Midttrafiks nye køreplan træder i kraft søndag. Næstformand er tilfreds med forbedringer, men der er også minusser.
Det er tre skridt frem for Djursland - og ét tilbage.
Sådan gør Mads Nikolajsen, SF-kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs, næstformand for Midttrafik og formand for Østjyllands letbanesamarbejdes politiske følgegruppe, sitautionen op forud for de køreplanændringer, der træder i kraft søndag.
»Nu er det tid at gøre status. Hvad er det blevet til med den kollektive trafik på Djursland? Efter regionens nedskæringer, stramme kommunale budgetter, de nye nærbaneinitiativer og den megen tummel om de unges trafikvilkår,« spørger Mads Nikolajsen - og giver selv svarene.
»Djursland tager tre skridt frem og ét tilbage. Den kollektive trafik på Djursland forbedres samlet set. Busplanen rummer både fremskridt, men også tilbageskridt for nogle lokalområder, som mister afgange,« siger Mads Nikolajsen.
Men han glæder sig også over mere sammenhæng og bedre udnyttelse af ressourcer.
»Vi har grund til at sige tak for flot arbejde i den kollektive trafiks tjeneste til medarbejdere i Midttrafik, hos de berørte regioner og kommuner og bus- og togoperatører. Det er folk på øretævernes holdeplads, der har arbejdet hårdt for kollektiv trafik i en sparetid,« siger Mads Nikolajsen.
For Djursland betyder den nye køreplan dette::
211 Randers-Ørsted-Udbyhøj mister afgange, men beholder to dobbeltture morgen og tre om eftermiddagen af hensyn til uddannelsessøgende.
212 Randers-Auning-Ryomgård-Ebeltoft reduceres mellem Ryomgård og Ebeltoft, men også her fastholdes «uddannelsesafgange«.
221 Randers-Voldum-Hornslet reduceres, og forsvinder weekend/aften. Også her fastholdes «uddannelsesafgange«.
319 Hornslet-Auning-Ørsted ruten forkorter rejsetiden, men betjener ikke fremover Gjesing og Vivild. Undtaget er en weekendafgang af hensyn til efterskolen i Vivild.
352 Ryomgaard-Bønnerup-Grenaa reduceres mellem Bønnerup og Grenaa, og Stenvad mister en række afgange. Afgange til Grenaas ungdomsudddannelser fastholdes. Der er korrespondance i Ryomgård mellem bus og tog fem gange på hverdage. En overset, men væsentlig forbedring for forbindelsen mellem Norddjursland og Århus, mener Mads Nikolajsen.
Han peger også på. at en række Djurslandsforbindelser til Århus desuden vil have fordel ved det helt nye busnet i Århus. Det rummer overordnede hurtigruter bl.a. på den kommende letbanestrækning. Fremskridtet med buddriften er, at den hænger bedre sammen, der hvor den er. Men de, som mister deres busafgange, vil selvfølgelig ikke opleve dette.
»På togsiden er fremskridtet entydigt: Nye hurtigere tog på Grenaabanen. Man sidder bedre i Desiro-togene, der er forskellige typer siddepladser, toget kører til tiden, der er flere rejsende. Grenaa Station har udvidet cykelpendler pladserne, og vi bliver stadig flere langs hele banen. Senere i år åbnes samdrift med Odderbanen. Nem og sikker transport fra Djursland til arbejds- og studiepladser i Viby, i det hele taget henover Århus H. De markante fremskridt: høj fart på Djursland, hurtig køreplan og gennemgående tog Hornslet-Århus er ikke opnået. Der er 1,4 mia til letbaneinvesteringen. Men helt absurd er der nul kroner men fortsat bureaukratiske bremser for et par dobbeltspor nær Århus og hastighed over 75 km/t Ryomgård-Grenå. Elektrificering af strækningen være den afgørende faktor på længere sigt,« siger Mads Nikolajsen.
Det sidste fremskridt, Hypercard til unge på ungdomsuddannelse, kalder han markant.
»Det nye uddannelseskort gælder fra skoleårets start til august i et 2-årigt forsøg. For 1000 kr/kvartal får den unge trafikkort der gælder til skolebus/-tog og til al kollektiv transport på Djursland, og Aarhus og Randers med. Kommuner og regioner medfinansierer ved at sige «gratis om bord« til alle der har kortet. Og det er omkostningsfrit, men vil give flere ombord i vores busser,« siger han.