriser til Aarhus: Hamlet, Holberg og Lollike

Sådan så det ud, da den århusianske skuespiller Esben Smed modtog Reumert-prisen "Årets mandlige hovedrolle" for sin version af "Hamlet" på Det Kongelige Teater. Uddeling af Årets Reumert 2021 foregik i Teater- og Musikhuset Odeon i Odense søndag aften. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
For første gang i Reumert-prisens historie var prisuddelingen rykket uden for hovedstaden. Fra scenen i Odense blev tre priser sendt af sted til Aarhus.

AARHUS: Der var på forhånd lagt i kakkelovnen til, at flere af de eftertragtede Reumert-statuetter ville finde vej til Aarhus, da den traditionsrige scenekunstpris blev uddelt søndag aften.

Mange af aftenens nominerede havde nemlig et århusiansk aftryk. Aarhus Teater alene tegnede sig for hele syv nomineringer forud for årets prisfest.

Teatret ved Bispetorvet kunne da også lægge navn til to priser - "Årets Særpris" og en Reumert Talentpris.

Annonce

Den århusianske skuespiller Esben Smed var nomineret i kategorien "Årets mandlige hovedrolle" for sit take på "Hamlet", som Det Kongelige Teater også viste i Musikhuset.

Og den anmelderroste præstation indbragte ham den prestigefyldte pris.

1 Særpris til Lollikes blinde eksperiment

Simon Mathews i "En fortælling om blindhed", der blev lavet af Aarhus Teater, teatret Sort/Hvid og Teater Momentum. Forestillingen var iscenesat af Christian Lollike. Publikum lå på feltsenge med bind for øjnene. Foto: Emilia Therese

Reumert-juryens begrundelse: Vi var alene i mørket på feltsengenes øer. Sårbare og hjælpeløse. Frygten stod dirrende i rummet, da vi blev bedt om at lægge os og tage hovedtelefoner og øjenbind på. Blindhedsepidemiens vilde dilemmaer strømmede ind i ørerne på os og krævede, at vi tog stilling – i en stank af fordærvet kød.

I Lollikes sanseunivers hjalp det ikke at spritte hænder!

2 Smeds Hamlet tog prisen

Jacob Lohmann, Iben Hjejle og Esben Smed i Det Kongelige Teaters "Hamlet". Esben Smed fik den prestigefyldte Reumert-pris "Årets mandlige hovedrolle" for sin præstation. Foto: Emilia Therese

Reumert-juryens begrundelse: Denne intelligente og ensomme Hamlet viste os, hvad der kan ske, når et menneske havner på tilværelsens sidelinje.

Den handlekraftige kronprins tøvede ikke. Han fulgte tværtimod livsfarligt med i planerne for sit eget mord, mens hans ekspressive krop filosofisk undrende gentog spørgsmålet ’Hvad er et menneske?’

Hvad var Esben Smed? En imponerende Hamlet.

3 Talentpris til Simon Kongsted, Aarhus Teater

Forestillingen "Den vægelsindede" på Aarhus Teater hentede fem funklende stjerner her i avisen. Reumert-juryen fremhæver skuespiller Simon Kongsted i forestillingen, og kvitterer med en talentpris. Dem blev der i alt givet fem af til årets prisuddeling. Foto: Rumle Skafte

Reumert-juryens begrundelse: Skuespiller Simon Kongsted er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2019.

Han besidder det særlige talent at tiltrække sig publikums opmærksomhed på de helt rigtige tidspunkter – uanset om han taler, eller om han udelukkende fortæller med kroppen.

Hans høje, magre skikkelse udtrykker sin egen hidsige humor. Da han improviserede en forunderlig dans til musikerens violinspil, skabte han et sjældent moment af markant nærvær. Tillykke!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce