Annonce
Livsstil

Tre tip til huskøb på landet

Fanny Møller er flyttet fra København til Broby for at være selvforsynende med et lille øko-landbrug. Foto: Michael Bager
Fanny Møller og hendes eksmand er ved at skabe et hus til tre generationer i en 200 år gammel gård på Midtfyn. Her er hendes råd til byboere, der har drømmen om at skabe nye rammer for familien på landet.

1 Opstil prioriteter for det rette hus

- Man skal give sig tid til at finde det rigtige sted. Flytter man på landet, skal man ikke tro, at det er et investeringsprojekt, som man måske kender det fra den lejlighed, man ejer i en større by. Til gengæld skal man give sig god tid til at finde det rigtige sted, og det gør man blandt andet ved at opstille prioriteter for, hvad der er vigtigt for en og ens familie. Er det vigtigt, at det er tæt på vandet, indkøbsmuligheder, offentlig transport eller en skole. Laver man en prioriteret liste, er det meget nemt at hive den frem, når man finder et hus, man synes om. Og når man finder et hus, man eksempelvis synes er tilstrækkeligt tæt på en skole, bør man besøge skolen, snakke med rektor, se på faciliteterne og mærke stemningen.

2 Mærk stedet og giv det tid

- Folk vil ofte ændre mange ting, når de flytter i et nyt hus. Som landskabsarkitekt oplever jeg mange, der som det første fælder hele haven. Alle de store træer skal væk for at få mere sol. Mit råd er, at man bor i huset et år og mærker alle sæsoner. Så finder man ud af, hvordan man bruger huset, og man bruger en terrasse, inden man fælder de 100 år gamle træer, som også tager 100 år om at komme igen. Det kan betale sig at mærke huset og naturen omkring det. Måske der er bygninger, krat og træer, som giver en rigtig god, vindstille krog, man ikke havde forventet at finde.

- Mit forhold til gården er som et partnerskab. Når det blæser, kan jeg høre, om krogen er gået af min halmlem i gavlen, og jeg spidser ører, fordi jeg ved, at når vinden kommer fra en bestemt side, har lemmen en tendens til at springe op. Giver man sig tid til at være til stede og mærke huset og omgivelserne, får man meget igen.

3 Vigtigt med mulighed for at trække sig tilbage

- På sigt kommer vi til at have det sådan, at alle har eget badeværelse og køkken. Nu har vi to køkkener og to badeværelser, men på sigt tilføjer vi et ekstra af hver. Det gør vi, fordi man skal have mulighed for at tage nogle dage, hvor man lukker døren og hviler sine ører.

- Vi har været i gang med dette projekt i to et halvt år, og vi har været mere integrerede som en helhed, end vi havde troet i begyndelsen, men nu er tiden kommet, hvor vi glider lidt fra hinanden igen. Vi har haft et tæt kollektiv, og nu har vi brug for at finde ind til roden af os selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce