Annonce
Aarhus

Vinderne er fundet: Tre visioner for Kongelunden vinder pengepræmier

Hvordan skal 'Kongelunden' udvikles? Det er der kommet 43 bud på, og nu er der kåret tre vindere. Foto: Axel Schütt
Ud af 43 visionære forslag til Kongelundens udvikling er tre vinderforslag nu udpeget. De modtager hver en pengepræmie, men det er ikke nødvendigvis sådan, området kommer til at se ud.
Annonce

AARHUS: I alt 43 forslag blev indleveret i visionskonkurrencen for Kongelunden i Aarhus. Nu præmieres tre forslag som vindere og dermed som inspiration for den videre udvikling af Kongelunden.

Visionen er, at Kongelunden i Aarhus skal være byens grønne hjerte og et samlingspunkt for alle århusianere og byens gæster. Her skal både være plads til jubel og brøl på et helt nyt stadion og ro og fordybelse under trækronerne, skriver Kongelundens sekretariat i en pressemeddelelse.

Annonce

Tre vindere

De tre sidestillede vindere, der hver tildeles en præmie på 225.000 kr. er:

1. Culture Works, OVJ Arkitekter, Martin Thim og Juul Carlsen Studio for forslaget ”Kongelunden”

Dommerkomiteen skriver:

"Forslaget er stærkt i forhold til oplevelser og destinationer og indeholder forslag til nye aktiviteter for besøgende og borgere f.eks. hotel, restaurationer og wellness. Der beskrives forslag til ny anvendelse af Forsvarets bygninger, et nyt Multihus mod Jyllands Alle med atletik, indendørs cykling og parkeringshus samt et sportsmekka på Kastegårdens areal. Forslaget udnytter terrænspringet mod væddeløbsbanen ved at indarbejde nye funktioner her. Aksen fra Stadion Alle fortsættes over taget på et nyt fodboldstadion, over væddeløbsbanen mod et nyt udkigstårn, og Den Uendelige Bro matches af en ny infinity-bro i dalen ved Kirkeskov."

Culture Works, OVJ Arkitekter, Martin Thim og Juul Carlsen Studios samlede forslag til visionskonkurrencen for Kongelunden er en af de tre vindere.

2. BiosisTM og Kanalen for forslaget ”Kongelunden”

Dommerkomiteen skriver blandt andet:

"Forslaget forholder sig til Kongelunden i en stor landskabelig skala – og foreslår at sammenbinde området omkring stadion mod øst med Mindeparkens åbne vidder og videre mod Aarhus Bugt i form af en sammenhængende, bilfri ”slette”, som skaber et visuelt åbent landskab mellem bugten og travbanen. Forslaget er tydeligt omkring trafik og parkering, og omlægger Kongelundens bilveje til cykelstier."

BiosisTM og Kanalen. Vinderforslag i visionskonkurrencen for Kongelunden Aarhus.

3. Lytt og konsulent Mogens Morgen for forslaget ”Den Røde tråd”

Dommerkomiteen skriver:

"Forslaget rummer både et overbevisende bud på en forbindelse gennem stadionområdet og et konkret og brugbart forslag til en ’rød løber’, en fem kilomenter rute, som forbinder destinationer i hele Kongelunden. (...) Forslaget løsriver nyt fodboldstadion fra den eksisterende hovedbygning og anslår et flot forløb med nye, indendørs sportsfaciliteter integreret i væddeløbsbanens skrænt syd for stadion. Forslaget viser et ambitiøst bud på, hvordan man kan bruge væddeløbsbanens indre areal til atletikstadion og forbinde stadion og væddeløbsbanens områder samtidigt med, at forslaget rummer brugbare bud på, hvor f.eks. tennis og atletikanlæg kan placeres."

'Den røde tråd'. Vinderforslag til visionskonkurrencen for Kongelunden Aarhus. Af Lytt og konsulent Mogens Morgen

Derudover får forslaget ”Kongelundens Vilje” indleveret af Urland Aps, Center for Væredygtighed hædrende omtale.

Dommerkomiteen

Alle indkomne forslag er blevet vurderet af et bedømmelsesudvalg bestående af:

Den politiske styregruppe for Kongelunden:

Jacob Bundsgaard, Borgmester, formand for bedømmelsesudvalget; Bünyamin Simsek, Rådmand for Teknik og Miljø; Rabih Azad-Ahmad, Rådmand for Kultur og Borgerservice;  Jens Bjerg Sørensen, Salling Fondene; Henrik Lind, Direktør i Lind Invest.

Medlemmer af Kongelundens Administrative Styregruppe:

Stadsdirektør Niels Højberg; Direktør Teknik og Miljø Henrik Seiding; Direktør Kultur og Borgerservice Kirsten Jørgensen; Projektdirektør for Kongelunden,Alvaro Arriagada.

Fagdommere:

Lars Autrup, arkitekt MAA, direktør i Akademisk Arkitektforening; Jenny B. Osuldsen, partner i Snøhetta, professor i landskapsarkitektur ved universitet Ås, Norge.

Det samme gør forslaget ”Underskoven” indleveret af Tredje natur og Arkitektkontor. Regenerative byer.Det er ikke sådan, at nu bliver Kongelunden som vinderforslagene skitserer, men nu har vi en perlerække af gode ideer at arbejde videre med.

Jacob Bundsgaard, borgmester


Annonce

Et stort idékatalog til inspiration

Formålet med visionskonkurrencen, der blev igangsat tilbage i september, har været at indhente inspiration og ideer, der kan bidrage til at løfte Aarhus by og Kongelunden ind i en ny æra.

- Vi har nu fået et fantastisk idékatalog, som vi kan bruge, når vi skal udvikle hele Aarhus’ mangfoldige legeplads, Kongelunden. Det er ikke sådan, at nu bliver Kongelunden som vinderforslagene skitserer, men nu har vi en perlerække af gode ideer at arbejde videre med, når det unikke område over de næste mange år skal foldes ud for flere århusianere og byens gæster, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Annonce

Mange temaer i spil

Temaerne i mange visionsforslag spænder vidt. Lige fra de helt store landskabelige linjer til parkering omkring stadion.

- Selvom vi er højt oppe at flyve i en visionskonkurrence, er det inspirerende at se, at der er helt konkrete, jordnære forslag til, hvordan vi kan skabe et smukt område, som samtidig kan fungere i det daglige. Det er vigtigt, at vi sikrer tilgængeligheden, siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Bæredygtighed og sammenhængende idrætsfaciliteter er nogle af de temaer, der glæder rådmanden for Kultur og Borgerservice:

- Jeg er glad for at se en række gode bud på, hvordan idrætten i Kongelunden kan leve side om side, så vi får et område med en spillevende sportscampus. Samtidig er bæredygtighed og biodiversitet i fokus, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

Annonce

I 2021 gøres visionerne konkrete

Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en donation fra Salling Fondene og Lind Invest på tilsammen 500 millioner kroner. Aarhus Kommune har også afsat 250 millioner kroner til projektet.

- Med visionskonkurrencen er vi kommet et skridt videre. Visionerne er meget inspirerende, og der er nu et virkeligt godt katalog af ideer, som kan bruges i det videre arbejde, lyder det fra både Henrik Lind, CEO i Lind Invest og Jens Bjerg Sørensen fra Salling Fondene.

I løbet af 2021 vil der både komme udbud af bygherrerådgivning i forbindelse med opførelse af et nyt stadion og senere en konkurrence og et udbud på det nye stadion til byen. Senere følger udbud af en helhedsplan for området, som visionskonkurrencen er inspirationskilde til.

Vinderforslagene og alle 43 forslag kan ses på kongelunden.aarhus.dk 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce