Annonce
Østjylland

Tre ud af fire udenlandske chauffører kører fra regningen: - Det er absolut ikke tilfredsstillende

72 pct. af de p-bøder, der blev udstedt til udenlandske chauffører i 2019, er ikke blevet betalt. Arkivfoto: Mette Mørk
En opgørelse fra Horsens Kommune viser, at ud af 251 p-afgifter, som blev udstedt til udenlandske lastbilchauffører i 2019, er 71 blevet betalt.
Annonce

Horsens: Hver gang Horsens Kommunes parkeringsvagter udstedte fire p-afgifter til udenlandske chauffører i 2019, blev kun en af dem betalt.

Det viser en opgørelse, Folkebladet har modtaget fra Horsens Kommune.

Denne klarlægger, at kommunen pålagde 251 udenlandske lastbilerchauffører en p-afgift i 2019. Heraf er 71 p-afgifter blevet betalt pr 6. juli 2020. Det svarer til, at 72 procent af p-afgifterne ikke er blevet betalt.

Et tal, der ærgrer Martin Ravn (V), formand for kommunens plan- og miljøudvalg.

- 28 procent af bøderne bliver betalt. Det er lidt sørgeligt, at det er på den måde, men der er tale om chauffører, der kører ud af landet og måske ikke kommer tilbage. Og så har man et problem med at forfølge det, siger han.

Ifølge en artikel i Jyllands-Posten er andelen af ubetalte bøder til udenlandske chauffører på landsplan helt oppe på 80 procent.

Det kalder på en international løsning, vurderer Martin Ravn.

- Man kan håbe, at det internationale samarbejde bliver endnu bedre, så der er mulighed for at forfølge det, siger han, der samtidig bemærker, at udgiften til den indsats, der skal til for at inddrive det skyldige beløb, nogle gange ender med at overgå beløbets størrelse.

Annonce

Sendt forslag til Christiansborg

Michael Nedersøe (DF), der også sidder i plan- og miljøudvalget, og som flere gange har kastet politisk lys på udfordringer med udenlandske lastbilchauffører, er heller ikke begejstret for tallene.

- Det er absolut ikke tilfredsstillende, og det tyder på, at chaufførerne er ligeglade med, om de får en bøde, siger han, der foreslår en lovændring.

- Hvis der er tale om et vogntog, der holder ulovligt, hvor den ene del er på dansk nummerplade, bør man kunne udskrive bøden til den del, der er dansk (så afgiften bliver nemmere at inddrive, red.). Det er der ikke hjemmel til, som lovgivningen er nu, men jeg har sendt forslaget til Christiansborg, siger han.

Michael Nedersøe nævner derudover, at det kunne være en mulighed at lade politiet udskrive straksbøder, som chaufførerne skal betale på stedet.

Annonce

P-vagter på stikkerne

Opgørelsen fra Horsens Kommune viser desuden, at der foreløbig i 2020, pr 6. juli, er blevet udskrevet 180 p-afgifter til ulovligt parkerede lastbiler og hængere i Horsens Kommune. I hele 2019 blev der udskrevet 332, og niveauet ligger således stabilt.

Martin Ravn oplever, at udfordringen med ulovligt parkerede lastbiler er blevet mindre, og han har et bud på, hvorfor antallet af bøder alligevel er stabilt.


Det er absolut ikke tilfredsstillende, og det tyder på, at chaufførerne er ligeglade med, om de får en bøde.

Michael Nedersøe (DF)


- Det kan være et udtryk for, at parkeringsvagterne, der blev ansat i 2019, er på stikkerne. Jeg er ikke i tvivl om, at jo bedre de kender områderne, desto mere ved de også om, hvor problemerne er. Og dermed kan de nemmere udføre en effektiv indsats, siger Martin Ravn.

Michael Nedersøe oplever også, at situationen i forhold til ulovligt parkerede lastbiler er forvandlet til det bedre.

- Vi har begrænset det i et sådant omfang, at vi ikke længere ser bålafbrændinger og olieskift i vejsiden, som der har været tidligere, siger han.

Opgørelsen fra Horsens Kommune fortæller også, at muligheden for at benytte "Giv et praj"-app'en til at indberette en ulovligt parkeret lastbil foreløbig er blevet benyttet 82 gange i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce